Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over MS

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

15 artikelen

Blog Vaccinatievrees

Vaccinatievrees

14 januari 2021 Anja Prakken

Vaccinatievrees blijkt een belangrijke bijwerking op lange termijn van de vaccins die we in onze jeugd allemaal gratis kregen.

Blog Een sportieve toekomst met MS

Een sportieve toekomst met MS

4 september 2020 Redactie ZorgkaartNederland

Ingrid werkt sinds 2014 als docente Nederlands op een middelbare school in de regio Utrecht. Werk is echter een grote uitdagingen, door de ziekte MS.

Blog Zoek uit wat voor jou werkt - Iris

Zoek uit wat voor jou werkt - Iris

19 maart 2020 Redactie ZorgkaartNederland

Na de diagnose MS kwam ik in een snelstroom terecht van zorg. Het overviel me. Iedereen had een mening. Maar ik wilde zélf uitvinden wat werkt voor mij.

Blog Schaapjes tellen

Schaapjes tellen

1 november 2016 Anja Prakken

Sinds mijn laatste uitval slaap ik beroerd. En dat is lastig: met slechte slaap - ik slaap gemakkelijk in maar niet goed door - functioneer ik overdag niet goed. Ik loop slechter en ben snel afgeleid. Als single kan ik niet een snurkende partner wegsturen als oplossing om beter te slapen. Was het maar zo simpel. Sinds artsen ook onderkennen dat een goede nachtrust haarlemmerolie is voor veel kwalen, is er meer en serieus aandacht voor. En kunnen wij slapelozen uit de kast komen en gewoon naar bed gaan om te slapen.

Blog Kus me alleen als ik jarig ben

Kus me alleen als ik jarig ben

5 november 2015 Anja Prakken

Als mijn benen zwabberen en ik meer dan twee keer per dagdeel naar de wc ga, vraag ik de assistente van mijn huisarts om een blaasontstekingscheck. Huh? Blaasontsteking kan verschijnselen van ms veroorzaken, een pseudo schub. Ook griep, verkoudheid of een (virus)infectie van de bovenste luchtwegen kan dit uitlokken. En vanuit een pseudo schud kan ik uiteindelijk belanden in een echte uitval. Iets wat niet bovenaan mijn verlanglijstje staat.

Blog Zweten is gezond!

Zweten is gezond!

8 oktober 2015 Anja Prakken

Tot dusver is er geen wonderpil, -kruid of -therapie om te genezen van mijn chronische ziekte. In mijn tijd van leven ga ik niet genezen. Het is zoals het is. Ik kan me wel beter voélen. 2nd best, ik doe het ervoor.

Blog 2635 prikjes zonder pijn

2635 prikjes zonder pijn

15 januari 2015 Anja Prakken

Het eerste prikje dat een verslechtering (schubs) van MS afremt, gaf ik mezelf eind oktober 2007. Het tweede en derde zetten mijn toen zevenjarige zoon en vijfjarige dochter. Inmiddels ben ik 2635 prikken verder. Ongeveer, ik vergeet er weleens eentje. Veel mensen drinken koffie om wakker te worden. Ik prik en houd het bij groene thee.

Blog Mijn MS is geen dag hetzelfde

Mijn MS is geen dag hetzelfde

8 januari 2015 Anja Prakken

Mijn MS is geen dag hetzelfde. We zijn met zijn tweetjes en mijn maatje heeft sinds mijn laatste uitval meer dan ooit een grillig ochtendhumeur. Als ik ’s ochtends wakker word, vertelt mijn MS me met welke plannen ik die dag aan de slag kan. Voordat ik mijn tandenpoets, heb ik mijn lijf al van top tot teen gescand.

Blog Slaap: een onbetaalbaar MS-medicijn

Slaap: een onbetaalbaar MS-medicijn

9 december 2014 Anja Prakken

Met elke dag een kostbaar pijnloos prikje verminder ik op jaarbasis het aantal MS-shubs met 30%. De spasmes die mijn rechterbeen ’s avonds regelmatig plagen, bestrijd ik met een spierontspanner. Want een spasme houdt me uit mijn slaap of maakt me wakker.

Blog Geen saai leven (4)…het allerbeste nieuws!

Geen saai leven (4)…het allerbeste nieuws!

23 september 2014 Anja Prakken

De ergst zichtbare schade die ik heb overgehouden aan deze MS-shub is die aan mijn auto. Er bleef wat lak van dat blikken ding rond een achterwiel hangen aan een pilaar in de parkeergarage van het ziekenhuis. Ik had van positieve stress een bocht wat te scherp genomen toen ik vertrok na de uitslag van mijn MRI-scan.

Filters