Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Reuma

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

19 artikelen

Blog Meer aandacht voor reumazorg

Meer aandacht voor reumazorg

4 november 2020 Tineke den Boer

Er is momenteel zoveel gaande dat we bijna de gewone ziekten vergeten. COVID-19 is waar terecht aandacht naartoe gaat. Maar ook reguliere zorg moet doorgaan.

Blog Begrip kweken

Begrip kweken

16 januari 2018 Michelle van Wijngaarde

Op Wereld Reumadag, 12 oktober jl., is het Reumafonds een campagne begonnen om meer begrip te kweken voor reuma. De slogan is: kweek begrip, plant een bol. Virtueel, maar ook daadwerkelijk in de grond kun je een tulpenbol planten op het bollenveld om meer begrip te kweken voor reuma.

Blog Sluier van vermoeidheid

Sluier van vermoeidheid

15 september 2017 Michelle van Wijngaarde

Vermoeidheid. Eén van de symptomen van reuma. Ik heb hier regelmatig last van. Het voelt anders dan een vermoeidheid na een dag hard werken of fysieke inspanning. Het is vergelijkbaar met een flinke griep in bed liggen waarbij je een gevoel van spierpijn in je lijf ervaart.

Blog Blijf in gesprek met je reumatoloog

Blijf in gesprek met je reumatoloog

7 augustus 2017 Michelle van Wijngaarde

Menig reumapatiënt zal herkennen dat het soms stoeien is met de afstelling van de juiste medicatie. Soms geeft de medicatie heftige bijwerkingen, soms helpt de medicatie onvoldoende en is het lastig de juiste dosis te vinden.

Blog Reuma in cijfers

Reuma in cijfers

4 juli 2017 Michelle van Wijngaarde

Een blog met alleen cijfers? Nee, daar zal mijn eerste blog niet over gaan. Hoewel cijfers veel kunnen zeggen, is het verhaal achter de cijfers vaak veel interessanter. In november 2016 was het 90-jarig jubileum van het Reumafonds. Tijdens het jubileum heeft prof. dr. Kim Putters van het Sociaal Cultureel Planbureau enkele cijfers gepresenteerd. In dit blog vertel ik graag wat mij opviel en hoe ik er tegenaan kijk.

Blog Samen over pijn praten

Samen over pijn praten

22 oktober 2015 Jessica de Korte

Mijn reumamaatje. Zo noemde de Vlaamse journalist me. Ik kende hem pas drie dagen. Met een dikke knuffel nam hij afscheid, terwijl de andere journalisten ons enigszins verward aanstaarden; zij hadden duidelijk wat gemist.

Blog Een échte vriendin luistert

Een échte vriendin luistert

15 oktober 2015 Jessica de Korte

De afgelopen twee jaar ben ik meerdere vriendschappen kwijtgeraakt. Iemand vond me te egoïstisch, een ander reageerde niet meer na een kritische, maar oprechte e-mail. Een derde zei dat ik me achter mijn zogenaamde ziekte verschuilde, terwijl ik 'nooit aan mijn bed ben gekluisterd'.

Blog Van proefkonijn tot regisseur

Van proefkonijn tot regisseur

8 september 2015 Mary Sjabbens

Zeker een dik jaar heb ik mij een proefkonijn gevoeld. Het begon eind 2012 toen er bij mij reuma werd geconstateerd. Snel daarna startte ik met het slikken van medicijnen. Ik kan wel zeggen dat ik vrij veel verschillende reumamedicijnen geslikt en in een latere fase ook heb geïnjecteerd.

Blog Kleine ingreep, grote gevolgen

Kleine ingreep, grote gevolgen

23 juli 2015 Tineke den Boer

Sinds een aantal jaren heb ik duimbasisartrose aan mijn linkerhand. Niet handig, maar soit, beter dan mijn rechterhand waar ik werkelijk alles mee doe. Handtekeningen onder brieven zetten, tandpoetsen, boterhammen smeren. You name it, ik doe het met rechts.

Blog Wanneer worden traditionele en alternatieve dokters eens vriendjes?

Wanneer worden traditionele en alternatieve dokters eens vriendjes?

22 juli 2015 Jessica de Korte

"Dit is de Oberon," zegt mijn reumatoloog, terwijl hij een koptelefoon op mijn hoofd zet. "Ooit ontwikkeld door de Russische geheime dienst." Geluidsgolven schieten door mijn lijf en maken een kaart van mijn organen. Ik frons mijn wenkbrauwen en vraag me af in welke vreemde situatie ik ben beland. Op het scherm wordt ondertussen ingezoomd op de problemen: mijn neus ('te gevoelig'), mijn schouders en rug. Bizar. Het klopt als een bus.