Blogs over Aandoeningen
Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg
61 artikelen

Kiezen voor een ziekenhuis dat bij je past
24 juli 2023 Marianne van de Water
Vandaag test ik één van de keuzehulpen op ZorgkaartNederland. Met deze keuzehulpen kunnen mensen zorginstellingen met elkaar vergelijken. Maar hoeveel mensen kiezen er bewust als de nood aan de man is?

De voor- en nadelen van een maagverkleining
6 april 2022 Diëtist Balanza
Wanneer je al lange tijd veel overgewicht hebt, je de eeuwige jojo-er bent en geen manier meer kan bedenken waarop je kan afvallen, kan een maagverkleining het laatste redmiddel zijn.

Terugval in PDS
28 november 2019 Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
Ik heb het weer. Na drie jaar lang in remissie te zijn geweest, een periode dat mijn klachten mild aanwezig waren, zijn ze nu weer toegenomen. Ik heb vooral last van regelmatig terugkerende darmspasmes die tot een gevoel van constant aanwezige buikpijn leiden.

Clusterhoofdpijn: 'De huisarts dacht dat het door mijn stressvolle baan kwam'
21 november 2019 Hoofdpijnnet en Migrainefonds
Richard: De aanvallen kwamen in 2009 voor het eerst opzetten. In eerste instantie dacht ik zelf ook dat het door stress kwam. Ik had zó hard gewerkt. Maar toen ik op vakantie ging bleven de hoofdpijnaanvallen komen.

Kanjer Kim
8 augustus 2019 Marianne van de Water
Van de week belde ze me. We kennen elkaar van de telefoon. Al eerder hadden we contact met elkaar gehad. Ze klonk vriendelijk en jong. Deze dame was er zo één als de NMB (ze denkt met u mee) of misschien nog wel beter, als Tefal (die denkt ook aan alles).

Kiezen van je zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg
12 juni 2019 Vera Franssen
Als hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg weet ik als geen ander dat de klik tussen patiënt en hulpverlener niet altijd iets vanzelfsprekends is. Het opbouwen van een vertrouwensband is van cruciaal belang voor het verlenen van goede zorg.

Poederprinses
28 mei 2019 Anja Prakken
Zoals mijn MS niet besmettelijk is, is de vitiligo van mijn dochter dat ook niet. Sinds een jaar of drie leeft ze met deze chronische huidaandoening. Haar kwaal is zichtbaar, jeukt niet en is niet invaliderend zoals mijn MS kan zijn. Ik ben onzichtbaar gehandicapt, tenminste, zolang mijn favoriete terrassen op beperkte wandelafstand zijn. Mijn mene tekel, mijn teken aan de wand, valt op het eerste gezicht niet op. Ik mis geen arm of been, mijn gehoor of zicht. Maar hij is wel levensbepalend.

Dagje Boshuis
20 mei 2019 Marianne van de Water
Uitnodigend is het gras, zo pas gemaaid. De wind ruist door de bomen, tussen de buien door is de temperatuur goed en de hemel blauw. Ik zet mijn fiets tegen de strak in de groene verf staande houten garage. Dan zet ik het buitenboeket in de vaas, solidago, vrouwenmantel, dille en prachtige blauwe delphinium. Hier word ik zo blij van.

Onbegrepen ziekte ME/CVS treft miljoenen mensen
10 mei 2019 Redactie ZorgkaartNederland
Op 8 augustus is het Wereld ME dag. In dit blog is Marieke aan het woord. Zij is eind 30 woont samen met haar man in Almere. Het is ruim 20 jaar geleden dat zij de diagnose ME heeft gekregen. Zij vertelt over haar leven met deze ziekte en over #MillionsMissing, een wereldwijd initiatief rond Wereld ME dag.

Ik heb extra tijd
7 mei 2019 Klarinda Allema
Bijna anderhalf jaar geleden lag ik op de Intensive Care in Ede. De allergie voor mijn kat veroorzaakte een gigantische astma-aanval. Ik ging een week onder zeil en aan de beademing, zodat mijn longen konden herstellen. Hoe is het nu? Heb ik last van het Post Intensive Care Syndroom?