Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Chronisch ziek

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

52 artikelen

Blog Een diagnose bepaalt welke deuren er open gaan

Een diagnose bepaalt welke deuren er open gaan

31 oktober 2023 Blogger Nancy

"Houd er rekening mee dat jij waarschijnlijk makkelijker een doorverwijzing krijgt dan jouw partner”, zegt de psycholoog die informatie geeft over cognitieve gedragstherapie bij vermoeidheid.

Blog Dankzij ergotherapie aan de slag met MS

Dankzij ergotherapie aan de slag met MS

24 mei 2022 Blogger Nancy

Als je MS hebt, weet je dat je van alles kunt krijgen. Maar toen ik woordvindproblemen kreeg, was ik toch verrast. Ik had er veel moeite mee. Ik haalde woorden door elkaar zonder dat ik dat zelf doorhad

Blog De (pijn)patiënt centraal?

De (pijn)patiënt centraal?

9 mei 2022 Koert Hommel

Integrale zorg. Multidisciplinaire benadering. Samen beslissen. Patiënt centraal. In de wereld van de chronische pijnzorg vliegen dit soort termen je om de oren. Is 'goede pijnzorg' al écht georganiseerd rondom de patiënt? Ik neem je mee in mijn persoonlijke ervaringen rondom 'leven met chronische pijn'.

Blog In het ziekenhuis met meerdere chronische ziektes

In het ziekenhuis met meerdere chronische ziektes

25 april 2022 Jeannette Woolthuis

Vanaf mijn vroege jeugd heb ik nare dingen meegemaakt in ziekenhuizen. Zo waren er bijvoorbeeld opnames door meerdere oor- en kaakholteinfecties. In de pubertijd kreeg ik jeugdreuma, en wanneer ik erg moe was kwamen daar ook nog eens epileptische aanvallen bij. Ziek zijn kost veel energie en de vermoeidheid doet mijn hoofd niet veel goed.

Blog Poederprinses

Poederprinses

28 mei 2019 Anja Prakken

Zoals mijn MS niet besmettelijk is, is de vitiligo van mijn dochter dat ook niet. Sinds een jaar of drie leeft ze met deze chronische huidaandoening. Haar kwaal is zichtbaar, jeukt niet en is niet invaliderend zoals mijn MS kan zijn. Ik ben onzichtbaar gehandicapt, tenminste, zolang mijn favoriete terrassen op beperkte wandelafstand zijn. Mijn mene tekel, mijn teken aan de wand, valt op het eerste gezicht niet op. Ik mis geen arm of been, mijn gehoor of zicht. Maar hij is wel levensbepalend.

Blog Dagje Boshuis

Dagje Boshuis

20 mei 2019 Marianne van de Water

Uitnodigend is het gras, zo pas gemaaid. De wind ruist door de bomen, tussen de buien door is de temperatuur goed en de hemel blauw. Ik zet mijn fiets tegen de strak in de groene verf staande houten garage. Dan zet ik het buitenboeket in de vaas, solidago, vrouwenmantel, dille en prachtige blauwe delphinium. Hier word ik zo blij van.

Blog Zwart aura

Zwart aura

17 mei 2019 Inge Dekker

‘Giving up is simply not an option’, het is al jaren de slogan van de Alpe duZes. De mensen die fietsend en wandelend de ‘Nederlandse berg’ in Frankrijk beklimmen geven niet op, omdat de mensen voor wie zij geld op halen dat ook niet doen in hun ‘strijd’ tegen kanker.

Blog Onbegrepen ziekte ME/CVS treft miljoenen mensen

Onbegrepen ziekte ME/CVS treft miljoenen mensen

10 mei 2019 Redactie ZorgkaartNederland

Op 8 augustus is het Wereld ME dag. In dit blog is Marieke aan het woord. Zij is eind 30 woont samen met haar man in Almere. Het is ruim 20 jaar geleden dat zij de diagnose ME heeft gekregen. Zij vertelt over haar leven met deze ziekte en over #MillionsMissing, een wereldwijd initiatief rond Wereld ME dag.

Blog Medicijnen: van levensbelang

Medicijnen: van levensbelang

23 april 2019 Carine Besselink- Berendsen

Medicijnen zijn van levensbelang als je een donornier hebt. Al voordat er zicht was op een donornier, kreeg ik van de arts al voorlichting over de medicijnen en hun werking. Toen ik eenmaal een nieuwe nier had gekregen mocht ik zelfs met mijn vader naar een voorlichtingsdag over de medicijnen georganiseerd door de medicijnfabrikant zelf.

Blog Is glutenvrij eten beter voor je?

Is glutenvrij eten beter voor je?

13 april 2019 Diëtist Balanza

Tegenwoordig horen we best vaak over gluten in de media en zijn er steeds meer Nederlanders die gluten mijden in hun voeding. Gluten zouden volgens sommige bronnen namelijk slecht voor je zijn. Is glutenvrij eten beter voor je? In dit artikel vertel ik je er meer over!