Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over E-health

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

16 artikelen

Blog Tip om voldoende water te drinken

Tip om voldoende water te drinken

23 mei 2019 Diëtist Balanza

Het advies is om 1,5 tot 2 liter vocht binnen te krijgen. En in de meeste gevallen mag het zelfs een beetje meer, bijvoorbeeld bij warm weer of als je gesport hebt. De meeste mensen hebben hier moeite mee.

Blog Technologie noodzakelijk voor blinde mensen

Technologie noodzakelijk voor blinde mensen

2 april 2019 José van Berkum

“Een klas leeft, je hoort van alles en weet dan hoe het zit”. Edith Gödde is oud-lerares geschiedenis op een middelbare school. En ze is blind, vanaf haar vijftiende. Een erfelijke kwestie, zegt ze zelf. Het weerhield haar er niet van om ‘gewoon’ naar school te gaan, MO-geschiedenis te studeren en vervolgens lerares te worden.

Blog App geeft Esther inzicht in triggers migraine-aanvallen

App geeft Esther inzicht in triggers migraine-aanvallen

27 maart 2019 Redactie ZorgkaartNederland

Chanel nr. 5 triggert bij Esther Visser een migraine-aanval met aura. Maar ook fel licht, onweer of sneeuw en hormonen kunnen bij haar een aanval uitlokken. In een maand heeft Esther twee goede weken en twee slechtere weken. Hoe ze dit allemaal weet? Migraine Buddy helpt Esther haar aandoening inzichtelijk te maken.

Blog Rob: ‘Gezondheidsapps maken mijn leven makkelijker’

Rob: ‘Gezondheidsapps maken mijn leven makkelijker’

6 maart 2019 Redactie ZorgkaartNederland

Rob Arens gebruikt vijf verschillende gezondheidsapps waarmee hij zijn bloeddruk in de gaten houdt, die hem herinneren wanneer hij welke medicijnen in moet nemen en hoeveel vitaminen en mineralen hij nog moet gebruiken. Waarom? “De apps geven inzicht in mijn gezondheid”, vertelt Rob.

Blog Greet wil een persoonlijke gezondheidsomgeving voor iedereen

Greet wil een persoonlijke gezondheidsomgeving voor iedereen

29 januari 2019 Redactie Digitale Zorggids

Zo’n vijftien jaar geleden was er nog geen sprake van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), maar had Greet Veltman daar al wel behoefte aan. Dus maakte ze haar eigen dossier. Eerst op papier en nu in een digitaal notitieblok. Ze noemt dit haar gezondheidspas.

Blog E-healthweek 2019? Zorgverbeteringsweek 2019!

E-healthweek 2019? Zorgverbeteringsweek 2019!

21 januari 2019 Bart Timmers

Maar liefst 252 evenementen staan er gepland voor de eHealthweek 2019! Dit wordt de 3e eHealthweek, een campagne voor het vergroten van kennis en vaardigheden op het gebied van digitale ondersteuning in de zorg. Hoewel ik mezelf op de eerste plaats toch vooral een enthousiaste huisarts voel, kan ik niet ontkennen dat de bijnaam “eHealth-adept” daar ook bij hoort. Ik ben dus blij met dit initiatief.

Blog U mag het gesprek met uw zorgverlener opnemen, wist u dat?

U mag het gesprek met uw zorgverlener opnemen, wist u dat?

13 december 2018 Redactie ZorgkaartNederland

Eind 2017 is er een wet aangenomen waarin staat dat u als patiënt altijd een geluidsopname mag maken van het gesprek met uw zorgverlener in de spreekkamer. U kunt het gesprek dan thuis nog eens rustig naluisteren en indien gewenst delen met uw naaste(n). Dit kan fijn zijn als u het bijvoorbeeld lastig vindt om informatie te onthouden of te begrijpen, of wanneer u op basis van de informatie een keuze moet maken voor een behandeling.

Blog Zorgrobotje Tessa is echt een vriendin

Zorgrobotje Tessa is echt een vriendin

27 november 2018 José van Berkum

En dan is er Tessa. Tessa is een robotje, vermomd als vrolijk figuurtje, klein, met een plantje op haar hoofd. Ze valt niet op, kan zo tussen de andere planten of op een tafeltje gezet worden.

Blog Toegang tot digitale zorg: wel een recht, geen plicht

Toegang tot digitale zorg: wel een recht, geen plicht

10 april 2017 Carine Besselink- Berendsen

Sinds mijn geboorte in 1979 ben ik onder behandeling van het ziekenhuis, diverse specialisten stonden aan mijn bed. Eerst voor epilepsie, maar door slechte ogen en een verwijsbriefje naar een Academisch ziekenhuis kwam zes jaar later de werkelijke diagnose: nierziekte. Het was mijn vaders tweede natuur om alles te noteren, van doktersuitslagen tot ieder griepje en zalfje wat werd voorgeschreven. Immers werkte mijn vader als medisch secretaris bij het toen nog genoemde GAK (tegenwoordig het UWV). Dat leidde ertoe dat ik nu nog dozen vol heb staan met alle administratie. Een heerlijke maaltijd voor papiervreters.

Blog Maak ook kennis met digitale zorg tijdens de eHealthweek

Maak ook kennis met digitale zorg tijdens de eHealthweek

18 januari 2017 Redactie ZorgkaartNederland

Patiëntenfederatie Nederland/ZorgkaartNederland wil patiënten tijdens de eHealthweek graag kennis laten maken met de voordelen van digitale zorg. Daarom zijn we tijdens de eHealthweek aanwezig op een aantal evenementen.