Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Elektronisch dossier

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

10 artikelen

Blog Ernst wil alle medische informatie online op één plek

Ernst wil alle medische informatie online op één plek

28 september 2019 Redactie Digitale Zorggids

Rotterdammer Ernst Jan Walraven Borst weet het heel goed. Hij wil graag één medisch dossier met alle informatie van zijn verschillende zorgverleners en eigen aantekeningen. “Wanneer alle informatie in één dossier staat, geeft dat een volledig beeld van wat er met mij aan de hand is. Dat geeft een gevoel van controle.”

Blog App geeft Esther inzicht in triggers migraine-aanvallen

App geeft Esther inzicht in triggers migraine-aanvallen

27 maart 2019 Redactie ZorgkaartNederland

Chanel nr. 5 triggert bij Esther Visser een migraine-aanval met aura. Maar ook fel licht, onweer of sneeuw en hormonen kunnen bij haar een aanval uitlokken. In een maand heeft Esther twee goede weken en twee slechtere weken. Hoe ze dit allemaal weet? Migraine Buddy helpt Esther haar aandoening inzichtelijk te maken.

Blog Rob: ‘Gezondheidsapps maken mijn leven makkelijker’

Rob: ‘Gezondheidsapps maken mijn leven makkelijker’

6 maart 2019 Redactie ZorgkaartNederland

Rob Arens gebruikt vijf verschillende gezondheidsapps waarmee hij zijn bloeddruk in de gaten houdt, die hem herinneren wanneer hij welke medicijnen in moet nemen en hoeveel vitaminen en mineralen hij nog moet gebruiken. Waarom? “De apps geven inzicht in mijn gezondheid”, vertelt Rob.

Blog Greet wil een persoonlijke gezondheidsomgeving voor iedereen

Greet wil een persoonlijke gezondheidsomgeving voor iedereen

29 januari 2019 Redactie Digitale Zorggids

Zo’n vijftien jaar geleden was er nog geen sprake van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), maar had Greet Veltman daar al wel behoefte aan. Dus maakte ze haar eigen dossier. Eerst op papier en nu in een digitaal notitieblok. Ze noemt dit haar gezondheidspas.

Blog Toegang tot digitale zorg: wel een recht, geen plicht

Toegang tot digitale zorg: wel een recht, geen plicht

10 april 2017 Carine Besselink- Berendsen

Sinds mijn geboorte in 1979 ben ik onder behandeling van het ziekenhuis, diverse specialisten stonden aan mijn bed. Eerst voor epilepsie, maar door slechte ogen en een verwijsbriefje naar een Academisch ziekenhuis kwam zes jaar later de werkelijke diagnose: nierziekte. Het was mijn vaders tweede natuur om alles te noteren, van doktersuitslagen tot ieder griepje en zalfje wat werd voorgeschreven. Immers werkte mijn vader als medisch secretaris bij het toen nog genoemde GAK (tegenwoordig het UWV). Dat leidde ertoe dat ik nu nog dozen vol heb staan met alle administratie. Een heerlijke maaltijd voor papiervreters.

Blog Maak ook kennis met digitale zorg tijdens de eHealthweek

Maak ook kennis met digitale zorg tijdens de eHealthweek

18 januari 2017 Redactie ZorgkaartNederland

Patiëntenfederatie Nederland/ZorgkaartNederland wil patiënten tijdens de eHealthweek graag kennis laten maken met de voordelen van digitale zorg. Daarom zijn we tijdens de eHealthweek aanwezig op een aantal evenementen.

Blog Digitale wereld privacy-proof

Digitale wereld privacy-proof

9 november 2016 José van Berkum

“Ik wil niet dat ambtenaren uit mijn dorp weten hoe het met mijn gezondheid gesteld is. Als ik dat kwijt wil, zeg ik dat zelf wel”. Ouderen uit Netwerk100, een samenwerkingsverband tussen zorgprofessionals en ouderen, sloegen afgelopen jaar alarm. Ze vreesden dat met de komst van de Wmo hun privacy in het geding was.

Blog Facebook: een inspiratiebron voor iedere zorgorganisatie

Facebook: een inspiratiebron voor iedere zorgorganisatie

9 juni 2016 Gastblogger ZorgkaartNederland

Bij de verzorging en behandeling van cliënten spelen zorgorganisaties nog onvoldoende in op de informatiebehoefte die familieleden en mantelzorgers hebben. Iedereen wil immers weten hoe het met zijn of haar moeder, vader, echtgenoot, zoon of dochter gaat. Aan die behoefte kun je eenvoudig voldoen door het elektronisch cliëntdossier (ECD) ook als digitaal communicatiemiddel tussen zorgorganisatie en familie in te zetten. Regelmatige statusupdates over de gezondheid van (o)pa, (o)ma, zoon of dochter vergroten de betrokkenheid van de familie bij het zorgtraject. En daarvan profiteert ook de zorgverlener.

Blog Mijn dossier als lesprogramma voor artsen

Mijn dossier als lesprogramma voor artsen

20 oktober 2015 Noks Nauta

Al jaren probeer ik zoveel mogelijk de stukken te verzamelen, die artsen over mij als patiënt schrijven. Sinds ik (helaas) meer in de patiëntrol dan in de hulpverlenersrol zit, ga ik dat steeds belangrijker vinden. Ik ben gewoon zeer geïnteresseerd in alle medische details over mezelf. Ook heb ik ze nodig om te begrijpen wat er precies aan de hand is.

Blog Privacy in EPD briefwisselingen

Privacy in EPD briefwisselingen

14 april 2015 Alec Malmberg

Vroeger plakte de huisarts de envelop met de verwijsbrief naar de specialist dicht, zodat de patiënt niet meer zomaar kan meelezen wat de dokter over hem schreef. Nu is dat anders.