Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Langdurige zorg

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

19 artikelen

Blog Intimiteit in het verpleeghuis

Intimiteit in het verpleeghuis

22 februari 2019 Laura Hulsbosch

Gek is dat toch. Ik denk dat zorgmedewerkers dit herkennen. Als ik ergens bij een groepje zusters thee zit te drinken, gaat het met enige regelmaat over poep, urine, kots, vieze hoorapparaten en kunstgebitten. Niemand verblikt of verbloost hierbij. En ja, we zijn er zo aan gewend dat we zonder er zelfs maar bij na te denken -laat staan misselijk te worden- ons tussendoortje bij op eten. Geen probleem.

Blog Komt de cliënt in de ouderenzorg waardig en trots de dag door? (deel 2)

Komt de cliënt in de ouderenzorg waardig en trots de dag door? (deel 2)

17 augustus 2018 Frans de Kok

In mijn eerdere blog van 7 augustus 2018 meldde ik over mijn opdracht waarbij ik binnen een organisatie in de ouderen- en verpleeghuiszorg een project (bege)leidde om de dagbesteding nieuwe vormen, inhoud en vooral een nieuw elan te geven. Ik laat u in deze vervolgblog graag kennismaken met mijn herziene kijk op de relatie tussen zorg en welzijn.

Blog Komt de cliënt in de ouderenzorg waardig en trots de dag door?

Komt de cliënt in de ouderenzorg waardig en trots de dag door?

8 augustus 2018 Frans de Kok

Gedurende 8 maanden heb ik binnen een organisatie in de ouderen- en verpleeghuiszorg leiding gegeven aan een project om de dagbesteding nieuwe vormen, inhoud en vooral een nieuw elan te geven. Ik laat u graag in kennismaken met mijn herziene kijk op zorg en welzijn en de bevindingen tijdens deze opdracht.

Blog De cliënt die ik niet meer vergeet

De cliënt die ik niet meer vergeet

2 juli 2018 Redactie ZorgkaartNederland

“Ze was 92 jaar en gaf nog balletles. Ze was enthousiast en stond vol in het leven”, vertelt Ingrid Cuijpers (56), getrainde en onafhankelijke interviewer van SAMR. “Zo zou ik ook oud willen worden.” Als onderdeel van het project Waardigheid en Trots van het Ministerie van VWS zette Patiëntenfederatie Nederland in 2015 voor drie jaar interviewteams in om met bewoners te praten. Inmiddels is dit project afgelopen en deelt ZorgkaartNederland de preview van de eindrapportage van dit project die in het najaar uitkomt. Ingrid deed ook interviews en vertelt u over de cliënt die zij niet meer vergeet.

Blog Een dagje in een verzorgingshuis

Een dagje in een verzorgingshuis

22 juni 2018 Redactie ZorgkaartNederland

De afgelopen tijd is de kwaliteit van verpleeghuizen en het welbevinden van hun bewoners actief in kaart gebracht. Dit deed ZorgkaartNederland door het inzetten van interview teams die bewoners bezoeken om waarderingen te verzamelen. Zo ook in Woonzorgcentrum De Leyenstein, in Kerkdriel. Een medewerker van ZorgkaartNederland heeft hier een dagje meegelopen met een interviewer en vertelt over haar ervaringen.

Blog Geluksmomentjes met het wichtelmannetje

Geluksmomentjes met het wichtelmannetje

24 mei 2018 Ben Tekstschrijver

Ineens staan ze daar, drie piepkleine kuikens, op de tafel in de huiskamer van het zorgcentrum. Een briljant idee van de verzorgster. Mijn moeder drukt een van de donzige beestjes zacht tegen haar wang. Ze sluit haar ogen in een moment van gelukzaligheid.

Blog Waarover verwonder jij je?

Waarover verwonder jij je?

15 mei 2018 Judith van de Kreeke

Op mijn vraag waarover hij zich verwonderde in het leven, keek mijn gesprekspartner mij bedenkelijk aan. Daar had hij nog niet eerder bij stilgestaan.

Blog Ouder worden…

Ouder worden…

11 april 2018 Heidi Splint

Afgelopen december overleed een dierbare patiënt van ons gezondheidscentrum. Een bijzondere man, die mij altijd “mw. Heidi” noemde. Hij en zijn vrouw waren al vele jaren samen. Zijn vrouw bleef alleen achter. Het gaat moeilijk, ze vindt het heel zwaar.

Blog Lichtjes

Lichtjes

27 november 2017 Expertise in kaart

De dagen worden korter, Sinterklaas is weer in het land en iedereen leeft toe naar de kerstvakantie. Overal in de steden verschijnen lampjes en voorzichtig horen we de eerste kerstdeuntjes weer op de radio. Allemaal tekenen dat december weer in aantocht is, de feestmaand. Maar niet iedereen ziet dit als een heerlijke feestmaand. Ik merk dat er verschillende groepen mensen zijn. De twee grootste groepen zijn de mensen die zich vol enthousiasme in de gezelligheid storten en de mensen die als een berg tegen deze drukke maand opzien.

Blog De unieke patiënt: bestaat die?

De unieke patiënt: bestaat die?

24 mei 2017 Carine Besselink- Berendsen

Een glimlach komt tevoorschijn op mijn gezicht wanneer ik de column van Hans Bart in Wisselwerking lees (zie: https://www.nvn.nl/files/nvn_nl/PIB%20april%202017.pdf). Hans Bart is directeur van de Nierpatiënten Vereniging Nederland en reageert op de toekomstvisie van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Het gaat onder andere over de kenmerken van de unieke patiënt in 2025. Het is een ambitieus plan, en de FMS onderkent dan ook dat zij dit niet alleen kunnen, maar natuurlijk in samenwerking met de patiënt.