Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Levenseinde

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

9 artikelen

Blog Als ALS je leven binnen sluipt (10)

Als ALS je leven binnen sluipt (10)

23 maart 2017 Paul Patist

Begin 2009 is bij mij de fatale aandoening ALS vastgesteld. In een aantal blogs wil ik u vertellen wat mij gedurende de afgelopen jaren is overkomen in de hoop dat iemand er iets aan zal hebben. Dit is mijn laatste blog. Het jaar 2014 kenmerkte zich door relatief snelle achteruitgang. Ik gebruik bewust het woord “relatief” omdat het onvermijdelijke verval bij het merendeel veel sneller verloopt. Voor mijn gevoel ging mijn welbevinden zo snel bergafwaarts dat ik mijn wensen voor mijn uitvaart op papier heb gezet. In hetzelfde jaar ging het psychisch met mijn vriendin erg slecht. Zo zeer zelfs dat we overwogen onze relatie te beëindigen en ik euthanasie overwoog om haar te bevrijden van de ondragelijke last die ik blijkbaar was. Mijn wil om door te leven was sterker. Mijn vriendin weigerde hulp te zoeken en kwam er zelf langzaam boven op. Onze relatie kwam mede daardoor in rustiger vaarwater.

Blog Zwijgen aan het bed

Zwijgen aan het bed

5 januari 2017 Ciska Rippen

Wat is er te zeggen aan een ziekbed? Alles ... en niets. Vaak zat ik aan het bed van een zieke of stervende. Soms iemand van wie ik hield, soms een relatief onbekende. Relatief, want ik merk dat ziekte en dood de afstand tussen mensen snel overbrugt.

Blog Samen praten en beslissen

Samen praten en beslissen

19 juli 2016 José van Berkum

In de nacht van 4 op 5 april stierf mijn vader, na een kort ziekbed van twee weken. Hij had er vrede mee, heeft goed afscheid kunnen nemen, en is rustig weggegleden. Ondanks het verlies en het verdriet omdat ik hem nooit meer zal zien, kijk ik ook met warme gevoelens terug op zijn laatste weken.

Blog De winnaar

De winnaar

15 juni 2016 Johan Jong

Ze was een sportster in hart en nieren. Je kon het zo gek niet bedenken of ze had de sport beoefend die je opnoemde. Ze vertelde altijd aan iedereen die het maar horen wilde wat voor prestaties ze had geleverd en met welke wedstrijden ze mee had gedaan. Hoe de toeschouwers haar aanmoedigden waardoor ze net dat laatste beetje energie kreeg om de wedstrijd te winnen.

Blog Euthanasie bij kinderen?

Euthanasie bij kinderen?

24 mei 2016 Elke de Quay

'Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakt een wetenschappelijk onderzoek mogelijk naar euthanasie bij kinderen van één tot twaalf jaar.'

Blog Er tussenuit glippen

Er tussenuit glippen

3 mei 2016 Dieuwertje Fabries

Voor zorgverleners is het vast herkenbaar dat je met de ene cliënt een betere band hebt dan met de ander. Soms kan dat zijn omdat die cliënt ontzettend mooie verhalen vertelt, je de humor van de cliënt erg kunt waarderen of simpelweg omdat je de cliënt al jaren kent.

Blog De laatste stap

De laatste stap

14 maart 2016 Rosanne Steensma

Nog voordat ik de huiskamer instap kan ik haar zien liggen. Haar lichaam weggezakt tussen kussens, dekens en in een te groot bed. Haar witte gezicht met de korte piekerige haren steekt nog net boven de dekens uit. Een jonge vrouw. Haar fragiele verschijning doet haar soms nog jonger lijken dan dat ze in werkelijkheid is. Op andere momenten lijkt de schaduw van haar naderende dood haar juist weer jaren ouder te maken.

Blog Gesprek over het naderende einde

Gesprek over het naderende einde

8 maart 2016 Dieuwertje Fabries

In het kader van preventieve signalering, volg ik inmiddels zo’n twee jaar een ouder echtpaar dat een verhoogd risico heeft qua kwetsbaarheid. In eerste instantie kwam ik daar voor een screening van meneer. Meneer was op dat moment 90 jaar, maar ondanks deze hoge leeftijd had hij nog niet zo gek lang geleden een nieuwe heup gekregen. Uit de screening die ik gebruik om de mate van kwetsbaarheid in te schatten, bleek dat het echtpaar zich aardig wist te redden. De echtgenote van meneer deed veel in het huishouden, zorgde op woensdag dat de was werd gedraaid en zette iedere avond een stevige maaltijd op tafel.

Blog Thuis sterven

Thuis sterven

28 oktober 2014 Ciska Rippen

Als je aan mensen vraagt waar ze later het liefste zouden willen sterven, zegt het overgrote deel "thuis”. Als het moment van overlijden heel dichtbij komt is dat onveranderd. Het eigen huis, waar mensen vaak al wonen sinds de kinderen klein waren, past om hen heen als een jas. Een warme, vertrouwde jas die ze niet graag meer uit doen.