Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Ouderenzorg

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

33 artikelen

Blog Intimiteit in het verpleeghuis

Intimiteit in het verpleeghuis

22 februari 2019 Laura Hulsbosch

Gek is dat toch. Ik denk dat zorgmedewerkers dit herkennen. Als ik ergens bij een groepje zusters thee zit te drinken, gaat het met enige regelmaat over poep, urine, kots, vieze hoorapparaten en kunstgebitten. Niemand verblikt of verbloost hierbij. En ja, we zijn er zo aan gewend dat we zonder er zelfs maar bij na te denken -laat staan misselijk te worden- ons tussendoortje bij op eten. Geen probleem.

Blog Komt de cliënt in de ouderenzorg waardig en trots de dag door?

Komt de cliënt in de ouderenzorg waardig en trots de dag door?

8 augustus 2018 Frans de Kok

Gedurende 8 maanden heb ik binnen een organisatie in de ouderen- en verpleeghuiszorg leiding gegeven aan een project om de dagbesteding nieuwe vormen, inhoud en vooral een nieuw elan te geven. Ik laat u graag in kennismaken met mijn herziene kijk op zorg en welzijn en de bevindingen tijdens deze opdracht.

Blog Moedertaal in de zorg

Moedertaal in de zorg

12 juli 2018 Ben Tekstschrijver

Vrijdag komt de casemanager. De casemanager? Mijn moeder is vergeetachtig. Erg vergeetachtig. Ze is 86 jaar en nog zo gezond als een vis, maar een harteloze hengelaar vist haar vijver van herinneringen langzaam leeg. Ze woont nog zelfstandig, maar dat is een broos bestaan. Daarom komt deze week de casemanager op bezoek.

Blog De cliënt die ik niet meer vergeet

De cliënt die ik niet meer vergeet

2 juli 2018 Redactie ZorgkaartNederland

“Ze was 92 jaar en gaf nog balletles. Ze was enthousiast en stond vol in het leven”, vertelt Ingrid Cuijpers (56), getrainde en onafhankelijke interviewer van SAMR. “Zo zou ik ook oud willen worden.” Als onderdeel van het project Waardigheid en Trots van het Ministerie van VWS zette Patiëntenfederatie Nederland in 2015 voor drie jaar interviewteams in om met bewoners te praten. Inmiddels is dit project afgelopen en deelt ZorgkaartNederland de preview van de eindrapportage van dit project die in het najaar uitkomt. Ingrid deed ook interviews en vertelt u over de cliënt die zij niet meer vergeet.

Blog Waarover verwonder jij je?

Waarover verwonder jij je?

15 mei 2018 Judith van de Kreeke

Op mijn vraag waarover hij zich verwonderde in het leven, keek mijn gesprekspartner mij bedenkelijk aan. Daar had hij nog niet eerder bij stilgestaan.

Blog Ouder worden…

Ouder worden…

11 april 2018 Heidi Splint

Afgelopen december overleed een dierbare patiënt van ons gezondheidscentrum. Een bijzondere man, die mij altijd “mw. Heidi” noemde. Hij en zijn vrouw waren al vele jaren samen. Zijn vrouw bleef alleen achter. Het gaat moeilijk, ze vindt het heel zwaar.

Blog Cliëntenraad onzichtbaar? Of heb ik dat?

Cliëntenraad onzichtbaar? Of heb ik dat?

22 mei 2017 José van Berkum

Wat gaat mijn schoonmoeder merken van de verbetering van de kwaliteit van de verpleeghuiszorg? En wij, de familie? Wat verandert er in de zorg voor haar, in de communicatie hierover met ons, in de onderlinge afstemming tussen zorgmedewerkers?

Blog Kwetsbare ouderen

Kwetsbare ouderen

6 maart 2017 Peter van Linschoten

Mijn buurman overleed vorige maand op 93-jarige leeftijd in een verpleeghuis. Vorig jaar stond hij nog op de ladder takken af te zagen. Meer dan 60 jaar woonde hij in zijn huis. De laatste 30 jaar in zijn eentje, na het overlijden van zijn vrouw. Hij fietste door het dorp, deed zijn boodschappen, was soms een paar dagen weg (dan bleek hij in het ziekenhuis te liggen) en bonsde elk jaar met Sinterklaas op onze ramen waarna er een fles wijn op de stoep stond.

Blog Compliment aan de gezondheidszorg

Compliment aan de gezondheidszorg

8 februari 2017 Victor de la Vieter

Er is nogal wat aan te merken op onze gezondheidszorg, vinden we - ook al werd Nederland laatst weer uitgeroepen tot het land in Europa waar je de meeste kans hebt beter te worden als je ziek bent (Health Consumer Powerhouse, februari 2017). Ook in verzorgingshuizen kom je van alles tegen dat niet klopt: ’t kan altijd beter. Maar laatst hoorde ik een opbeurend verhaal van een opgewekte mevrouw van bijna 90 in een heel gewoon verzorgingshuis in Dordrecht.

Blog Oud en nieuw – deel 2

Oud en nieuw – deel 2

3 januari 2017 Johan Jong

“Goedemorgen! Carlijn en Wouter, hebben jullie nog trek in een oliebol? Deze waren over, dus kom nog even bij ons staan.”