Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs over Samen beslissen

Lees en discussieer mee over patiëntervaringen en kwaliteit van de zorg

27 artikelen

Blog De aanhouder wint… een urostoma

De aanhouder wint… een urostoma

23 mei 2023 RaGaSto de schrijvende schrijver

Het is al weer een jaar geleden dat ik over een oplossing voor mijn blaasprobleem schreef. Enigszins onverwacht krijgt mijn strijd eind 2022 een wending. Ik krijg alsnog een urinestoma. Eind goed, al goed?

Blog Bijwerkingen op de koop toe?

Bijwerkingen op de koop toe?

24 april 2023 Noks Nauta

Als je osteoporose hebt, krijg je het advies om geneesmiddelen te gebruiken om de kans op wervelbreuken te verminderen. Maar die medicijnen hebben bijwerkingen. Hoe weet je nu of de bijwerkingen opwegen tegen het risico van wervelbreuken?

Blog Schreeuwend tekort

Schreeuwend tekort

18 februari 2019 Tineke den Boer

Mensen zoals ik, met afschuwelijke chronische zenuwpijn en botpijn, moeten van de opiaten af. Massaal kicken we af. De centra waar je kunt afkicken zitten overvol. We worden eerst overal mee volgestopt en nu we daaraan zijn gewend, moeten we maar cold turkey stoppen. Het is dat ik mijn pijn niet even een dag aan de minister van Volksgezondheid kan geven, maar hij zou schreeuwen om de juiste medicijnen.

Blog Greet wil een persoonlijke gezondheidsomgeving voor iedereen

Greet wil een persoonlijke gezondheidsomgeving voor iedereen

29 januari 2019 Redactie Digitale Zorggids

Zo’n vijftien jaar geleden was er nog geen sprake van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), maar had Greet Veltman daar al wel behoefte aan. Dus maakte ze haar eigen dossier. Eerst op papier en nu in een digitaal notitieblok. Ze noemt dit haar gezondheidspas.

Blog Dokters zijn leerzame patiënten

Dokters zijn leerzame patiënten

24 januari 2019 Noks Nauta

In Medisch Contact stond recent een verslag van een Amerikaans onderzoek naar wat er gebeurt als een arts in de rol van patiënt zelf een andere arts raadpleegt. De eerst gelijke rollen worden ongelijk. Omdat artsen zich dan anders kunnen gaan gedragen, lopen de artsen, als ze patiënt zijn, het risico op onderbehandeling of juist overbehandeling.

Blog Samen Beslissen: “Dokter, mag ik zwanger worden?”

Samen Beslissen: “Dokter, mag ik zwanger worden?”

15 januari 2019 Carine Besselink- Berendsen

Eerder had ik de moed al opgegeven op het kunnen krijgen van kinderen. Op mijn 24ste kreeg ik een tweede donornier. Met één donornier leek me een zwangerschap al moeilijk, maar met twee nieuwe nieren? Ik had over deze zorg nooit echt gesproken met mijn arts.

Blog Adembenemende ervaringen in de zorg

Adembenemende ervaringen in de zorg

2 januari 2019 Redactie ZorgkaartNederland

‘Deel nu uw ervaring met de zorg’, staat er bovenaan deze website geschreven. Aan het begin van dit jaar 2019 staan er 658.305 ervaringen online. Dat grote aantal ervaringen biedt een schat aan informatie voor mensen die op zoek zijn naar een zorgverlener of instelling die het beste bij hun zorgvraag past.

Blog Op de thee bij minister De Jonge van VWS

Op de thee bij minister De Jonge van VWS

13 juni 2018 Inge Dekker

‘Hoi Inge, welkom, wat wil je drinken? En waar zullen we gaan zitten? Aan tafel of meer relaxed op de bank?’ Minister de Jonge heet mij hartelijk en enthousiast welkom in zijn werkkamer op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij is precies zoals op tv en in zijn vlogs: Toegankelijk, energiek en met opvallende bloemetjesschoenen onder zijn blauwe pak.

Blog Mag het een pilletje minder zijn?

Mag het een pilletje minder zijn?

29 mei 2018 Carine Besselink- Berendsen

Het is weer zover, ik heb last van hoofdpijn. Een veelvoorkomend kwaaltje. Meestal helpt een paracetamolletje en een nacht goed slapen voldoende om bij mij de pijn te bestrijden. Sinds de twee heupoperaties die ik kreeg afgelopen jaar (tweemaal een heupprothese n.a.v. acuut versleten heupen door prednisongebruik) echter niet meer.

Blog Kunt u in de toekomst kijken?

Kunt u in de toekomst kijken?

23 april 2018 Redactie ZorgkaartNederland

Komt u in 2030 nog vaak bij de dokter? Of houdt u zelf vanuit huis uw gezondheid in de gaten? Weet u van tevoren al of u het risico loopt op een bepaalde ziekte en is die misschien dan al te voorkomen? En haalt u zorg eigenlijk alleen binnen Nederland of gaat u de grens over voor de beste behandeling?