Naar de navigatie Naar de inhoud

Knievervanging

Wat is een totale knievervanging bij een versleten knie?

De meest voorkomende aanleiding voor een nieuwe knie (of: Totale Knie Protheseoperatie) is artrose van de knie. Bij artrose of gewrichtsslijtage verslechtert of vermindert de hoeveelheid en kwaliteit van het kraakbeen. Soms verdwijnt het zelfs helemaal. Door de slijtage van het kraakbeen en een tekort aan het  vloeistof in het gewricht kunnen botten over elkaar schuren. Dit kan veel pijn veroorzaken. Ook beweegt de knie minder soepel. Artrose is een blijvende aandoening. Beschadigingen als gevolg van artrose genezen niet uit zichzelf omdat kraakbeen een beperkt vermogen heeft om te herstellen. De klachten worden in de loop van de tijd erger, maar dat verschilt per patiënt.

Naast leeftijd en geslacht kunnen ras, de hormoonhuishouding en de botdichtheid het risico op artrose vergroten. Maar het kan ook in de familie zitten. Aangeboren afwijkingen, gewrichtsletsel of ontstekingen kunnen het risico op artrose van de knie vergroten. Overgewicht, zware arbeid en hevig sporten kunnen ook een rol spelen.

Hoeveel mensen hebben een versleten knie?

 

In Nederland hebben ongeveer 600.000 mensen een versleten knie. Vrouwen vaker dan mannen. Elk jaar krijgen ongeveer 21.000 mannen en 33.000 vrouwen artrose een versleten knie. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op slijtage van de knie. Elk jaar worden meer dan 18.000 totale knieoperaties uitgevoerd bij patiënten.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De behandeling begint meestal met voorlichting, medicijnen en bewegingstherapie.

Ook is er aandacht voor afvallen, bewegen, het verminderen van piek- en/of overbelasting en zoveel mogelijk voorkomen van gewrichtsblessures. Zo leren patiënten om te gaan met de klachten zodat de pijn vermindert.

Voor jonge patiënten of patiënten die veel bezigheden hebben of sporten  is er soms de mogelijkheid om een kniesparende operatie (knieosteotomie) uit te voeren. Dan wordt een stuk bot uit het scheenbeen genomen. Hierdoor verandert de stand van het been en vermindert de belasting (en hierdoor slijtage) van het gewricht. Dit is een tijdelijke oplossing. De operatie kan 10 jaar klachtenvermindering geven. Een nadeel van de kniesparende operatie is dat hij veel bijwerkingen heeft.

Wie krijgt een nieuwe knie?

Dat zijn alleen patiënten bij wie op een röntgenfoto is te zien dat er slijtage of artrose is. Het besluit om een nieuwe knie te plaatsen is een afweging die de dokter per patiënt maakt. Per patiënt en vooral ook met de patiënt. Hoe erg is de pijn? Wordt het leven straks fijner? Ook speelt een rol hoe lang de kunstknie mee gaat.

Een TKP kunstknie bestaat uit verschillende onderdelen. Een metalen bovendeel dat het versleten uiteinde van het dijbeen vervangt. Hiernaast is er een metalen onderdeel dat het versleten uiteinde van het scheenbeen vervangt. Daar tussen wordt een plastic knieschijf geplaatst. De orthopeed beslist tijdens de operatie of het nodig is een kunststof bekleding achter de knieschijf te plaatsen. De patiënt kan plaatselijk worden verdoofd, maar kan ook helemaal in slaap worden gebracht.

Waar kan ik terecht?

Het eerste aanspreekpunt bij knieklachten is de huisarts of fysiotherapeut. De huisarts of fysiotherapeut kunnen hulp vragen van bijvoorbeeld een diëtist of ergotherapeut. Een orthopeed vervangt de knie. U kunt hiervoor terecht in vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen en in een aantal zelfstandige behandel centra’s (ZBCs).

Bronnen

  • NOV 2014. Concept-richtlijn totale knieprothese
  • NOV richtlijn 2007. Diagnostiek en behandeling van heup- en knieartrose
  • www.thuisarts.nl
  • Academisch ziekenhuis Maastricht, patiëntenfolder artrose

Gerelateerde links

 

Dit artikel is geschreven door IQ Healthcare in opdracht van ZorgkaartNederland.