Naar de navigatie Naar de inhoud

Liesbreuk

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is het buikvlies dat opbolt. Het ontstaat door een zwakke plek in de buikwand ter hoogte van de lies. De buikwand bestaat uit spieren, peesbladen, onderhuids vetweefsel en de huid. Door de zwakke plek in de wand kan het buikvlies – en soms ook een stukje darm – tussen de spierlagen uitpuilen. Dit ziet er uit als een bult of zwelling in de lies.

De liesbreuk kan een pijnlijk, ongemakkelijk, zeurend of branderig gevoel veroorzaken in de liesstreek. Dat hoeft niet. Bij andere mensen komt de liesbreuk klem te zitten. Dit kan veel pijn doen. Als een stukje weefsel, zoals de darm, bekneld zit kan het zijn dat dit wordt aangetast of afsterft. Dan kan de patiënt buikvliesontsteking krijgen en ernstig ziek worden.

Sommige liesbreuken zijn aangeboren. In andere gevallen is de buikwand uitgerekt. Uitrekken kan komen door zwaar tillen, overgewicht, veel hoesten, hard persen bij het poepen, een bindweefselziekte of door een erfelijke oorzaak.

Hoeveel mensen hebben een liesbreuk?

 

We weten niet hoeveel mensen jaarlijks een liesbreuk krijgen. We weten wel dat ongeveer 27% van de mannen en 3% van de vrouwen tijdens het leven voor een liesbreuk wordt geopereerd. Jaarlijks krijgen 30.000 mensen de operatie.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Een liesbreuk gaat nooit vanzelf over. Meestal heeft de patiënt geen klachten van de liesbreuk en kan hij de breuk zelf terugduwen. De patiënt die wil voorkomen dat de breuk terugkomt, moet een aantal dingen doen of laten.

  • stoppen met roken om het hoesten te verminderen
  • zorgen voor een gemakkelijke stoelgang (gezond en vezelrijk eten. Tenminste anderhalve liter water per dag drinken. Regelmatig bewegen)
  • geen zware dingen tillen.

Patiënten met een liesbreuk met weinig klachten kunnen een breukband dragen. Dat is een brede riem die drukt op de plaats van de breuk.

De patiënt moet naar de huisarts als de liesbreuk erger wordt. De patiënt moet met spoed naar de huisarts (-enpost) als de liesbreuk ineens heel veel pijn doet, de patiënt moet overgeven en de breuk zich niet laat terugduwen. De liesbreuk zit dan mogelijk bekneld. Dan is een snelle operatie nodig. Dat kan met een kijkoperatie of een gewone operatie waarbij de buik wordt geopend.

Bij de liesbreukoperatie wordt de patiënt verdoofd. Daarna wordt een deel van het uitgestulpte buikvlies en wat vetweefsel weggehaald. De zwakke plek in de buikwand wordt gehecht en verstevigd met een kunststof matje. Meestal kan de patiënt dezelfde dag weer naar huis. De operatie duurt ongeveer drie kwartier. Soms voldoet een kijkoperatie. Dan wordt een camera onder de huid gebracht, waarna de chirurg aan de slag gaat. Een kijkoperatie kan niet als de darmen bekneld zitten, of de uitstulpingen lastig zijn terug te duwen.

Waar kan ik terecht?

De huisarts is het eerste aanspreekpunt bij liesbreuk of pijn in de liesstreek. Een chirurg doet de operatie als dat nodig is.

Gerelateerde links

 

Dit artikel is geschreven door IQ Healthcare in opdracht van ZorgkaartNederland.