FAQ Top 2023
Veelgestelde vragen over de ZorgkaartNederland Top 2023
1. Hoe maakt mijn organisatie kans om in de TOP 2023 te komen?
Er zijn 2 belangrijke voorwaarden:
1. Jouw organisatie hoort bij één van de organisatietypes die meedoen
2. Jouw organisatie verzamelt voldoende waarderingen tussen 1 januari 2023 en 31 december 2023. We rekenen met een ondergrens.
Voldoe je hier aan? Dan maak je automatisch kans. Per organisatietype kunnen de voorwaarden en de berekening verschillen.
Dit jaar geven we extra aandacht aan onderwerpen die te maken hebben met samen beslissen. Deze onderwerpen komen ook terug in de vragenlijst. Bovendien doen we nog een check op oneigenlijk gebruik voordat we de definitieve Top vaststellen.
Zo werkt de berekening van de ZorgkaartNederland Top 2023
2. Welke organisatietypes doen mee?
De organisatietypes voor de Top 2023 deden eerdere jaren ook mee. Alleen, niet alles is hetzelfde. Met de Top 2023 veranderen er 2 dingen:
1. Diëtistenpraktijken doen voor de eerste keer mee. We willen graag aandacht geven aan een gezonde leefstijl en preventieve zorg.
2. Ziekenhuizen zijn verdeeld in 2 groepen, gebaseerd op omzet. Zo maken ziekenhuizen die hoog complexe zorg bieden ook kans.
3. Kan ik zelf een organisatietype voordragen?
Voor de Top 2023 staan de categorieën inmiddels vast. Suggesties zijn natuurlijk altijd welkom. Volgend jaar zullen we heroverwegen welke organisatietypes in aanmerking komen.
Goed om te weten: de Top is gericht op organisaties die op ZorgkaartNederland staan. Dit zijn organisaties die onder de Wet Big vallen.
4. Waarom zijn er dit jaar 5 Toppers per categorie in plaats van 10?
Dit jaar zijn er 5 Toppers per categorie in plaats van 10. Dit komt door het uitbreiden naar meer categorieën en een andere methode van het bepalen van de winnaar.
5. Waarom is de ondergrens voor minimaal 100 waarderingen ingesteld?
Om een betrouwbaar beeld te krijgen van de ervaren kwaliteit is volume nodig. Daarom is er een ondergrens ingesteld. Er zijn minstens 100 waarderingen nodig om kans te maken op een plek in de Top.
Voor diëtistenpraktijken geldt deze ondergrens nog niet. Dat is omdat ze een nieuwe categorie zijn. Voor particuliere woonzorgcentra geldt een ondergrens van 30. Veel particuliere wooncentra hebben minder dan 100 bewoners. Zo maken meer centra kans op een Top-plek.
Nog meer waarderingen voor jouw organisatie? Met deze tips kan je direct aan de slag.