Naar de navigatie Naar de inhoud

Minder voor meer

U en de zorgkosten

Eerst het goede nieuws. We gebruiken met zijn allen minder geneesmiddelen. En de prijs van de middelen is omlaag gegaan.

Jarenlang stegen de kosten voor de zorg. Vorig jaar was er een kleine omslag: de kosten stegen nog wel, maar niet meer zo hard als in de jaren daarvoor. Dat is vanwege die geneesmiddelen.

De kosten van de ziekenhuiszorg stijgen nog steeds. Vorig jaar gaven we 5 procent meer uit dan een jaar eerder.

Dat moet anders. Als we niets veranderen geeft een gezin in 2040 elk jaar meer dan de helft van het inkomen uit aan de zorg.

Je kunt zeggen dat een werknemer dan van januari tot augustus werkt voor de zorgkosten. De resterende maanden van het jaar werkt hij dan om te eten en te wonen.

 

Wat kan ik als (naaste van de) patiënt zelf doen? Over ‘Fair Care of eerlijke zorg’

U kunt meer doen dan u denkt. Hoogleraar zorgethiek Annelies van Heijst (zie filmpje) maakt dit duidelijk.

 

U bent verantwoordelijk voor de zorg die u vraagt. Zo hebt u invloed op de kosten van de zorg. Zorg kost niets als u hem niet gebruikt.

U hebt als patiënt en zorgconsument de keuze. Wilt u goedkope zorg of wilt u duurzame zorg, waarvan we allemaal beter worden? Eerlijke zorg, tegen een eerlijke prijs?

Vergelijk het met Fair Trade-goederen. meer betalen voor een kleiner banaantje omdat het product eerlijk tot stand is gekomen en je in een wereld wilt leven die ietsje rechtvaardiger en duurzamer is.

Kan dit ook in de  gezondheidszorg? Jazeker! ‘Fair Care’ is: minder voor meer. Minder vaak of minder langdurig een beroep doen op professionele zorg, minder zorgrechten claimen. Meer zorgplichten op je nemen en niet afschuiven op anderen. Kiezen voor minder’ is meer dan  kostenbeheersing. Het gaat om het verhogen van de kwaliteit van leven. Soms helpt zorg daar goed bij, maar soms ook helemaal niet.

Bronnen:

  • CBS cijfers over de kostengroei van de Nederlandse zorg
  • OECD cijfers over de internationale ontwikkeling van zorgkosten en -kwaliteit
  • Zorg Ethiek.Nu over Fair Care