Naar de navigatie Naar de inhoud

Nominaties2015

Logo PatiëntvriendelijkheidsprijsDe genomineerden van de ZorgkaartNederland Patiëntvriendelijkheidsprijzen zijn bekend.

Tien ziekenhuizen zijn genomineerd voor de titel ‘Meest patiëntvriendelijke ziekenhuis’. Voor de titel ‘Meest patiëntvriendelijke kliniek’ zijn vijf klinieken genomineerd. Op woensdag 9 december aanstaande wordt bekend wie de opvolgers zijn van het Slingeland Ziekenhuis en het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis, de winnaars van vorig jaar en nu opnieuw genomineerd.

Nieuw dit jaar zijn de prijzen voor het meest cliëntvriendelijke verpleeg-/verzorgingshuis en de meest patiëntvriendelijke zorgverlener. In de categorie verpleeg-/verzorgingshuizen zijn er vijf genomineerden in de categorie zorgverlener zijn er tien. Bekijk hieronder per categorie alle genomineerden (in alfabetische volgorde):

De tien genomineerde ziekenhuizen zijn:

 1. Deventer Ziekenhuis (Deventer)
 2. Màxima Medisch Centrum (Eindhoven)
 3. Meander Medisch Centrum (Amersfoort)
 4. OLVG (Amsterdam)
 5. Rijnstate (Arnhem)
 6. Sint Jans Gasthuis (Weert)
 7. Slingeland ziekenhuis (Doetinchem)
 8. Spaarne Gasthuis (Hoofddorp)
 9. Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Winterswijk)
 10. St. Jansdal (Harderwijk)

De vijf genomineerde klinieken zijn:

 1. Alexander Monro Borstkankerziekenhuis (Bilthoven)
 2. Andros Mannenkliniek (Arnhem)
 3. DC Klinieken (Almere)
 4. Sint Maartsenkliniek (Nijmegen)
 5. Zuidoost Kliniek, polikliek voor gynaecologie (Amsterdam)

De vijf genomineerde verpleeg-/verzorgingshuizen zijn:

 1. Archipel (Eindhoven)
 2. Frankelandgroep (Schiedam)
 3. Opella (Ede)
 4. Stichting WarmThuis (Oterleek)
 5. Zorggroep Apeldoorn en omstreken (Apeldoorn)

De tien genomineerde zorgverleners zijn:

 1. A.C.E.M. Brom
  (verloskundige, verloskundigepraktijk De toekomst – Valkenswaard)
 2. L. Hofstra
  (cardioloog, Cardiologie Centrum Utrecht – Utrecht)
 3. H.J. Machiels
  (fysiotherapeut, FysioFlorapark - Eindhoven)
 4. R.E.C.M. Mooren
  (kaakchirurg, Slingeland Ziekenhuis - Doetinchem)
 5. D.R.A.J. de Munck
  (longarts, Màxima Medisch Centrum - Veldhoven)
 6. W.H. Polet
  (tandarts, Kliniek voor Cosmetische Tandheelkunde - Arnhem)
 7. E.A. Robertson
  (gynaecoloog, Zuidoost Kliniek, polikliniek voor gynaecologie - Amsterdam)
 8. P.J.G.P. Simons
  (neurochirug, Kliniek Lange VoorhouT - Rijswijk)
 9. S.H. Teunisse
  (huisarts, Huisartsenpraktijk Coenen/Teunisse - Beek en Donk)
 10. H. de Vries
  (chirurg, Deventer Ziekenhuis - Deventer)

Totstandkoming nominaties

Om de patiëntvriendelijkheid van ziekenhuizen, klinieken, verpleeg-/verzorgingshuizen en zorgverleners te beoordelen, zijn de waarderingen op ZorgkaartNederland gebruikt. Met de waarderingen meten we namelijk verschillende onderdelen van patiëntvriendelijkheid, zoals: de informatievoorziening, de bejegening, de behandeling en de accommodatie.  

Alle ziekenhuizen in Nederland met meer dan 100 waarderingen gemeten vanaf 15 november 2014 deden mee aan de verkiezing van meest patiëntvriendelijke ziekenhuis. Hierbij tellen ook de waarderingen per specialist mee. Op basis hiervan is een top tien met genomineerden samengesteld. Als een zorginstelling meerdere locaties heeft dan worden al deze waarderingen bijelkaar opgeteld. De bovenstaande genomineerden hebben dus met de gehele organisatie een plek veroverd in de lijst met kanshebbers voor de prijs.

Voor klinieken en verpleeg-/verzorgingshuizen gelden iets andere criteria, namelijk een minimum van 30 waarderingen gemeten vanaf 15 november 2013. Voor verpleeg-/verzorgingshuizen die ook thuiszorg aanbieden, zijn de waarderingen van de thuiszorg niet meegenomen in de berekening. Het aantal waarderingen voor de zorgverlener is minimaal 9 vanaf 15 november 2014.

De uitslag wordt vastgesteld in samenwerking met marktonderzoeksbureau SAMR.

Prijsuitreiking Patiëntvriendelijkheidsprijzen

De prijzen worden uitgereikt op woensdag 9 december aanstaande door Gerdi Verbeet, voorzitter van de Raad van Toezicht van Patiëntenfederatie NPCF en Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie NPCF. Dit gebeurt tijdens het event ‘Kent u de wensen van uw patiënt?’ in Fort Voordorp in Groenekan (Utrecht). Naast de bekendmaking van de winnaars maken we die dag ook bekend wat de drie belangrijkste wensen van patiënten zijn.

Meer informatie over de het evenement en de prijsuitreiking vindt u op: zorgkaartnederland.nl/prijs. Op die pagina kun u zich ook gratis aanmelden, dit kan nog tot 1 december. Wees er snel bij, want vol=vol!

Nieuwe waarderingen tellen mee voor volgend jaar

Nog geen waardering geplaatst over uw ziekenhuis, kliniek, verpleeg-/verzorgingshuis of zorgverlener? Voor dit jaar zijn de stemmen geteld, maar als u nu een waardering plaatst op ZorgkaartNederland, dan telt deze mee voor de verkiezing van volgend jaar. Plaats daarom nu uw waardering en wie weet is uw ziekenhuis of bijvoorbeeld arts volgend jaar wel het Meest Patiëntvriendelijk! En natuurlijk kunt u waarderingen blijven plaatsten om andere mensen te helpen bij het vinden en kiezen van een zorgverlener. Samen de zorg beter maken, dat is waar we het voor doen!

Plaats waardering