3 tips om een behandeling voor eetstoornissen te kiezen die bij je past

Geplaatst op 14 februari 2017 door - 509 keer bekeken

Foto 3 tips om een behandeling voor eetstoornissen te kiezen die bij je past

Nu je weet dat je een eetstoornis hebt en een praktijk en behandelaar hebt gevonden die bij je wensen past, dan is de volgende stap het kiezen van een behandeling die het beste bij je past. Maar hoe doe je dat? Deze tips kunnen je helpen in jouw zoektocht.

1. Kijk naar behandelaanbod

Vaak zijn er verschillende manieren van behandelen mogelijk. Zorg dat je op de hoogte bent van deze mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld op Thuisarts naar de behandeling van een eetstoornis. Ook op de website van Stichting JIJ vind je meer informatie over de verschillende behandelingen.

2. Stel 3 goede vragen

Je hebt recht op goede informatie. De 3 goede vragen kunnen helpen om die goede informatie te krijgen. Neem deze vragen mee naar je behandelaar.

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
Zet met jouw behandelaar op een rij welke mogelijkheden er zijn. Dat zijn er altijd minstens twee, want even afwachten is ook een mogelijkheid. Voorbeelden: Een lichamelijk onderzoek of een scan? Direct behandelen of eerst afwachten?

2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Vraag  jouw behandelaar naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling je opleveren? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dat in mijn situatie?
Je persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is je thuissituatie, studeer/werk je, hoe oud ben je, wat zijn je wensen en doelen? Ook voor je behandelaar is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij of zij het medische advies hierop kan aanpassen.


Andere tips voor tijdens het gesprek

Naast de drie goede vragen heb je vast ook andere vragen. Vragen die je thuis hebt bedacht, of vragen die tijdens het gesprek opkomen. Stel deze ook altijd. Domme vragen bestaan niet. Verder helpen de volgende tips je bij het gesprek met de behandelaar:
•    Geef het aan als je iets niet helemaal begrijpt.
•    Geef het aan als je ergens over twijfelt.
•    Neem je vragen mee op papier en schrijf de antwoorden op. Je kunt dan thuis de antwoorden nog even rustig nalezen.
•    Vat het gesprek aan het einde in jouw eigen woorden samen. Zo kun je samen met jouw behandelaar nagaan of je het begrepen hebt.
Kijk voor meer informatie op de website van 3 Goede Vragen.

3. Check informatiekaart

Bekijk onze informatiekaart Samen beslissen: tips om een behandeling te kiezen die bij je past. Print de kaart uit en neem ‘m mee naar je behandelaar.




Er is 1 reactie geplaatst


  • Miranda | 12 april 2018

    Onze dochter worstelt al enige tijd met anorexia. Eerder was er al een korte opname in Tienen en een langere opname in Leuven (België). Momenteel is een nieuwe opname nodig. Ze is er zichzelf ook van bewust. Maar... ze is ondertussen veganist geworden. In België wordt er in geen enkele eetkliniek veganistische maaltijden aangeboden.
    Hoe zit dat in Nederland? Kan je ergens als veganist terecht in een eetkliniek. We zijn bezig met een aanvraag bij ons ziekenfonds om terugbetaling van behandeling in het buitenland te krijgen. Nu enkel nog weten waar we terechtkunnen in Nederland...
    Hopelijk kunnen jullie ons op de goed weg helpen!


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland