3 tips om een behandeling voor ijzerstapeling te kiezen die bij u past

Geplaatst op 17 augustus 2018 door - 204 keer bekeken

Foto 3 tips om een behandeling voor ijzerstapeling te kiezen die bij u past

Nu u weet dat u ijzerstapeling heeft en u een ziekenhuis en specialist heeft gevonden, dan is de volgende stap het kiezen van een behandeling die het beste bij u past. Maar hoe doet u dat? Deze tips kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Kijk naar behandelaanbod

Vaak zijn er verschillende manieren van behandelen mogelijk. Zorg dat u op de hoogte bent van deze mogelijkheden. Op de website van de Hemochromatose Vereniging Nederland (HVN) vindt u meer informatie over de verschillende behandelingen. Ook is er (binnenkort) een Consultkaart beschikbaar waar de verschillende behandelmogelijkheden met hun voor- en nadelen worden besproken.

2. Stel 3 goede vragen

U heeft recht op goede informatie. De 3 goede vragen kunnen helpen om die goede informatie te krijgen. Neem deze vragen mee naar uw arts.

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Bespreek met uw arts de mogelijkheden die er zijn. In geval van ijzerstapeling zijn dat in principe slechts twee mogelijkheden, namelijk aderlaten (het aftappen van een halve liter bloed) of erytrocytaferese (zuiveren van bloed, zoals bij nierdialyse).

2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?

Beide behandelingen hebben voor-en nadelen. Vraag uw arts naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kunt u van de behandelingen verwachten? Wat zijn de mogelijke bijwerkingen en risico's van beide behandelingen? Zijn er nog andere maatregelen die u zelf kunt nemen om de ijzerstapeling te verminderen?

3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Heeft de behandeling invloed op uw dagelijks leven? Kunt u uw beroep gewoon blijven uitoefenen? Hoeveel tijd bent u kwijt met de behandeling? Uw arts kan het medische advies hierop aanpassen.

Andere tips voor het gesprek

Naast de 3 goede vragen heeft u vast ook andere vragen. Vragen die u thuis heeft bedacht, of vragen die tijdens het gesprek opkomen. Stel deze ook altijd. Domme vragen bestaan niet. Verder helpen de volgende tips u tijdens het gesprek met uw arts:

  • Geef aan als u iets niet helemaal begrijpt.
  • Geef aan als u ergens over twijfelt.
  • Neem uw vragen mee op papier en schrijf de antwoorden op. U kunt dan thuis de antwoorden nog even rustig nalezen.
  • Vat het gesprek aan het einde in uw eigen woorden samen. Zo kunt u samen met uw arts nagaan of u het begrepen heeft.

Kijk voor meer informatie op www.3goedevragen.nl.

Check informatiekaart
Bekijk onze informatiekaart Samen beslissen: tips om een behandeling te kiezen die bij u past. Print de kaart uit en neem hem mee naar uw arts.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland