Naar de navigatie Naar de inhoud

Acht tips om een behandelaar voor stemproblemen te kiezen die bij u past

Geplaatst op 1 maart 2017 door - 1216 keer bekeken

Foto Acht tips om een behandelaar voor stemproblemen te kiezen die bij u past

Als duidelijk is dat u voor stemproblemen behandeld moet worden, dan is de volgende stap het vinden van een ziekenhuis of kliniek en een specialist. En dan het liefst eentje die bij uw wensen past. Maar hoe doet u dat? Deze acht stappen kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Bepaal wat u belangrijk vindt

Bij een moeilijke operatie vindt u misschien de ervaring van het ziekenhuis belangrijk. Hoe vaak doen zij de operatie? Bij een eenvoudige behandeling kan wachttijd een rol spelen. En als u vaak naar de dokter moet, wilt u niet te ver reizen. Zet daarom voor uzelf op een rijtje welke eisen u stelt aan een arts en ziekenhuis.


2. Zoek naar betrouwbare, objectieve informatie

Heeft u uw wensen op een rijtje? Zoek dan informatie passend bij deze wensen. Op zowel de website van het ziekenhuis als op ZorgkaartNederland vindt u de actuele wachttijden. Verder vindt u  op ZorgkaartNederland aanvullende gegevens: zoals welke kwaliteitskeurmerken het ziekenhuis heeft. Zoek hiervoor op het betreffende ziekenhuis en kijk bij Wachttijden of Kwaliteit.

Heeft u geen idee wat uw wensen zijn? Dan kunt u stap 1 en 2 ook omdraaien. U zoekt eerst objectieve informatie en kiest daarna waaraan de zorg minimaal moet voldoen.


3. Raadpleeg onze patiënteninformatietool

In samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten heeft Patiëntenfederatie Nederland/ZorgkaartNederland een speciale patiënteninformatietool voor stemproblemen ontwikkeld. In deze informatietool vindt u veel informatie over stemproblemen en wat u kunt doen om deze te verhelpen.

 

4. Lees ervaringen van anderen

Door algemene informatie te combineren met ervaringen van patiënten, krijgt u een completer beeld. Bij de aandoening stemproblemen leest u hoe medepatiënten de zorg rondom een rughernia in het ziekenhuis en door artsen waarderen. Kijk of hun ervaringen aansluiten bij de punten die u belangrijk vindt. Bij positieve reacties gaat u met meer vertrouwen naar het ziekenhuis. Vallen de reacties tegen? Bespreek dan met uw omgeving en huisarts wat verstandig is om te doen.


5. Bespreek met uw huisarts wat voor u telt

Geef bij uw huisarts aan dat u wilt meedenken over de beste specialist en het beste ziekenhuis voor u. Vertel dat reisafstand voor u geen enkel punt is, of juist wel. Of dat u op zoek bent naar een specialist die veel ervaring heeft met de behandeling die u krijgt. Voordat uw huisarts u doorverwijst, besluit u zo samen welke specialist goed bij u past.


6. Informeer bij uw zorgverzekeraar

U heeft het recht om zelf een arts of ziekenhuis te kiezen. Maar zorgverzekeraars sluiten contracten met dokters en maken hierin steeds vaker keuzes. Zo kan het voorkomen dat u een dokter heeft gevonden, maar dat uw zorgverzekeraar geen contract met hem heeft. Dan moet u waarschijnlijk bijbetalen of een andere dokter kiezen. Kijk in uw polis of informeer bij uw verzekeraar.


7. Maak zo mogelijk eerst kennis

Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt bij uw arts en in de kliniek of het ziekenhuis. Zeker als u vaak naar hem of haar toe moet. Of als u lang in het ziekenhuis moet blijven. Bespreek in het eerste gesprek altijd zaken die u belangrijk vindt. Heeft u ook nog vragen voorbereid? Geef dit dan aan het begin van het gesprek duidelijk aan. De arts kan hier dan rekening mee houden. Stel de vragen die u heeft opgeschreven en schrijf de antwoorden op. Na de afspraak kunt u dan alles nog even rustig nalezen.

Als het eerste contact niet prettig verloopt, kunt u om een andere dokter vragen.


8. Second opinion

Het kan voorkomen dat u al een arts heeft, maar dat u twijfelt over de diagnose of behandeling die hij of zij voorstelt. U kunt dan om de mening van een andere arts vragen. U vindt het misschien lastig om uw arts te vertellen dat u een tweede mening wilt, maar bedenk dat zo’n gesprek voor artsen heel gewoon is. Hoe een second opinion in zijn werk gaat, leest u hier.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders