Naar de navigatie Naar de inhoud

Activiteitenaanbod belangrijk voor tevredenheid verpleeghuisbewoners

Geplaatst op 3 februari 2017 door - 5801 keer bekeken

Foto Activiteitenaanbod belangrijk voor tevredenheid verpleeghuisbewoners

Goede verpleging en voldoende aandacht vormen natuurlijk de basis voor goede verpleeghuiszorg. Maar een leuk aanbod van activiteiten zorgt voor meer tevreden verpleeghuisbewoners.

Uit analyse van de nieuwste 10.000 ervaringen op ZorgkaartNederland blijkt dat verpleeghuizen met een goed activiteitenaanbod  minder onvoldoendes hebben dan de andere huizen. Als het in recente ervaringen over het activiteitenaanbod gaat, geeft slechts 2,0 procent een onvoldoende. In de rest van de ervaringen uit 2016 is dat 4,2 procent.
Een goed aanbod aan activiteiten zorgt er dus voor dat er minder ontevreden bewoners en mantelzorgers zijn.

Spelletjes en beweging

De toelichtingen bij de ervaringen geven een goed beeld van de activiteiten waar verpleeghuisbewoners aan mee kunnen doen. De volgende categorieën komen het vaakst voor:

1. Spelletjes
2. Beweging
3. Creatieve bezigheden
4. Uitjes

Bij de spelletjes komt bingo met afstand het vaakst voor. Ook kunnen bewoners vaak sjoelen en kaarten (bijvoorbeeld klaverjassen). Bij beweging gaat het niet alleen om wandelingen, maar ook om gymnastiek en dansen. Bij creatieve bezigheden komen zingen, bloemschikken en schilderen het vaakst voor.

De DJ en de dierentuin

De bewoners noemen uitjes minder vaak in hun toelichtingen. Als er uitjes worden georganiseerd, dan gaat het vaak om een bezoek aan de plaatselijke markt of een bezoek aan de dierentuin.
Verpleeghuis de Noorderboog in Diever is een huis dat veel voor de bewoners organiseert. Een bewoner vertelde onze interviewer in december: “Alle informatie over de activiteiten in het huis worden aangeplakt op de verschillende plekken in het huis. Er komen regelmatig koren en ook hebben we wel eens een DJ. Dan kun je plaatjes aanvragen en die worden dan op het TV scherm in het restaurant getoond. Als je wilt kun je meezingen. Ook zijn er wel spelmiddagen, bingo en sjoelen. Er wordt genoeg georganiseerd. Ook wel eens een uitje. bijvoorbeeld naar een kerstmarkt en we zijn naar de nieuwe dierentuin geweest. Ik heb het hier prima naar mijn zin hier. Er wordt goed voor ons gezorgd.”
Het valt verder op dat vooral de huizen die bewegingsactiviteiten organiseren hoog scoren.


Nieuwe vragen ZorgkaartNederland


In januari 2017 heeft ZorgkaartNederland een belangrijke verandering doorgevoerd op de website. We hebben de vragen over verpleeg- en verzorgingshuizen aangepast om beter te achterhalen hoe bewoners het vinden om in zo'n instelling te wonen. Benieuwd naar de nieuwe vragen? Schrijf een ervaring over een verpleeghuis om deze nieuwe vragen te gebruiken bij uw beoordeling.Er zijn 2 reacties geplaatst

Petra | 8 maart 2017

Mijn vader woont in de Sfinx in Zeewolde. In 10 maanden heeft hij 2 uitjes gehad, naar het circus vlakbij, en naar een museum, dankzij de Postcode loterij

Van zinvolle dagbesteding, en dagelijkse activiteiten, is amper sprake. Na de lunch gaan de bewoners naar hun kamer, wie zich daar niet zelf kan vermaken, en gezelligheid wil heeft pech. Voor hem betekende dit naar bed, waar ik hem regelmatig om 15.30 nog aantrof.

Dat pa helemaal aan het wegraken was vanwege verveling, nog amper wakker was, werd genegeerd.

Vervolgens is het terug naar de huiskamer, en weer rond de tafel zitten. Met als resultaat dat elke keer als ik er een tijdje tussenuit was, een zwaar depressieve vader aantrof die weer iets mankeerde, tot kort geleden een zeer ernstig trombosebeen.

Ook de kinderen van andere bewoners hier klagen hierover.

Hoe het er aan toegaat in de andere tehuizen van Coloriet weet ik niet, maar dat er een lofrede staat op de FB pagina van hen vind ik nogal schaamteloos.

w.j.bernsen | 8 maart 2017

Reinaldahuis Haarlem. Uitstekend,de beste in Nederland? Ruuime zit-kamer, ruime slaapkamer,ruime douche-toiletryimte, goed eten, spel- letjes,bewegen, creativiteiten uitjes,op elke etage een homefiets met televisiescherm, soms zelfs 2x per week een voorrstelling (orkest, zangkoor,theater enz.)uitstekende verzorging. Ik kan mij niet voorstel- len dat er in Nederland een beter tehuis is dan Reinalda.


Laat een reactie achter