Naar de navigatie Naar de inhoud

Astma-zorg op ZorgkaartNederland

Geplaatst op 4 mei 2021 door - 2120 keer bekeken

Foto Astma-zorg op ZorgkaartNederland

De zorg rondom de behandeling van astma in Nederland scoort op ZorgkaartNederland een 8,6. De zorginstellingen die het meest te winnen hebben bij de vele verbetertips van astmapatiënten, zijn de apotheken.

Astma is een veelvoorkomende aandoening. Volgens Longfonds is astma zelfs de meest voorkomende chronische kinderziekte in Nederland en er zijn ruim 600.000 volwassenen met astma. Met gezonde longen gaat ademhalen vanzelf, waardoor je bijna zou vergeten hoe belangrijk ze zijn. Maar voor mensen met een longziekte zoals astma, is ademhalen vaak niet vanzelfsprekend.

Niet meer zo moe

Ook op ZorgkaartNederland is de impact van de longaandoening goed zichtbaar. In 1358 waarderingen beschreven patiënten en naasten anoniem hoe hard er naar een passende behandeling wordt uitgekeken. En hoe fijn het resultaat is, dat die behandeling in veel gevallen oplevert; niet voor niets is het gemiddelde cijfer voor astmazorg op ZorgkaartNederland een 8,6.

De impact van de aandoening en de tevredenheid over de zorg blijken beide uit deze volgende waardering, over de zorg van het astmacentrum waar de schrijver van de waardering onder behandeling was:

“Toen ik voor het eerst opgenomen werd, wist ik niet dat je niet moe hoefde te worden van douchen, ik had immers al mijn hele leven longproblemen. Na afloop van de revalidatie waren al mijn shirts te kort... ik liep voor het eerst in mijn leven rechtop... mijn omgeving dacht dat ik gegroeid was. Doorslapen zonder medicatie, weer kunnen sporten... Er worden veel te weinig mensen doorgestuurd naar deze fantastische kliniek waar je een revalidatie op maat krijgt aangeboden in een omgeving met zuivere, schone lucht waar weinig tot geen prikkels zijn. Ik had dit graag jaren eerder geweten dan was mij een hoop ellende bespaard gebleven!”

Apotheken

De waarderingen zijn niet altijd lovend. Naast astmacentra springen er op ZorgkaartNederland nog drie typen organisaties uit, wat het aantal waarderingen betreft. Ziekenhuizen, huisartsen en apotheken kregen respectievelijk 438, 364 en 145 waarderingen van hun patiënten. Van al deze – overwegend positieve – miniverhalen valt een hoop te leren. Vooral van de waarderingen over de zorg van apotheken:

“Inmiddels de zoveelste vervelende ervaring met deze apotheek. Moet een bepaald merkmedicijn krijgen omdat ik van de generieke versie benauwd word van de hulpstoffen. Is ook meerdere malen door longarts op recept aangegeven. Iedere keer weer discussie voeren dat ze het merk niet mogen leveren en vandaag als klap op de vuurpijl melden dat de notitie over medische noodzaak niet is terug te vinden in het systeem, terwijl ik erbij stond toen de apotheker zelf het erin zette. Helemaal klaar mee, ik heb nu aangegeven het zelf te betalen en dit was meteen de laatste keer dat wij gebruik hebben gemaakt van deze apotheek. Er wordt totaal niet meegedacht over een eventuele oplossing, schandalig, want het mag toch niet de bedoeling zijn dat je zieker wordt van je medicijn.”

De tekst gaat onder de afbeelding verder

Schone lucht is van levensbelang

Maatwerk gewenst

De waardering is illustratief voor alle 145 waarderingen van apotheken; die zijn met het gemiddelde cijfer 6,7 relatief laag. In het toelichtingenveld geven de patiënten uitleg over de gegeven cijfers. En die uitleg gaat vrijwel altijd over medicatie die niet op voorraad is, of waar lang op gewacht moet worden. Of over het belang van juiste medicatie. Hier vinden de schrijvers van de waarderingen maatwerk belangrijk, omdat de juiste dosering en type medicatie per persoon verschillen.

Indien medicatie niet goed is afgestemd, geven mensen aan zich erg beroerd te kunnen voelen, omdat ze hun klachten niet onder controle krijgen.

Kun jij alles met je astma?

“Van die mensen die hun astmaklachten onvoldoende onder controle krijgen, zijn er in Nederland zo’n 300.000” zegt Marjo Poulissen, projectleider bij het Longfonds en Vereniging Nederland-Davos. “Vaak zijn patiënten zich er niet van bewust dat er verbetering mogelijk is en dat ze hiervoor hulp kunnen vragen.”

Op 4 mei - Wereld Astma Dag - lanceren de Vereniging Nederland-Davos, Longfonds en de Long Alliantie Nederland daarom de astmatest ‘Kun jij alles met je astma?’. Met deze online bewustwordingstool kunnen mensen met astma zelf nagaan of ze onnodig hinder ervaren van hun ziekte en hoe ze hun leven met astma kunnen verbeteren.

Met de uitslag van de test kunnen mensen naar een zorgverlener om vervolgstappen te bepalen. Wellicht levert dat betere gesprekken op, en nóg betere zorg.

Doe de astmatest >

Leer van de ervaringen van anderen >Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter