Naar de navigatie Naar de inhoud

Bijzondere positie wijkverpleging in de Top 2022

Geplaatst op 22 november 2022 door - 124 keer bekeken

Foto Bijzondere positie wijkverpleging in de Top 2022

Op ZorgkaartNederland blijft het aantal waarderingen voor de sector wijkverpleging al jaren toenemen; in november 2022 stond de teller op 142.621 waarderingen. Met een gemiddeld cijfer van 8,7 scoort de wijkverpleging goed. We kijken verder naar de data voor deze sector. Hoe staat de wijkverpleging ervoor met de Top 2022 bijna voor de deur?

Flinke stijging in geverifieerd meten

Opvallend is de toename van het percentage geverifieerde waarderingen voor de wijkverpleging. Dat aantal steeg van 7% in 2015 naar maar liefst 86% in 2022 (96.826 waarderingen zijn geverifieerd). We weten dat geverifieerd meten voor meer waarderingen zorgt, en dat verklaart mede de groei van het totaal aantal waarderingen van de afgelopen jaren. 

De introductie van het Kwaliteitskader Wijkverpleging, jaarlijks uitgevraagd onder aanbieders van wijkverpleging, speelt ook een rol. De hierbij betrokken partijen (o.a.  Patiëntenfederatie Nederland, Actiz, en V&VN) hebben samengewerkt om landelijke afspraken te maken over de doorlevering van PREMs naar ZorgkaartNederland. Het effect van deze afspraken zien we terug in het aantal (geverifieerde) waarderingen voor de sector. 


Download hier de factsheet Wijkverpleging 


De weg naar de Top

Voor de vierde keer reikt ZorgkaartNederland begin december de ZorgkaartNederland Top uit: een lijst van de 10 best gewaardeerde zorgorganisaties uit één sector, zonder volgorde. Wijkverpleging is de sector met het hoogte percentage geverifieerde waarderingen. Om die reden heeft de wijkverpleging een bijzondere positie in de Top 2022.

Voor de samenstelling van de Top 2022, die dit jaar op dinsdag 6 december bekend wordt gemaakt, rekenen we met data vanaf januari 2022. Vanaf die maand zijn er door de wijkverpleging 22.536 waarderingen opgehaald, waarvan 76% geverifieerd (17.045). Dit aantal is de optelsom van alle waarderingen voor de 951 organisaties (en 3.434 locaties) in de wijkverpleging die momenteel op ZorgkaartNederland staan. 118 van de 951 organisaties hebben momenteel voldoende waarderingen voor de Top. 


Direct aan de slag met de 7 beste tips voor het verzamelen van meer waarderingen  


Positieve waarderingen

Welke onderwerpen vinden inzenders zoal belangrijk als het om wijkverpleging gaat? Bij de 118 organisaties die kans maken in de Top 2022, hechten patiënten met name belang aan de aandacht die ze krijgen van zorgverleners en de tijd die voor hen wordt genomen. Zo schrijven patiënten herhaaldelijk over de volgende onderwerpen:

  • aandacht voor de patiënt
  • op tijd komen en tijd nemen voor de zorg
  • vriendelijke en/of deskundige zorgverleners
  • zorg is persoonlijk.

Je ziet die onderwerpen ook terugkomen in deze waarderingen:  

“Ze komen altijd tussen een bepaalde tijd en hebben goed aandacht voor je. Ze zijn altijd vriendelijk en gezellig, luisteren met aandacht en geven advies.”

“Professionele, deskundige en zeer betrokken hulp van deze zorgaanbieders die duidelijk merkbaar in een hecht team samenwerken en ons als klant altijd centraal stelden. De zorg voor mijn man, maar ook de aandacht voor mij als partner, heeft in grote mate bijgedragen aan zijn herstel!”

“Wij zijn zeer tevreden over de geleverde zorg, persoonlijke aandacht en alerte reactie van de zorgverleners.”


Verbeterpunten

Ook in kritische waarderingen komt de kwestie tijd aan de orde. Zo zien patiënten graag dat zorgverleners zich houden aan de afgesproken tijd of op een vaste tijd komen. Veel patiënten geven aan prijs te stellen op vaste zorgverleners, terwijl het in de praktijk vaak anders loopt. Onderstaande waardering vat dit goed samen: 

“De ene keer super vroeg en de andere keer super laat. Daarbij word ik te vaak door verschillende ZZP-ers geholpen. Hierdoor mis ik de band met het vaste personeel. Ook is het een paar keer voorgekomen dat er, zonder kennisgeving, niemand is gekomen om mij te verzorgen.” 


Gemiddelde score: 8,7

Het gemiddelde cijfer is samengesteld uit cijfers voor verschillende onderdelen die allemaal hoog scoren. Goed gewaardeerd wordt een vast team van wijkverplegers waarmee de patiënt contact heeft; dit onderdeel scoort een 8,4. Hoog scoren aandacht en omgangsvormen, waardoor patiënten op hun gemak zijn; deze onderdelen krijgen van de patiënten allebei een 9.

gemiddeld cijfer wijkverpleging 

 

Kansen voor geverifieerd meten

De wijkverpleging gooit hoge ogen met geverifieerd meten. Klaarblijkelijk vraagt de wijkverpleging vaak aan de patiënt om een waardering te schrijven. Zo krijgt de wijkverpleging een goed beeld van hun zorgkwaliteit. Ontdek hier wat geverifieerd meten voor jouw organisatie kan betekenen

 Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"