Naar de navigatie Naar de inhoud

‘Borstkanker heb je niet alleen’, blijkt ook uit onze data

Geplaatst op 19 oktober 2020 door - 688 keer bekeken

Foto ‘Borstkanker heb je niet alleen’, blijkt ook uit onze data

Tijdens de Borstkankermaand 2020 vraagt Borstkankervereniging Nederland in oktober aandacht voor de situatie van de naasten van borstkankerpatiënten.

Ook op ZorgkaartNederland blijkt: ‘borstkanker heb je niet alleen’.

Wanneer ze worden geconfronteerd met een ziekte als borstkanker, vinden patiënten en hun naasten het belangrijk dat ze er niet alleen voor staan, blijkt uit waarderingen op ZorgkaartNederland. Uit de vele positieve waarderingen, zoals de volgende twee, blijkt gelukkig dat de meeste patiënten bij zorgverleners en –instellingen de steun ervaren die ze graag krijgen.

Over een chirurg schrijft iemand (uiteraard anoniem): “De nazorg is uitstekend. Mijn familie is tijdig geïnformeerd en ik heb er altijd een goed gevoel bij gehad.” Over een ziekenhuis schrijft iemand anders: “Ik ben zeer tevreden over het feit dat er snel is gehandeld, de deskundigheid, de mooie omgeving en het feit dat mijn man op de kamer heeft kunnen overnachten.”

Borstkankerzorg krijgt op ZorgkaartNederland een 9,0

Sinds september 2016 zijn er ruim 3800 waarderingen gegeven voor zorg voor borstkanker. En die zorg wordt al die jaren al hoog gewaardeerd: het laagste jaargemiddelde (van 2016; zie ook de tabel hieronder) is namelijk nog altijd een 8,8. Het gemiddelde cijfer over de afgelopen vijf jaren is dan ook hoog: een 9,0.

Tabel: waarderingen over behandeling borstkanker 2016 tot nu 

Positieve trend: steeds hogere waarderingen

Dit jaar zijn er 479 waarderingen gegeven over de zorg in verband met borstkanker. Het gemiddelde van dit jaar ligt met een 9,2 zelfs nog iets hoger dan afgelopen jaren.

Dit hogere cijfer past in de trend dat ieder jaar het gemiddelde cijfer hoger ligt dan het gemiddelde cijfer van het voorafgaande jaar. Een andere verklaring is echter, dat veel zorg niet doorging en dat mensen dan ook extra blij waren met de zorg die ze wél kregen. Een vergelijkbaar effect zagen we namelijk ook bij onze analyse van afgelopen zomer.

Samen

Dat het zeer gewaardeerd wordt dat ook huisartsen aandacht hebben voor naasten, blijkt wel uit de volgende waardering:

“Ik heb een bijzondere band met de huisarts.”, schrijft een naaste. “Deze band berust op wederzijds respect, die is ontstaan door wekelijks contact vanwege de langdurige ziekte van mijn vrouw die aan borstkanker met uitzaaiingen is overleden.”

Ook radiotherapeutische centra kunnen op waardering rekenen voor hun aandacht aan naasten: “Super lief en behulpzaam personeel, leggen ook alles uit aan de kinderen.”, schrijft iemand. Over een specialist van een ander centrum schrijft iemand: “Zij luistert eerst zorgvuldig en geeft mij alle tijd om mijn verhaal af te maken, maar ook dat van mijn echtgenoot."

Het kan nog beter

Niet alle waarderingen zijn overigens positief. De genoemde verbeterpunten liggen voor patiënten vooral op het gebied van fijngevoeligheid, aandacht en empathie.

Het zijn verbeterpunten die ook de naasten ervaren, blijkt uit onderzoek van de Borstkankervereniging. Bijna vier op de tien naasten geeft daarin aan dat ze aandacht hebben gemist.



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"