Naar de navigatie Naar de inhoud

De 9 meest gestelde vragen over ZorgkaartNederland

Geplaatst op 10 oktober 2023 door - 804 keer bekeken

Foto De 9 meest gestelde vragen over ZorgkaartNederland

Bij de redactie en via de socials komen er regelmatig vragen binnen. De 9 meest gestelde vragen, en de antwoorden, staan hier voor jou op een rijtje.

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel hem dan hier.

1. Wat is ZorgkaartNederland?

ZorgkaartNederland biedt onafhankelijke keuze-informatie om patiënten te helpen kiezen voor een zorgverlener die het beste past bij hun wensen. ZorgkaartNederland is een product van Patiëntenfederatie Nederland en is onafhankelijk en betrouwbaar. Er is geen winstoogmerk.

De betrouwbaarheid is onderzocht door het Talma Institute. Uit het onderzoek blijkt dat de waarderingen op ZorgkaartNederland een vergelijkbaar beeld geven als andere metingen met patiëntervaringen.

Voor zorgaanbieders is ZorgkaartNederland een kwaliteitsinstrument. Hiermee krijg je inzicht in wat volgens patiënten goed gaat en beter kan.

Zo werkt ZorgkaartNederland


2. Wie staan er op ZorgkaartNederland vermeld? 

Op zorgkaartnederland.nl vind je een overzicht van erkende en BIG-geregistreerde zorgverleners en instellingen.

Zorgverleners zijn volgens ZorgkaartNederland mensen die volgens de wet een één-op-één behandelrelatie hebben met hun patiënt of cliënt en van wie hun beroep onder artikel 3, 14 of 34 van de Wet BIG valt. 

Behalve zorgverleners zijn er ook zorgverzekeraars, zorgkantoren, patiëntenorganisaties en belangenverenigingen vermeld. 

3. Hoe wordt de betrouwbaarheid van waarderingen gewaarborgd?

Een patiënt heeft een waardering voor je ingestuurd. En dan?
Een deel van de waarderingen wordt automatisch geplaatst. Het redactieteam toetst handmatig de andere waarderingen aan een gedragscode

Ons team zorgt voor een veilig platform voor patiënten en zorgverleners. Een onafhankelijke redactie controleert alle waarderingen voordat ze online worden geplaatst. De redacteuren controleren of een waardering aan de gedragscode voldoet. En ze gaan oneigenlijk gebruik actief tegen.

Slimme technologie helpt de redactie hierbij: door experts ontwikkelde scripts sporen onregelmatigheden op, en voorkomen de plaatsing van verdachte waarderingen. 

Redacteur Cindy vertelt hoe dit proces werkt.

4. Welke profielen zijn er op ZorgkaartNederland?

Alle zorgaanbieders in Nederland staan vermeld op ZorgkaartNederland. Zij kunnen gevonden en gewaardeerd worden door patiënten en cliënten. Een standaard profiel op ZorgkaartNederland is gratis. Een zorgverlener kan altijd zonder betaling waarderingen inzien en reageren. 

Sommige zorgverleners hebben een uitgebreider pakket met meer mogelijkheden.  Zoals het downloaden van een waarderingenoverzicht of het uploaden van een logo. Deze extra services zijn betaald.

Het soort profiel heeft geen invloed op de sortering in de zoekresultaten. Een zorgprofessional met een betaald profiel komt dus niet hoger in de zoekresultaten.

Alles over de profielen van zorgaanbieders

5. Hoe kan ik reageren op een waardering?

Je kan altijd reageren op een waardering. Ook met een gratis account. Reageren kan als je ingelogd bent in je profiel op zorgkaartnederland.nl

Je kan op 2 manieren op een waardering reageren:

1. door een tekst te schrijven die zichtbaar wordt bij de waardering 
2. door een contactverzoek in te dienen.

Stap voor stap: zo reageer je op een waardering

6. Hoe werkt de zoekfunctie?

In het zoekveld kan je direct beginnen met het zoeken naar een zorgverlener. Typ bijvoorbeeld “Helmond” of “tandarts” en je ziet meteen een lijst met resultaten.

De resultaten van een zoekopdracht zijn onafhankelijk en worden standaard gesorteerd op relevantie. Dat betekent dat de volgorde van de getoonde zoekresultaten wordt bepaald door het aantal waarderingen, het gemiddelde cijfer, en door alfabetische volgorde.

De resultaten worden niet beïnvloed door zorgverleners die een betaald pakket hebben bij ZorgkaartNederland.  

Lees meer over hoe de zoekfunctie en de sortering werken

7. Wat is een geverifieerde waardering?

Geverifieerd betekent dat de inzender van deze waardering door een zorgaanbieder uitgenodigd is om een waardering te schrijven.

Een patiënt wordt bijvoorbeeld via een email of via een belteam uitgenodigd. Vervolgens wordt de waardering door een onafhankelijk meetbureau aan ZorgkaartNederland geleverd.

De kwaliteit van de verzamelde waarderingen staat op de eerste plaats. Daarom hebben we zorgvuldig meetbureaus geselecteerd die waarderingen voor ZorgkaartNederland kunnen verzamelen. Er is altijd een meetbureau dat bij jou en jouw organisatie past.

Alle meetbureaus op een rijtje

8. Hoe vraag ik een nieuw wachtwoord aan?

Je kunt hier meteen een nieuw wachtwoord aanvragen.

Lukt het helaas toch niet? Neem dan contact op met de redactie via het online contactformulier.

Alle info over inloggen en tweefactor-authenticatie

9 . Hoe neem ik contact op met de redactie?

Stuur je vraag in via het online formulier. Zo krijg je het snelste antwoord. 

De redactie kan je dan meteen koppelen aan de collega die je het beste kan helpen. En: je krijgt altijd een persoonlijke reactie.

Stel hier direct je vraag

 Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"