Eerste meetbureau levert zelf waarderingen

Geplaatst op 16 januari 2020 door - 944 keer bekeken

Foto Eerste meetbureau levert zelf waarderingen

Steeds vaker vragen zorgaanbieders en zorgverleners aan hun patiënten om een waardering achter te laten op ZorgkaartNederland. Hiervoor kunnen ze een meetbureau inschakelen. Sinds dit jaar kunnen deze meetbureaus echter ook een complete eigen meting uitvoeren en uploaden naar ZorgkaartNederland.

Ervaringen van anderen

Mensen zoeken steeds vaker zelf een zorgaanbieder of zorgverlener die bij hen past. Ook als ze verwezen worden naar een zorgaanbieder, kijken zij vaak eerst naar de ervaringen of waarderingen van anderen. ZorgkaartNederland is met zo’n 1 miljoen bezoekers per maand dan ook de grootste zorg-ervaringssite.

Geverifieerde waarderingen

Steeds meer van die waarderingen op ZorgkaartNederland krijgen een groen vinkje mee, wat aangeeft dat het ‘geverifieerde waarderingen’ zijn. Dit betekent dat de afzender van de waardering aantoonbaar zorg heeft afgenomen bij de betreffende zorgaanbieder.

Zorgaanbieders kunnen zelf deze geverifieerde waarderingen ophalen, bijvoorbeeld via bel- en interviewteams die patiënten na hun behandeling ondervragen over hun ervaringen. Ook kan een meetbureau een zorgaanbieder helpen, door via een verrijkte URL een koppeling te maken met het waarderingsformulier op ZorgkaartNederland.

Eigen meting

Een derde optie is dat meetbureaus een eigen meting uitvoeren en die vervolgens uploaden naar ZorgkaartNederland. Ze kunnen daarbij zelf vragen wat ze willen, zolang ze maar ook de vragen stellen van het waarderingsformulier van ZorgkaartNederland. Daarbij hoort ook een open invulveld.

De wijkverpleging had begin dit jaar de primeur: het eerste meetbureau leverde voor verschillende aanbieders van wijkverpleging de resultaten van hun eigen meting aan als waarderingen bij ZorgkaartNederland.
Er zijn 3 reacties geplaatst


  • Leo van Asperen Vervenne | 18 februari 2020

    Het lijkt een trend dat steeds meer organisaties een vragenlijst opsturen zodra er een dienst van hen is afgenomen. Maar zijn de vragen dan ook zo gesteld dat de organisatie er echt wat aan heeft? Wat ik meestal mis is een aantal vragen waarmee de relevantie is te bepalen van de werkelijke waarde en nut van de antwoorden. Wat meestal ontbreekt zijn vragen zoals HOE VAAK, HOEVEEL en HOE INTENSIEF het contact of de afname van de dienstverlening is geweest. De relevantie van een gegeven mening of oordeel, alleen op grond van een enkel bezoekje of het afnemen van een keer een enkel artikel of dienst, behoort heel anders beoordeeld te worden, dan de terugkoppeling door een frequente bezoeker of afnemer. Dat scheelt niet alleen tijd en geld voor de verwerking van vragenlijsten, maar verhoogt ook de betrouwbaarheid van de gegeven terugkoppelingen en daarmee van de waarde van de einduitkomst. Ja, meten is weten, maar dan wel op de juiste wijze.

  • Gerrit Rösken | 10 februari 2020

    Ik ben het helemaal eens met Gerard Kuiper. Op zich is het een goed idee om een echt objectief en onafhankelijk meetinstrument in te zetten, maar de zorgaanbieders betalen voor Zorgkaart Nederland en dat gaat om grote bedragen en dan geldt wie betaalt bepaalt. We zitten straks met een systeem van allemaal topinstituten. Daar is geen enkele cliënt of patiënt in Nederland bij gebaat. Dat is geen eerlijke voorlichting! Zo wordt mijn waardering in deze instelling (waar ik als cliënt al 4 jaar verblijf ) op dezelfde manier gewogen als die van een cliënt die hier maximaal 9 dagen mag verblijven in de observatie. Als je die cliënten dan maar fors waarderingen laat schrijven, nadat ze maximaal "in de watten zijn gelegd" door het beste personeel, dan wordt de gemiddelde waardering van de zorgaanbieder van zelf hoger dan de organisatie eigenlijk verdient. Dit doet me heel erg aan "gekochte" keurmerken denken. Wat is daar de zin van? En wat schiet de zorg ermee op?

  • Gerard Kuiper | 20 januari 2020

    Wie zit er op “meetbureaus” te wachten? Dus waar komt deze vraag vandaan? En wie betaalt dit uiteindelijk? Wordt dit in de zorgpremies doorberekend?


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland