Ervaringen ophalen in de gehandicaptenzorg

Geplaatst op 18 juli 2018 door - 1202 keer bekeken

Foto Ervaringen ophalen in de gehandicaptenzorg

Bij het vinden van passende zorg kunnen ervaringen van anderen helpen. Sinds 2009 bestaat de mogelijkheid om ervaringen met zorgorganisaties, artsen, specialisten en paramedici te delen op ZorgkaartNederland. Dit jaar is ZorgkaartNederland geschikt gemaakt om ook ervaringen met de langdurige gehandicaptenzorg te plaatsen. Het delen van ervaringen in de gehandicaptenzorg kan mensen met een beperking en hun familie en vrienden helpen bij het vinden van de juiste zorgorganisatie of locatie.

Op ZorgkaartNederland staan nu nog relatief weinig reviews over Wlz-gehandicaptenzorg. Omdat reviews ook in de langdurige zorg een belangrijke aanvullende informatiebron kunnen zijn, zijn LSR, LFB, KansPlus, Ieder(in) en Patiëntenfederatie Nederland het project Gehandicaptenzorg op ZorgkaartNederland gestart. Dit project valt binnen de kwaliteitsagenda gehandicaptenzorg.

Getrainde interviewers

Met dit project halen de vier cliëntenorganisaties ervaringen op in de gehandicaptenzorg, om het aantal reviews op ZorgkaartNederland te vergroten. Getrainde interviewteams gaan met mensen met een beperking en verwanten in gesprek over hun ervaringen met de zorg op een bepaalde locatie. Dit zijn mensen die gebruik maken van zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze zorg kan thuis, als dagbesteding, in een logeerhuis, in een grote of kleine woonvorm zijn. De getrainde interviewers helpen mensen met een beperking bij het invullen van ZorgkaartNederland. Voor de gehandicaptenzorg zijn er acht vragen opgesteld die passen bij de zorg die gegeven wordt in de gehandicaptenzorg. Mensen die al een gesprek hebben gevoerd met een interviewer, geven aan dat ze de gesprekken plezierig vonden. Ook geven zij aan dat zij het belangrijk vinden dat hun ervaringen anderen helpen bij het kiezen van passende zorg of ondersteuning. Al veel cliënten en hun familie hebben hun mening gegeven over wonen, zorg en dagbesteding op ZorgkaartNederland. Dylan en Jan-Willem van Middin vertellen erover in de video: https://www.ikdoemee.nl/nieuws/oproep-zorgkaart-nederland-ondersteuning

Tot eind 2018 mogelijk

Onder de zorgorganisaties die al deelnemen aan het project zijn zowel kleine organisaties (ook PGB-gefinancierd) als grotere instellingen met diverse locaties. De interviewteams worden (tot eind 2018) gesubsidieerd door VWS en zijn daarom kosteloos. Meer informatie vindt u in de brochure. Heeft u interesse? Mail dan naar interviewers@iederin.nl.
Er zijn 2 reacties geplaatst


 • Kelly | 23 juli 2018

  Beste Iederin,

  Heel veel succes met dit project.
  Helaas jammer dat ik niet mee kon doen.
  Maar hopelijk krijgen jullie genoeg aanmeldingen, ik vind het belangrijk dat mensen met een beperking hun mening mogen uiten (het liefste op elke onderwerp maar ja).
  In elk geval heb ik dit gedeeld naar de Wajong Foum, en door gedeeld middels Facebook.

 • Marijke | 18 juli 2018

  Beste, Fijn dat jullie hier aandacht aan besteden maar ik ben niet gehandicapt. Ontvang ook geen budget o.i.d. Maar wens jullie succes er valt nog veel te doen in deze. MvG, Marijke


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland