Naar de navigatie Naar de inhoud

Gerechtshof: Anoniem plaatsen van waardering op ZorgkaartNederland mag

Geplaatst op 30 juni 2022 door - 968 keer bekeken

Foto Gerechtshof: Anoniem plaatsen van waardering op ZorgkaartNederland mag

Mensen kunnen hun zorgverleners anoniem blijven waarderen en beoordelen op ZorgkaartNederland. Dat bevestigt een arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden naar aanleiding van een klacht van een zorgverlener.

Die zorgverlener wilde dat de rechter ZorgkaartNederland zou verplichten om de identiteit te onthullen van iemand die een negatieve waardering schreef over de zorgverlener. Maar volgens de rechter in hoger beroep was de negatieve waardering niet zodanig ernstig dat de identiteit van de schrijver onthuld moet worden.

De drempel blijft laag

Patientenfederatie Nederland is blij met deze uitspraak omdat hiermee wordt bevestigd dat zorgverleners gewaardeerd mogen worden zonder je eigen identiteit vrij te geven. Dat houdt de drempel laag voor patiënten om aan te geven hoe (on)tevreden ze zijn over hun zorgverlener.

Het hof over de gewraakte waardering: “Het enkele feit dat de waardering niet herkenbaar is en [gewaardeerde] het niet eens is met de inhoud van de recensie, maakt echter niet dat de recensie vals is”. “Uit de context en de bewoordingen zelf volgt duidelijk dat de inzender van de waardering een eigen ervaring beschrijft en toelicht hoe dit is beleefd”. Bovendien had de zorgverlener op de waardering kunnen reageren, stelt de rechter.

(de tekst gaat verder onder de afbeelding)Vrouw hamer rechtszaak justitia

Redactie blijft haar processen evalueren

ZorgkaartNederland had wel eerder de waardering moeten laten aanpassen door de inzender of eerder moeten verwijderen nadat de betreffende zorgverlener hierop kritiek heeft geuit. De patiënt schreef onder andere “onjuiste zorg geleverd, oftewel geen zorg”. De rechter oordeelt: “Dit betreft een feitelijke beschuldiging aan het adres van [gewaardeerde] die de kern van haar professie en reputatie raakt”. Dit is met onvoldoende feiten onderbouwd door de inzender. De redactie evalueert voortdurend haar eigen processen en heeft zich deze kritiek van het hof daarbij ter harte genomen.

Voor een waardering wordt geplaatst op de site doet ZorgkaartNederland zelf onderzoek. Het mailadres wordt geverifieerd en de waardering wordt naast de gedragscode gelegd en gecontroleerd op oneigenlijk gebruik. Volgens het Hof is dat voldoende. “Een verdergaande verplichting voor ZorgkaartNederland om waarderingen voorafgaand aan de plaatsing daarvan te controleren en op zoek te gaan naar onrechtmatige inhoud, bestaat daarentegen naar het oordeel van het hof niet.”

ZorgkaartNederland is de grootste waarderingssite voor zorgverleners. Er staan meer dan een miljoen waarderingen op van patiënten over hun zorgverleners.

De volledige tekst van het arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is hier te lezen: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHARL:2022:4856 Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"