Naar de navigatie Naar de inhoud

Groningers bevelen verpleeghuizen het vaakst aan

Geplaatst op 5 september 2017 door - 3225 keer bekeken

Foto Groningers bevelen verpleeghuizen het vaakst aan

Verpleeghuizen in Groningen en Zeeland worden erg vaak aanbevolen door de bewoners. In Noord-Holland en Utrecht presteren de verpleeghuizen iets minder goed.

Dat blijkt uit onderzoek naar de patiëntervaringen over verpleeghuizen op ZorgkaartNederland. De aanbevelingspercentages liggen hoog: in Groningen en Zeeland beveelt 94 procent van de bewoners en hun mantelzorgers het verpleeghuis aan.

 

 

Verpleeghuizen Randstad vaker afgeraden

Alleen in Noord-Holland en Utrecht liggen de percentages aanbevelingen van verpleeghuizen onder de 90 procent. Ook in de derde Randstad-provincie, Zuid-Holland, ligt het aanbevelingspercentage onder het gemiddelde. Maar zelfs in Noord-Holland, de provincie met het laagste percentage, is het aanbevelingspercentage hoger dan 87 procent.


Hieronder de percentages aanbevelingen van verpleeghuizen in 2017:

Provincie

Percentage aanbevelingen

Percentage afgeraden

Groningen

94,3%

5,7%

Zeeland

94,0%

6,0%

Friesland

93,9%

6,1%

Flevoland

93,3%

6,7%

Drenthe

93,2%

6,8%

Noord-Brabant

93,0%

7,0%

Overijssel

92,9%

7,1%

Limburg

92,8%

7,2%

Gelderland

92,6%

7,4%

Zuid-Holland

91,9%

8,1%

Utrecht

88,3%

11,7%

Noord-Holland

87,7%

12,3%

Mensen kunnen ook aangeven dat ze familie en vrienden juist afraden om een verpleeghuis te kiezen. Die groep die een verpleeghuis afraadt is bij Noord-Holland meer dan twee keer zo groot als in Groningen.

Toezicht

De reden van de minder grote tevredenheid in Noord-Holland en Utrecht kan een aantal oorzaken hebben. Relatief veel verpleeghuizen met verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) bevinden zich in de Randstad. In 2016 bleek uit onderzoek dat verpleeghuizen met verscherpt toezicht minder goed presteren op ZorgkaartNederland. Dat zou ook kunnen verklaren waarom in de Randstad (Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland) meer mensen een verpleeghuis afraden. Een andere verklaring kan zijn dat het voor verpleeghuizen in Noord-Holland en Utrecht lastiger is om goed gekwalificeerd personeel te vinden. En dat daardoor de bewoners het minder prettig vinden om in zo’n verpleeghuis te wonen.

Niet kritischer

Of zou het zo zijn dat mensen in Noord-Holland en Utrecht kritischer zijn dan mensen in andere provincies? Om dat uit te zoeken, hebben we gekeken naar de aanbevelingspercentages voor alle sectoren bij elkaar. Dus niet alleen de verpleeghuizen, maar ook bijvoorbeeld de ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en thuiszorg. Dan blijken in 2017 de aanbevelingspercentages in Zuid-Holland en Flevoland lager te liggen dan in Noord-Holland en Utrecht. Het is dus niet zo dat bewoners van Noord-Holland en Utrecht altijd kritischer zijn bij het aanbevelen van zorgorganisaties op ZorgkaartNederland.

Flevoland meer aangeraden dan verwacht

Dus de verpleeghuizen in Noord-Holland en Utrecht presteren niet zo goed op ZorgkaartNederland, terwijl de verpleeghuizen in Zuid-Holland en – vooral - Flevoland juist meer aanbevelingen hebben dan je zou verwachten als je verder op ZorgkaartNederland kijkt.

Over het onderzoek

Patiëntervaringen op ZorgkaartNederland bestaan in de eerste plaats uit zes cijfers. Bij verpleeghuizen geven bewoners en hun mantelzorgers cijfers voor Afspraken, Verpleging, Omgang medewerkers, Kwaliteit van leven, Luisteren en Accommodatie. Ook vragen we of de bewoner of de mantelzorger het verpleeghuis aan vrienden en familie zou aanbevelen. De bewoner of de mantelzorger kan hier ‘ja’ of ‘nee’ op antwoorden. Het aanbevelingspercentage is het percentage waarderingen waarbij de schrijver ‘ja’ antwoordt op deze vraag. Voor dit artikel hebben we gekeken naar het percentage aanbevelingen in 2017.

Ook in september gaan onze interviewteams weer langs bij verpleeghuizen om de bewoners te interviewen. Lees hier welke verpleeghuizen ons in september ontvangen.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter