Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoe komt een nieuw beroep op ZorgkaartNederland?

Geplaatst op 19 februari 2020 door - 1072 keer bekeken

Foto Hoe komt een nieuw beroep op ZorgkaartNederland?

Regelmatig bereikt ons het verzoek om een arts of andere zorgverlener toe te voegen aan ZorgkaartNederland. Heel begrijpelijk. U wilt wellicht ervaringen delen om anderen te helpen. Of misschien kunnen zien hoe u gewaardeerd wordt.

Waarom staat u of uw zorgverlener er dan niet? Of juist wel?

Het doel van de Patiëntenfederatie is om op ZorgkaartNederland waardevolle informatie te delen over zorglocaties en zorgverleners. Wij vinden daarbij volledigheid en juistheid van de gegevens belangrijker dan een zo breed mogelijk aanbod.

Wij hebben bovendien beperkte capaciteit voor het toevoegen en beheren van de informatie van bijna 130.000 zorgverleners. Onze focus ligt ook om die reden niet op het vermelden van zo veel mogelijk beroepen, maar op zoveel mogelijk kloppende informatie over een selectie beroepen.

Welke eisen stellen we?

Wij gebruiken op dit moment de volgende voorwaarden voor het opnemen van nieuwe beroepsgroepen:

  • Het beroep moet in de wet staan. Daarmee bedoelen we, dat het een beschermd beroep moet zijn binnen wet BIG. Dit is belangrijk, omdat er zo duidelijkheid is over de beroepseisen.

  • Het beroep moet staan opgenomen in het AGB-register. De transparantie van dit register zorgt ervoor dat u – en wij – op elk gewenst moment informatie op kunnen vragen, zoals naam, bevoegdheid en dienstverband van de zorgverlener. Daarom is dit voor ons de meest betrouwbare manier om de gegevens van zorgverleners te controleren.

  • Het is belangrijk dat er een duidelijke aanleiding op beleidsniveau is om een beroep toe te voegen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de wens om een beroep toe te voegen breed wordt gedragen. We kunnen niet iedereen tevreden stellen, maar we spreken veel vertegenwoordigers van betrokken partijen regelmatig om te horen wat er speelt.

In ontwikkeling

Ons beleid over het toevoegen van beroepen is niet in beton gegoten. Daarmee bedoelen we dat we de voorwaarden door de jaren heen op basis van nieuwe inzichten herzien. Het zorgveld verandert namelijk constant, en wij volgen de veranderingen op de voet. Als er iets verandert in één van de genoemde voorwaarden of doelen, dan kunnen we een verzoek opnieuw bekijken.Er zijn 2 reacties geplaatst

Redactie ZorgkaartNederland | 9 september 2020

Geachte mevrouw Manders,

Dank voor uw vraag en interesse in ZorgkaartNederland.

Zoals u ziet in de tekst hierboven zijn er drie criteria waaraan een beroep moet voldoen. Eén van die drie gaat over de registratie van het beroep mesoloog in de wet BIG. Mesoloog staat echter niet in de lijst beroepen in de BIG. Daarom komt dat beroep niet voor op ZorgkaartNederland.

Wellicht veranderen die voorwaarden nog eens in de toekomst. Maar nu is de situatie zoals die is. Op uw website zien we gelukkig dat u veel tevreden cliënten heeft. We wensen u veel van dit soort ervaringen. We raden verder aan om de website van de rijksoverheid over de BIG in de gaten te houden voor veranderingen in hun beleid: https://www.bigregister.nl/registratie/nederlands-diploma-registreren/wet--en-regelgeving

Ursula Manders | 9 september 2020

Goedendag,

jammer dat ik het bericht kreeg dat mijn beroepsgroep, ik ben Mesoloog D.M., niet aan de criteria voldoet.

Mijn beroepsgroep/mijn praktijk heeft een AGB code; 90061981. Alle mesologen hebben een jarenlange HBO+ beroepsopleiding mesologie gevolgd en succesvol afgerond. De studie heeft als hoofdvak ook reguliere vakken zoals pathologie, fysiologie, anatomie.

Wat is de exacte reden dat een mesoloog niet als beroepsgroep kan worden toegevoegd?

Ik ben benieuwd naar uw reactie. U mag mij ook bellen, 06 505 68 173.

Fijne dag. Met vriendelijke groet,
Ursula Manders,
Mesoloog D.M.


Laat een reactie achter

Website banner "1 miljoen waarderingen"