Hoe komt een nieuw beroep op ZorgkaartNederland?

Geplaatst op 19 februari 2020 door - 383 keer bekeken

Foto Hoe komt een nieuw beroep op ZorgkaartNederland?

Regelmatig bereikt ons het verzoek om een arts of andere zorgverlener toe te voegen aan ZorgkaartNederland. Heel begrijpelijk. U wilt wellicht ervaringen delen om anderen te helpen. Of misschien kunnen zien hoe u gewaardeerd wordt.

Waarom staat u of uw zorgverlener er dan niet? Of juist wel?

Het doel van de Patiëntenfederatie is om op ZorgkaartNederland waardevolle informatie te delen over zorglocaties en zorgverleners. Wij vinden daarbij volledigheid en juistheid van de gegevens belangrijker dan een zo breed mogelijk aanbod.

Wij hebben bovendien beperkte capaciteit voor het toevoegen en beheren van de informatie van bijna 130.000 zorgverleners. Onze focus ligt ook om die reden niet op het vermelden van zo veel mogelijk beroepen, maar op zoveel mogelijk kloppende informatie over een selectie beroepen.

Welke eisen stellen we?

Wij gebruiken op dit moment de volgende voorwaarden voor het opnemen van nieuwe beroepsgroepen:

  • Het beroep moet in de wet staan. Daarmee bedoelen we, dat het een beschermd beroep moet zijn binnen wet BIG. Dit is belangrijk, omdat er zo duidelijkheid is over de beroepseisen.

  • Het beroep moet staan opgenomen in het AGB-register. De transparantie van dit register zorgt ervoor dat u – en wij – op elk gewenst moment informatie op kunnen vragen, zoals naam, bevoegdheid en dienstverband van de zorgverlener. Daarom is dit voor ons de meest betrouwbare manier om de gegevens van zorgverleners te controleren.

  • Het is belangrijk dat er een duidelijke aanleiding op beleidsniveau is om een beroep toe te voegen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de wens om een beroep toe te voegen breed wordt gedragen. We kunnen niet iedereen tevreden stellen, maar we spreken veel vertegenwoordigers van betrokken partijen regelmatig om te horen wat er speelt.

In ontwikkeling

Ons beleid over het toevoegen van beroepen is niet in beton gegoten. Daarmee bedoelen we dat we de voorwaarden door de jaren heen op basis van nieuwe inzichten herzien. Het zorgveld verandert namelijk constant, en wij volgen de veranderingen op de voet. Als er iets verandert in één van de genoemde voorwaarden of doelen, dan kunnen we een verzoek opnieuw bekijken.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland