'Ik wil graag een goede arts zijn'

Geplaatst op 20 juni 2019 door - 405 keer bekeken

Foto 'Ik wil graag een goede arts zijn'

Huisarts Han van de Steeg maakt dankbaar gebruik van de waarderingen die zijn patiënten op ZorgkaartNederland invullen. "Een waardering prikkelt mij en zet mij aan tot denken." Hij is huisarts bij en oprichter van Medi-Mere in Almere.

Han van de Steeg: ZorgkaartNederland vind ik een belevingssite. Als een patiënt tevreden de deur uit gaat, zegt dat niets over de geleverde kwaliteit van zorg. Wel dat het een goede beleving was. Stel dat je medisch inhoudelijk heel sterk bent, maar in het contact met de patiënt niet: dan kun je het schudden als arts. Maar je kunt ook een matige arts zijn en heel sociaal zijn. Dat is veel waardevoller voor de patiënt. Een patiënt wil zich gehoord voelen en dat is het allerbelangrijkst. 

Ik wil graag een goede arts zijn

Een waardering prikkelt mij en zet mij aan tot denken en verbeteren. Ik wil graag een goede arts zijn en een goede praktijk hebben. Zo las ik weleens waarderingen met ‘wachtkamer ongezellig’, ‘gehorige balie’ en ‘gehaaste arts’. Dat klopte vaak. We hadden een dode plant in de praktijk staan. Of ik liep achter op schema en dacht ‘gas erop’.

Eén keer kreeg ik een privételefoontje tijdens het spreekuur. Dat nam ik op. Later zag ik in een negatieve waardering dat ik een ‘fluttelefoontje’ aannam. Ik heb ervan geleerd. Het was geen fluttelefoontje, maar de patiënt wil aandacht. Voortaan zeg ik vooraf dat ik een telefoontje kan verwachten. We leren van de feedback en passen soms ook zaken aan.

What you see is what you get

Dat ik veelal positieve waarderingen heb, heeft te maken met dat ik duidelijk ben. ‘What you see is what you get’. Mensen vinden dat fijn. Als de patiënt en ik hebben afgesproken dat hij een hoofdpijndagboek bijhoudt en hij doet dat niet, dan zeg ik heel eerlijk dat ik hem alleen kan helpen als hij zich houdt aan de afspraak.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland