Naar de navigatie Naar de inhoud

Lang wachten bij poliklinieken oogheelkunde

Geplaatst op 7 juli 2016 door - 3020 keer bekeken

Foto Lang wachten bij poliklinieken oogheelkunde

Twee weken geleden meldden we dat bij de poliklinieken reumatologie de meest extreme wachttijden voor een eerste afspraak (toegangstijden) voorkomen. Opvallend genoeg is de gemiddelde wachttijd niét het langst.

Gemiddeld genomen moet je bij de polikliniek oogheelkunde namelijk het langst wachten op een eerste afspraak. De zogenaamde 'toegangstijd' is namelijk 6,71 weken. Dat blijkt uit gegevens van Mediquest, die sinds kort op ZorgkaartNederland te vinden zijn.
Bij de poliklinieken reumatologie was de gemiddelde wachttijd in juni 6,22 weken. Dat lijkt vreemd, na de berichten over de extreme wachttijden bij die poliklinieken. De effecten van het reumatologentekort merk je echter alleen heel plaatselijk: elders in het land kun je juist snel terecht. Bij oogheelkunde zijn de wachttijden overal in Nederland aan de hoge kant, overigens ook met uitschieters in Noord-Nederland.
Er is nog één polikliniek met een gemiddelde wachttijd langer dan zes weken: allergologie. Daar is de gemiddelde wachttijd 6,28 weken, ook langer dan bij reumatologie.
Deze wachttijden liggen beduidend hoger dan het gemiddelde voor de Nederlandse poliklinieken. Dat gemiddelde ligt in juni op 3,57 weken.

Hieronder de vijf poliklinieken met gemiddeld de langste wachttijd voor een eerste afspraak (toegangstijd):

Polikliniek Gemiddelde toegangstijd
Oogheelkunde              6,71
Allergologie 6,29
Reumatologie 6,22
Maag-, darm- en leverziekten 5,97
Revalidatiegeneeskunde 4,92

 

‘Noorden niet populair bij oogartsen’

Corina Moerland, beleidsmedewerker van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG): “Wij herkennen het beeld dat poliklinieken oogheelkunde soms lange wachttijden hebben. Ik wil echter wel benadrukken dat poliklinieken werken met getrapte toegang. Dat wil zeggen dat spoedgevallen altijd voorrang krijgen. Bovendien is er nog een ‘tussencategorie’: geen spoed, maar toch wel enige haast. Voor die groep geldt een maximale wachttijd van zo’n twee à drie weken. De huisarts overlegt hierover met de polikliniek. Voor de niet-spoedgevallen kunnen de wachttijden in sommige ziekenhuizen helaas oplopen.”
Ze vervolgt: “We zien die toenemende wachttijden vooral in het noorden, maar ook in het oosten van Nederland en in Limburg. Uit onze recent uitgevoerde capaciteitsraming onder AIOS (artsen in opleiding tot oogarts) en oogartsen blijkt dat er landelijk gezien voldoende oogartsen zijn, maar dat ze liever niet in die regio’s gaan werken. Ze werken liever kort op diverse plekken in de Randstad dan dat ze een vaste aanstelling in Noord-Nederland krijgen. Het is maar de vraag of meer opleidingsplekken de wachttijden terug kunnen dringen. We vinden – mits goed uitgevoerd – het daarom beter om via taakherschikking de wachttijden terug te dringen. Dat houdt in dat onder meer optometristen diverse taken van de oogartsen overnemen.”

Weinig klachten bij Ooglijn

Petra Kortenhoeven van de Oogvereniging herkent het probleem van de wachttijden: “Het is fijn dat Zorgkaart met concrete cijfers komt. Er wordt bevestigd wat ik al vermoedde: dat je bij de polikliniek oogheelkunde langer moet wachten dan elders. Gelukkig hoor ik tot nu toe weinig klachten bij de Ooglijn. Door de vergrijzing krijgen meer mensen met oogklachten te maken en daarom vrees ik dat de wachttijden verder toe zullen nemen als er niets verandert. Ook de Oogvereniging ziet de voordelen van een taakherschikking, waarbij bijvoorbeeld optometristen specifieke taken van de oogartsen voor hun rekening kunnen nemen.”

Kortste wachttijd bij thoraxchirurgie

Er zijn uiteraard ook poliklinieken waar je juist heel snel een afspraak hebt. Bij thoraxchirurgie is de wachttijd het kortst: 1,50 weken. Ook bij oncologie blijft de wachttijd beperkt: 1,56 weken. Bij heelkunde komt deze uit op 1,70 weken.

Hieronder de vijf poliklinieken met gemiddeld de kortste toegangstijd:

Polikliniek                      Gemiddelde toegangstijd
Thoraxchirurgie 1,50
Oncologie 1,56
Heelkunde 1,70
Radiologie 1,88
Orthopedie 2,32


Er zijn 2 reacties geplaatst

Greetje | 14 juli 2016

Als je een afspraak hebt, kan het zomaar zijn dat je 3 uur zit te wachten, en daarna is er 5 min. tijd voor jou. Excuus: er is een dubbel programma. Wel raar want ik moet altijd zolang wachten

Connie | 13 juli 2016

Heb je eindelijk je afspraak dan zit je nog anderhalf uur in de wachtkamer te wachten op je beurt. Bij navraag blijkt dit heel normaal te zijn. Zelf vind ik dat niet normaal. Als ik een afspraak heb om vier uur dan verwacht ik niet dat ik pas om half zes geholpen te worden. Er is iets behoorlijk mis met de oogcentrums in Nederland.


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"