Naar de navigatie Naar de inhoud

Lange wachttijden ziekenhuizen blijven probleem

Geplaatst op 17 mei 2017 door - 4950 keer bekeken

Foto Lange wachttijden ziekenhuizen blijven probleem

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vandaag een actieplan gepresenteerd voor het terugdringen van wachttijden in de GGZ en in ziekenhuizen. Een analyse van wachttijden op ZorgkaartNederland maakt duidelijk dat dit in sommige gevallen hard nodig is.

Voor wachttijden in ziekenhuizen bestaan er zogenaamde Treeknormen. Bij poliklinieken is die Treeknorm vier weken. Dat wil zeggen dat de NZa maximaal vier weken wachttijd tussen het bellen voor een afspraak en het bezoek aan de polikliniek ‘acceptabel’ vindt. Uit onderzoek van recente wachttijden dat voor diverse poliklinieken de wachttijd gemiddeld boven die Treeknorm ligt. In onderstaande tabel een overzicht van die poliklinieken:

Polikliniek

Gemiddelde wachttijd (weken)

Allergologie

7,91

Oogheelkunde

7,75

Maag-, darm- en leverziekten

7,13

Revalidatiegeneeskunde

5,43

Reumatologie

4,74

Pijnbestrijding/Anesthesiologie

4,67

Kaakchirurgie

4,56

Neurologie

4,16

Interne geneeskunde

4,10

Geriatrie

4,04

Bij Allergologie zijn er relatief weinig poliklinieken. Daardoor haalt de 42 weken wachttijd voor de polikliniek Allergologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de gemiddelde wachttijd flink omhoog. Bij de poliklinieken Oogheelkunde treffen we de langste wachttijd aan: 48 weken bij Treant Zorggroep ziekenhuislocatie Scheper.

Vooral lang wachten op buikwandcorrectie

De Treeknorm voor een behandeling is vastgesteld op zeven weken. Dat wil zeggen dat de NZa een wachttijd van maximaal zeven weken tussen de indicatie van de arts en de daadwerkelijke behandeling (bijvoorbeeld een opname of operatie) ‘acceptabel’ vindt. Er zijn zes behandelingen waarbij de gemiddelde wachttijd boven de Treeknorm zit:

Behandeling

Gemiddelde wachttijd (weken)

Buikwandcorrectie

8,48

Knieprothese

7,56

Ruggenmergsimulatie

7,53

Borstverkleining

7,45

Heupprothese

7,27

Borstvergroting

7,17

Hier heeft het UMCG de langste wachttijd: op een staaroperatie moet u bij dit ziekenhuis 30 weken wachten. Voor een heupprothese is de wachttijd bij het Radboud UMC 28 weken. Ook voor sterilisatie (man) bij het St.Anthonius Ziekenhuis moet u 28 weken wachten.

"Vier maanden met ontzettend veel pijn gelopen"

Lang wachten op een behandeling is nooit leuk, maar vooral niet als je de hele dag pijn hebt door je aandoening. Zo lezen we in een patiëntervaring op ZorgkaartNederland: "Verzorging en behandeling en opvang op de afdeling is een groot compliment waard. Ik vind alleen de wachttijd vanaf de eerste afspraak tot en met de operatie veel te lang. Ik heb vier maanden met ontzettend veel pijn gelopen (rughernia). De chirurg ook niet echt spraakzaam, dit moet toch veel sneller kunnen! Zijn de wachttijden overal zo lang?"

Actieplan NZa

Op woensdag 17 mei heeft de NZa een actieplan gepresenteerd om de wachttijden in de GGZ en in ziekenhuizen terug te dringen. De NZa gaat afspraken maken met zorgaanbieders en zorgverzekeraars om lange wachttijden te voorkomen. Zo wil de NZa dat zorgverzekeraars de wachttijd meenemen als ze besluiten waar ze zorg in gaan kopen.

Wachttijden op ZorgkaartNederland

Sinds 2016 laat ZorgkaartNederland actuele wachttijden voor poliklinieken van ziekenhuizen zien. Deze gegevens zijn afkomstig van Mediquest. Voor dit artikel hebben we de wachttijden voor april 2017 gebruikt.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"