Naar de navigatie Naar de inhoud

Last van de meest voorkomende vakantiekwaal?

Geplaatst op 19 juli 2016 door - 5707 keer bekeken

Foto Last van de meest voorkomende vakantiekwaal?

Klaagden we eerst nog over het slechte weer in Nederland, nu klagen we over de extreme hitte. Het enige wat u kunt doen is luchtige kleding dragen, weinig inspanningen verrichten en veel water drinken. Het liefst minstens twee liter per dag. Dit mag natuurlijk ook in de vorm van waterijs of limonade. Maar kijk hiermee uit in het buitenland!

Drinkwater in het buitenland

De meest voorkomende vakantiekwaal is diarree. Dat het kraanwater in het buitenland meestal niet drinkbaar is, weet u waarschijnlijk wel. Maar u kunt ook besmet water binnenkrijgen via salades, ijsblokjes of fruit. Flessen drinkwater die op straat worden verkocht, zijn regelmatig met (oud) kraanwater gevuld. Om te voorkomen dat u diarree krijgt, geven we u hierbij een aantal tips:

  • Drink alleen water uit afgesloten flessen of kraanwater dat u heeft gekookt. Gebruik ook alleen dit water bij het wassen en bereiden van uw eten.
  • In veel (sub)tropische landen in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Midden-Amerika moet u extra voorzichtig zijn met kraanwater. Zelfs met tandenpoetsen is het beter fleswater te gebruiken. En houd uw mond gesloten tijdens het douchen.
  • Eet geen ongeschild fruit of ongekookte groente. Vaak zijn deze producten bereid met onveilig kraanwater.
  • Eet in niet-westerse landen geen onverpakt ijs. Dus geen schepijs of ijsblokjes in uw drinken, ook hier zit vaak onveilig kraanwater in.


In een aantal landen is het kraanwater wel goed drinkbaar, zoals in Scandinavische landen, Duitsland, Frankrijk en Italië. 

Bezoek op tijd een arts

Mocht u onverhoopt toch diarree krijgen en werken de vanuit Nederland meegenomen diarree-remmers niet? Diarree in de hitte zorgt ervoor dat u snel uitdroogt, dus bezoek op tijd een arts. En denk aan de 3 goede vragen die u de arts kunt stellen:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
    Zet met de arts op een rij welke mogelijkheden er zijn. Dat zijn er altijd minstens twee, want even afwachten is ook een mogelijkheid.
  2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
    Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Vraag uw arts naar resultaten van de behandeling. Wat kan het u opleveren en wat zijn de eventuele bijwerkingen?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?
    Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij/zij het medische advies hierop kan aanpassen.

Geef aan als u iets niet helemaal begrijpt. Of als u ergens over twijfelt. Vooral de buitenlandse taal kan dit lastig maken. De app Hulp op zak kan u helpen om aan een buitenlandse arts uit te leggen wat u mankeert. De app bevat een medisch woordenboek in het Nederlands, Engels, Spaans, Portugees, Frans, Duits, Italiaans, Turks, Pools en Russisch. Maar schroom niet om bijvoorbeeld uw buurman op de camping of uw reisleider in te schakelen als tolk. Zo begrijpt u ook wat de arts u vertelt. Vat het gesprek aan het einde in uw eigen woorden samen. Zo kunt u samen met uw arts nagaan of u het goed begrepen heeft.



Er is 1 reactie geplaatst

Lucien | 28 juli 2016

Aanvullend mbt uw artikel over onveilig drinkwater tijdens vakanties in het buitenland: bij 'professionele' buitensportzaken zijn handzame apparaatjes verkrijgbaar om water te zuiveren. Ook kan dit met waterzuiveringstabletjes, waarbij je natuurlijk wel de gebruiksaanwijzing moet naleven. En als je bij het reizen ook een pijnstiller/ontstekingsremmer/koortsremmer zoals paracetamol meeneemt (heel verstandig) is het handig om te kiezen voor een vorm die zonder water kan worden ingenomen. Ga je echt naar de tropen, dan kun je bij de grotere ggd's en bij zg travel clinics alle informatie krijgen om gezond weer terug te komen.


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"