Naar de navigatie Naar de inhoud

Logopedie is waardevol in elke levensfase

Geplaatst op 3 maart 2022 door - 1189 keer bekeken

Foto Logopedie is waardevol in elke levensfase

Op 6 maart 2022 is het de Europese Dag van de Logopedie, met als thema: een leven lang logopedie. In dit kader analyseerden we de waarderingen die gegeven zijn voor logopedisten en logopediepraktijken. Wat valt er op? Wat gaat er goed, en wat kan nog beter?

Cliënt voelt zich gehoord en geïnformeerd

In 2021 ontvingen meer dan 1500 logopediepraktijken en logopedisten een waardering op ZorgkaartNederland. Het gemiddelde cijfer voor deze waarderingen ligt al jaren boven de 9, en was afgelopen jaar gemiddeld zelfs een 9,5.

Logopedie is één van de best gewaardeerde sectoren op ZorgkaartNederland. Momenteel worden praktijken en behandelaars beoordeeld op onderstaande onderdelen:

·      Behandeling: hoe wordt het effect van de behandeling beoordeeld?
·      Informatie: gaf de zorgverlener duidelijke uitleg en informatie?
·      Bejegening: nam de zorgverlener u serieus?
·      Deskundigheid: had u vertrouwen in de deskundigheid van de zorgverlener? 
·      Samen beslissen: bepaalde u samen met de zorgverlener het doel van de behandeling? 
·      Bespreken voortgang: besprak de zorgverlener de voortgang en de resultaten?
·      Bereikbaarheid: was de praktijk telefonisch of via e-mail goed bereikbaar? 

Alle onderdelen worden gemiddeld met minstens een 9 beoordeeld, maar cliënten waarderen de onderdelen Bejeging en Duidelijkheid het hoogst met een 9,6 gemiddeld. Zij geven aan dat de zorgverlener duidelijke uitleg en informatie verstrekt. Ook voelen cliënten zich gehoord en serieus genomen.

Wat kan er nog beter?

Naast deze pluspunten gaven inzenders in het commentaar bij de waarderingen ook een aantal verbeterpunten mee. Zo werden er opmerkingen gemaakt over het ontbreken van flexibiliteit bij het afzeggen of verzetten van afspraken, het langer dan een week wachten voor een terugbelafspraak, en beperkte afspraakmogelijkheden (bijvoorbeeld wanneer een behandelaar niet elke weekdag werkt).

Van 0 tot 100: logopedie is voor elke levensfase

Mensen denken bij een logopedie-behandeling nog vaak als eerste aan een stotterend kind of een haperende beroepszanger. Maar een logopedist adviseert en begeleidt mensen in iedere levensfase en bij allerlei problemen. Dit thema van de Europese dag van de Logopedie 2022 zien we terug in de waarderingen:


Ons zoontje van 3,5 maand wilde niet meer uit het flesje wilde drinken. Maaske kon snel langskomen en heeft ons veel informatie gegeven over hoe het leren drinken uit een flesje werkt bij baby's. We kregen heel veel tips en zijn hiermee de volgende dag aan de slag gegaan. Aan het eind van de dag dronk ons zoontje weer zijn flesje leeg! Maaske geeft heldere uitleg, is rustig en geduldig heeft veel kennis.

Zeer vakkundige logopedist. Onze dochter (6 jaar) had last van een schrapende (droge) keel, we dachten aan een tik. Gelukkig was dit niet het geval. Na enkele weken oefeningen verdwenen de klachten als sneeuw voor de zon.

Vanessa heeft met heel veel zorg onze puberzoon begeleid die een stembandverlamming had, als gevolg van een zware operatie. Met veel gevoel voor de patiënt en zijn omstandigheden heeft ze heel doortastend geholpen met een erg goed resultaat. We zijn echt heel blij dat juist Vanessa in deze moeilijke periode ons heeft geholpen.

Nooit geweten dat ik als volwassene ook gebruik zal maken van een logopedist. Had al jaren last van op een verkeerde manier ademhalen tijdens spreken. Vooral tijdens stressvolle situaties. Caroline heeft mij geleerd, met name tijdens stressvolle situaties, om op een juiste manier adem te halen tijdens het spreken. dankzij haar uitleg en oefeningen gaat mij dit een stuk beter af.

Michelle heeft mijn moeder (90) een aantal jaren geleden behandeld na een hersenbloeding. Zij heeft dit met zoveel toewijding gedaan dat zij met recht de beste logopediste genoemd kan worden. Vanuit het VUMC hebben wij haar gevraagd om mijn moeder ook thuis verder te behandelen.


De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) onderstreept het belang van waarderingen: “[…] het is een belangrijk kwaliteitsinstrument. Het is goed om deze positieve reacties te lezen. Dat onderstreept het doel van de Dag van de Logopedie en het belang van het vak voor alle levensfases. Positieve reacties van cliënten, maar ook verbeterpunten, dragen bij aan een beter en sterker vakgebied.”

Logopedie 2022 artikel (606 x 252 px)


Geverifieerde waarderingen in de lift

Uit de analyse blijkt ook dat sinds een paar jaar het aantal geverifieerde waarderingen voor logopedie toeneemt. In 2021 is het gros van de logopedie-waarderingen geverifieerd, namelijk 82%. Dat is goed nieuws want zo weet u als zorgverlener zeker dat de inzender zorg bij u heeft afgenomen. Bovendien dragen geverifieerde waarderingen bij aan de betrouwbaarheid van ZorgkaartNederland als kwaliteitsinstrument voor zorgaanbieders en ook als keuzeplatform voor zorgzoekers.

Laat u al een PREM-meting uitvoeren? Dan kunt u die via uw meetbureau ook bij ZorgkaartNederland aanleveren. Wij plaatsen de ingevulde vragenlijsten dan als waarderingen op de website. Informeer hiervoor bij uw eigen meetbureau naar de mogelijkheden.

We helpen u graag op weg met het verzamelen van geverifieerde metingen. U leest alles over de voordelen van geverifieerd meten en een stappenplan waar u meteen mee aan de slag kunt in ons helpcentrum.

 

 Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"