‘Luisteren in de zorg’ goed gewaardeerd op ZorgkaartNederland

Geplaatst op 15 september 2020 door - 229 keer bekeken

Foto ‘Luisteren in de zorg’ goed gewaardeerd op ZorgkaartNederland

September is ‘Nederland Luistert’-maand. En 17 september is de Dag van het Luisteren. Hoe goed luisteren zorgverleners eigenlijk naar hun patiënten?

Uit een analyse van ruim 600.000 waarderingen op ZorgkaartNederland van de afgelopen vijf jaar, blijkt de patiënt tevreden over het luisterend vermogen van bijvoorbeeld zijn arts of fysiotherapeut en waardeert dit met een gemiddelde van 8,6.

ZorgkaartNederland blijkt een waardevolle bron van informatie over hoe tevreden patiënten zijn over de zorg. In onze analyse naar luisteren keken we ook naar verwante onderwerpen zoals communicatie, empathie, begrip en gehoord worden. Instellingen krijgen op ZorgkaartNederland een 8,5 voor het aspect luisteren. De individuele zorgverlener krijgt een 8,9.

Meest opvallende resultaten

Opvallend is de stijgende lijn in de waarderingen voor luisteren in de afgelopen vijf jaar (zie tabel).
Ook de hoge waarderingen voor de verschillende paramedische instellingen springen eruit. Deze krijgen een waardering van 9 en hoger.

Tabel over de hoogte van waardering van luisteren door de jaren heen.
Samenhang

Tot slot een aantal opvallende conclusies: is de patiënt tevreden over het zorgaspect ‘luisteren’, dan waardeert hij andere zorgaspecten zoals ‘een vast team’, ’deskundigheid’ en ‘uitleg’ ook goed.

Een andere gemene deler uit de positieve en negatieve waarderingen is de tijd die de zorgverlener wel of niet neemt voor de patiënt. Zo schrijft één inzender: “Hij geeft duidelijk uitleg, luistert ook goed en neemt de tijd wanneer je niet alles meteen begrijpt.” Een andere inzender schrijft: “Alle lof voor deze arts die goed uitlegt, luistert, de tijd neemt en geruststelt.”

Waardering als onderdeel van de dialoog

De waarderingen op ZorgkaartNederland zijn altijd anoniem. Zo kan iedereen eerlijk zijn over zijn of haar ervaringen. Niet alle waarderingen komen overigens online. Ze worden eerst getoetst door een redactie op fatsoenlijk taalgebruik en andere criteria die de zorgverlener in bescherming nemen.

Het uitgangspunt van ‘de Nederland Luisteren-maand’ past zo nauwsluitend bij het doel van ZorgkaartNederland: een fatsoenlijke en eerlijke dialoog, die moet bijdragen aan het verbeteren van de zorg.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland