Mensen met eczeem willen vriendelijke arts die de tijd neemt

Geplaatst op 31 augustus 2017 door - 900 keer bekeken

Foto Mensen met eczeem willen vriendelijke arts die de tijd neemt

Een geslaagde behandeling is uiteraard het belangrijkst voor mensen met eczeem. Maar de bejegening en de tijd die de arts voor een afspraak neemt, zijn ook erg belangrijk.

Dat blijkt uit een onderzoek naar 554 patiëntervaringen van mensen met eczeem op ZorgkaartNederland. Gemiddeld geven mensen met eczeem een 8,2 op ZorgkaartNederland. In onderstaande tabel is te zien hoe ze hun zorgverleners en zorgorganisaties beoordelen.

Gemiddelden zorgverleners en zorgorganisaties bij aandoening eczeem:

Onderdeel

Zorgverleners

Zorgorganisaties

Accommodatie

8,33

8,36

Afspraken

8,12

8,13

Behandeling

8,12

8,30

Informatie

8,08

8,12

Luisteren

8,15

8,22

Medewerkers

8,21

8,26

Gemiddeld

8,17

8,23

Percentage onvoldoendes

17%

11%

Hierbij valt op dat het gemiddelde cijfer voor zorgverleners iets lager ligt dan bij de zorgorganisaties. Gemiddeld krijgen de individuele zorgverleners op Zorgkaart namelijk meestal juist een hoger cijfer dan de zorgorganisaties. Het percentage onvoldoendes ligt bij de waarderingen van eczeempatiënten over zorgverleners dan ook duidelijk hoger dan bij de zorgorganisaties: 17% tegenover 11%.

Juist ook veel patiënten erg tevreden

Waarom het percentage onvoldoendes bij de zorgverleners hoger ligt, is niet direct te zeggen. Mogelijk rekenen mensen met eczeem het hun arts persoonlijk aan als deze de verkeerde diagnose stelt of te gehaast is. En dat ze daarom een patiëntervaring achterlaten over de zorgverlener, en niet over de organisatie.
Het gemiddelde van een 8,2 geeft tegelijkertijd aan dat er naast deze mensen die een onvoldoende geven er juist ook veel eczeempatiënten zijn die juist wél erg tevreden over hun behandeling zijn.

Geslaagde behandeling zorgt voor hoog cijfer

Waarom geven mensen met eczeem hun behandelaar een hoog of juist een laag cijfer? Om dat te achterhalen, hebben we gekeken naar de toelichtingen die patiënten op hun cijfers geven. Om te beginnen de redenen die mensen het vaakst noemen als ze een hoog cijfer geven (gemiddelde van een 9,5 of hoger):

Reden

Percentage

Geslaagde behandeling/deskundigheid

58%

Vriendelijke bejegening

40%

Goed luisteren/goede communicatie

40%

Arts neemt de tijd

15%

In veel toelichtingen bij patiëntervaringen met een hoog cijfer lezen we terug dat de behandeling het gewenste resultaat had en dat de behandelaar vriendelijk is en goed luistert/communiceert. Vaak lezen we bij deze hoge cijfers dat andere artsen de klachten niet konden verhelpen en deze arts wél. Zo lezen we in een toelichting: “Na jarenlang getob met een vervelende aandoening eindelijk een arts gevonden die mijn klachten met 80% verminderd heeft. Erg toegankelijke arts die echt je best voor je doet en goed met zijn patiënt communiceert.”

‘Stond na vijf minuten al weer buiten’

Opvallend genoeg komen diezelfde onderwerpen (behandeling, bejegening, communicatie, de tijd nemen) ook vaak terug bij de patiëntervaringen met een laag cijfer (gemiddelde lager dan 7). Maar dan is het uiteraard zo dat het bij de betreffende zorgverlener of zorgorganisatie op die onderwerpen niet goed gaat:

Reden

Percentage

Behandeling heeft weinig resultaat/weinig deskundigheid arts

42%

Onvriendelijke bejegening door arts

32%

Arts neemt te weinig tijd voor de patiënt

29%

Slecht luisteren/slechte communicatie

26%

Dat een gebrek aan succes van de behandeling de vaakst genoemde reden voor een onvoldoende is, is op zich niet heel verrassend. Maar dat patiënten die een laag cijfer geven vaak benoemen dat de arts te weinig tijd voor hen nam, is wél opvallend. In vrijwel alle gevallen gaat het daarbij om dermatologen of poliklinieken dermatologie, dus niet om huisartsen. Deze toelichting is daar een voorbeeld van: “Op de drempel wist ze al wat het probleem was. Stond binnen 5 minuten al weer buiten en kon tubes zalf gaan halen. Niet luisteren, geen informatie niets. Beneden alle peil. Doorverwijzen binnen de afdeling was ook niet mogelijk of afspraken werden op het allerlaatste moment gewoon afgezegd. Droevig heb nu gelukkig een goede dermatoloog uit een ander ziekenhuis en mijn eczeem problemen zijn onder controle. Het kan wel.”

Ervaringen Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE)

Bernd Arents, vrijwilliger bij de VMCE herkent zich in dat beeld van te weinig tijd nemen. “In 2010 hebben we onderzoek laten doen onder onze achterban naar de ervaringen in de zorg. Daaruit bleek dat 64% van de respondenten van mening was dat de dermatoloog voldoende tijd nam. Voor de huisarts was dat 77%; de kinderarts en dermatologisch verpleegkundige scoorden 79%. Uit dat onderzoek blijkt ook waar dat toe kan leiden, namelijk dat men te weinig voorlichting krijgt. Zo vond 49% van de volwassenen dat ze te weinig informatie hadden gekregen over omgaan met jeuk; bij ouders van kinderen met eczeem was dat zelfs 61%. Er is dus ruimte voor verbetering, want het geven van uitleg en informatie over de aandoening en behandeling kost nou eenmaal tijd.”

 

Over het onderzoek
Bij dit onderzoek wilden we kijken welke aspecten mensen met eczeem belangrijk vinden tijdens hun behandeling. Daarom hebben we gekeken naar patiëntervaringen bij huisartsen(praktijken), in ziekenhuizen en bij klinieken. We hebben patiëntervaringen bij bijvoorbeeld apotheken dus niet onderzocht.
Het gaat om 310 patiëntervaringen bij zorgverleners en 244 patiëntervaringen bij zorgorganisaties. Bij het gemiddelde hebben we alleen de zorgorganisaties meegenomen die ook voor alle zes de vragen (Accommodatie, Afspraken, Behandeling, Informatie, Luisteren, Medewerkers) een cijfer hebben.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland