Op 9 oktober publiceerde rechtbank Overijssel het vonnis C/08/2248327

Geplaatst op 10 oktober 2019 door - 207 keer bekeken

Foto Op 9 oktober publiceerde rechtbank Overijssel het vonnis C/08/2248327

De rechtbank in Zwolle heeft geconcludeerd dat ZorgkaartNederland het recht heeft om de gegevens van een medisch specialist op haar site te vermelden, met als doel om patiënten de mogelijkheid te bieden om een waardering over een zorgverlener te geven.

De rechtbank stelt dat de doelstelling van ZorgkaartNederland – het bevorderen van de vindbaarheid van het zorgaanbod en het bieden van kwalitatieve keuze-informatie voor patiënten – gerechtvaardigd is en niet in strijd met de AVG. De rechter ziet de verwerking van persoonsgegevens van de arts als noodzakelijk, omdat zonder de gebruikte gegevens – naam, specialisme, werkgever, geslacht – een goede vergelijking niet mogelijk is.

ZorgkaartNederland hoeft dus niet te voldoen aan het verzoek van een medisch specialist haar gegevens van de site halen. De rechter oordeelde dat het belang van de medisch specialist op bescherming van haar persoonlijke levenssfeer minder zwaar weegt dan het belang van de Patiëntenfederatie om de arts op de waarderingssite te zetten.  

De rechter stelt dat de gedragscode van ZorgkaartNederland, mits strikt nageleefd, voldoende waarborgen biedt om te voorkomen dat er ongefundeerde en beschadigende waarderingen worden geplaatst. De rechter oordeelde daarbij dat een, inmiddels verwijderde, beoordeling over de arts onrechtmatig was. ZorgkaartNederland zou onvoldoende hebben gecontroleerd of deze waardering aan de eigen gedragscode voldeed.

Het verzoek van de arts om inzicht te krijgen in de gegevens van de inzender van de waardering, heeft de rechter niet toegekend. ZorgkaartNederland hoeft dus niet de anonimiteit van de patiënt op te heffen. De anonimiteit van mensen die een waardering plaatsen is hiermee dus ook door de rechter gegarandeerd.

 
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland