Naar de navigatie Naar de inhoud

Poepproblemen hebben tal van gezondheidsoorzaken

Geplaatst op 11 april 2022 door - 3388 keer bekeken

Foto Poepproblemen hebben tal van gezondheidsoorzaken

Op 13 april is het de Nationale Poepdag, een dag om de relatie tussen ontlasting en gezondheid te benadrukken. In dit kader analyseerden we de waarderingen die gegeven zijn voor zorg omtrent voeding, (verstoorde) ontlasting en bijkomende problematiek. Wat valt er op? Wat gaat er goed, en wat kan nog beter?

Nationale Poepdag is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Zij hebben die dag in het leven geroepen om de relatie tussen ontlasting en gezondheid te benadrukken. Ontlasting vertelt namelijk veel over iemands gezondheid – en met name de kleur (wit, rood, zwart), de frequentie (één keer per week of meerdere keren per dag) en de structuur (los, slijmerig of keuteltjes) zijn belangrijke elementen.

In de waarderingen vanaf 2018 beschrijven patiënten een scala van klachten gerelateerd aan ontlasting, met onder meer:
• Acneklachten
• Bloed in ontlasting
• Diarree
• Verstopping
• Zwarte ontlasting
• Geen stoelgang

Soms is een intolerantie of allergie de oorzaak (coeliakie, koemelkallergie) en anderen blijken galstenen te hebben. Op ZorgkaartNederland noemen patiënten onder andere de volgende aandoeningen in relatie tot problemen met de ontlasting: Coeliakie, aambeien, Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, (dikke)darmkanker, darmobstructie, eetstoornis, galstenen, spijsverteringsaandoeningen of verstopping.

(de tekst gaat verder onder de foto)

Poepdag beeld artikel 606 x 252 optie 5

Veel verschillende aandoeningen & grote variatie aan zorg

De variatie aan aandoeningen die schuilgaat achter een poepprobleem is groot, evenals de bijbehorende gespecialiseerde zorg die vervolgens nodig is. Patiënten kunnen in het ziekenhuis belanden met hun poepprobleem maar ook de diëtist of fysiotherapeut geven zorg voor ontlastingproblematiek. Uit de analyse blijkt dat patiënten onder andere terechtkomen bij:
• Diagnostische centra – vaak vanwege bloed in de ontlasting
• Diëtistenpraktijken – vaak vanwege koemelkallergie, coeliakie, lactose-intolerantie of obstipatie
• Fysiotherapie en oefentherapiepraktijken – vaak in relatie tot obstipatie of angst voor poepen
• Flebologiecentra – zorg voor aambeien
• Osteopathiepraktijken – in verband met een verstoorde darmflora
• Huidtherapiepraktijken - in verband met een verstoorde darmflora

Wat gaat er goed in de zorg bij poepproblemen?

Een 8,3 is het laagste gemiddelde cijfer voor zorg omtrent poepproblemen. Daarentegen ontvangt de zorg voor (dikke) darmkanker en darmobstructie zonder hernia het hoogste gemiddelde cijfer, namelijk een 9,2. De cijfers voor de andere aandoeningen liggen daartussen waarbij Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa een 8,8 ontvangen en spijsverteringsaandoeningen een 8,5.

Patiënt waardeert ziekenhuis naar aanleiding van bloedarmoede
“Op 29 september 2020 werd ik met de ambulance opgehaald en kwam ik op de eerste hulp terecht. Mijn ontlasting was al enkele dagen helemaal zwart en het bleek dat ik bloedarmoede had en dat er ergens bloedverlies was. Ik kreeg direct 2 zakken bloed bijgevuld. (…) Deze mensen werken hard, hebben het ontzettend druk, maar als je ze nodig hebt, dan staan ze altijd direct voor je klaar. compliment hiervoor en geef ik 10 punten.”

Naaste waardeert fysiotherapeut naar aanleiding van poepangst
“Mijn dochter had problemen met poepen. (…) Het is echt ongekend wat een fantastisch resultaat we boeken in zeer korte tijd! We worden heel hartelijk en kundig geholpen en mijn dochter krijgt veel positieve feedback, zelfs tussen afspraken door, en is vooral blij als ze naar fysiotherapie mag.”

(de tekst gaat verder onder de foto)
Poepdag beeld artikel 606 x 252 optie 6

Wat kan er beter?

Hoewel zorg voor poepproblemen de gezondheid kan verbeteren of juist erger kan voorkomen, worden klachten niet altijd serieus genomen. Patiënten noemen in waarderingen dat een arts grapjes maakte, verpleging geen rekening houdt met voeding of door lange wachtlijsten het probleem blijft hangen.

Patiënt waardeert ziekenhuis naar aanleiding van diarree
“Ik was met darmklachten bij een mdl-arts, maar de arts luisterde niet, deed domme grapjes, zei dat geen behandelingen nodig zijn en de klachten zullen van zelf overgaan. Hij nam mijn ziekte niet serieus, ik ben daarna naar ander ziekenhuis gegaan, na heel veel onderzoeken is diagnose vastgesteld dat ik ibd heb, dat mijn darm 10 cm ontstoken is.”

Patiënt waardeert ziekenhuis vanwege galstenen
“Ik kreeg in maart 2021 koliekpijn, geen stoelgang, viel kilo’s af: galstenen. Na de verwijdering van galstenen was het nodig dat ook de galblaas verwijderd zou moeten worden en ik heb daar gelijk mee ingestemd. De wachttijd op ZorgkaartNederland stond op minimaal 84 en max 164 dagen. Diverse keren gebeld, en bij de laatste keer werd mij gemeld dat ik op een andere locatie zou worden geholpen waar de wachttijd op dat moment nog drie maanden langer was. het was inmiddels november 2021. Nog drie maanden wachten zag ik niet zitten en ben vervolgens via zorgverzekering in een aparte kliniek geholpen. galblaas was goed ontstoken. Kon eigenlijk niet langer.”

Naaste waardeert verpleeghuis
“Mijn vader heeft zijn leven lang nooit varkensvlees gegeten vanwege zijn darmen en nu krijgt hij het wel, met als gevolg dat er medicatie nodig is om zijn ontlasting te verdikken. daar krijgt hij dan obstipatie van en zit hij aan de klysma’s.”

Nederland telt twee miljoen buikpatiënten. De Maag Lever Darm Stichting zet in op het verbeteren van zorgtrajecten, een betere kwaliteit van leven voor patiënten en meer eigen regie in het zorgproces. "Zo bieden wij een online keuzehulp voor patiënten met het prikkelbare darm syndroom, waarmee ze beter inzicht krijgen in de behandelopties, toegesneden op hun persoonlijke situatie. Initiatieven zoals ZorgkaartNederland dat patiënten helpt te kiezen voor een zorgverlener die het beste past bij hun wensen, juichen wij dan ook toe.”

Wilt u ook uw ervaring delen met de zorg? Schrijf dan nu een waardering



Er is 1 reactie geplaatst

Linda Prinsen | 13 april 2022

had maagpijn/2xzwarte ontlasting, later ontkleurde ontlasting,veel buikpijn,wisselende ontlasting. Geen extra onderzoek MDL. Opspelende PDS na corona. Darmtherapeut laten onderzoek: flinke ei-intolerantie,Leaky guts: ei/glutenvrij eten/ontlasten darm en probiotica. Na jaar crp,alat,ggt gezakt! Had minder klachten kunnen hebben als artsen uitgebreider ontlastingsonderzoek wilden doen. bv calprotectine, intoleranties uitgebreid. Werk samen met orthomoleculaire artsen. Hebben al veel mensen v klachten af geholpen die in reguliere zorg alles al hadden geprobeerd. Kijk naar hele lijf, niet onderdeel. Ergens gaat iets mis in hele proces spijsvertering. Opnameproblemen ook vaak niet serieus genomen (b12/D). Parasiet kan leiden tot spijsverteringsproblemen en opnameproblemen. https://b12-institute.nl/diagnose/valkuilen/. Dankbaar voor onderzoek naar PDS/Corona (link Corona/B12/D tekort?,brein-darm connectie en dat PDS dus ook echt een ziekte is, niet iets tussen de oren.


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"