Naar de navigatie Naar de inhoud

Psychische klachten door schildklieraandoeningen

Geplaatst op 13 mei 2022 door - 7300 keer bekeken

Foto Psychische klachten door schildklieraandoeningen

De Week van de Schildklier is in aantocht! 19 tot en met 25 mei staat dit jaar in het teken van psychische klachten bij schildklieraandoeningen; een belangrijk onderwerp omdat de ene arts deze klachten beter (h)erkent dan een ander.

Bij wie de schildklier niet goed werkt – te snel, te traag of niet (meer) aanwezig – kan last van verschillende klachten krijgen. Dit gaat onder meer om: angst- en stemmingsklachten, labiliteit, neerslachtige gedachtes of depressies, concentratie- en geheugenproblemen, moeite met plannen en vertraagde verwerkingssnelheid. Deze psychische klachten kunnen door de aandoening zelf komen of door de impact die een schildklieraandoening kan hebben.

In het kader van deze themaweek analyseerde ZorgkaartNederland de waarderingen die gegeven zijn voor zorg omtrent schildklierklachten en bijkomende problematiek. Wat valt er op? Wat gaat er goed, en wat kan nog beter?

Wat gaat er goed?

In ruim achthonderd waarderingen van de afgelopen vier jaar wordt schildklierproblematiek genoemd. Mensen vullen hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier), hypothyreoïdie (te langzaam werkende schildklier) of schildklierkanker in. Gemiddeld geeft men een 8,3 voor de zorg voor schildklierproblemen. Waarderingen voor schildklierkanker hebben gemiddeld de hoogste score met een 9,2; 5% geeft lager dan een 6,5 en 93% geeft een 8 of hoger. Hieronder lichten we een paar opvallende waarderingen uit:

Erkenning na eerdere misdiagnoses

“Dit is de beste arts die ik ooit heb getroffen in mijn leven. Jaren heb ik mij heel ernstig slecht gevoeld. De klachten die ik had, begreep geen enkele arts. Alle artsen waar ik ben geweest stelden de diagnose "depressie" vast. Ikzelf was overtuigd dat ik niet depressief was, maar iets mis was met mijn schildklier, gezien het in mijn familie voor komt. (…) Met toeval kwam ik bij deze arts terecht. Mijn diagnose werd erg snel gesteld, mijn schildklier functioneerde niet goed. Vanaf dag een dat de medicatie gestart werd, voelde ik me als herboren.”

Waardering voor alerte psychiater

“Ik ben zo blij, deze psychiater heeft ontdekt dat de psychische klachten werden veroorzaakt door een schildklierstoornis die in de volksmond Hashimoto wordt genoemd. Een auto-immuunziekte kan verborgen zijn, maar deze psychiater heeft het gezien. Gelukkig, anders zou je toch jaren de verkeerde medicijnen krijgen.”

Tevreden over behandeling van internist

“Hele fijne arts! Ietwat schuchter kwam ik bij de arts om mijn schildklierwaardes te bespreken. Waar mijn huisarts meerdere malen aangaf niet mee te willen werken gaf dr Susanto echt het gevoel samen te willen beslissen. Gaf een duidelijke uitleg, was open en geïnteresseerd. Ik mocht toch ondanks subklinische hypothyroïdie toch proberen of thyrax effect had op mijn klachten. Ik ben er zowel psychisch als qua energie behoorlijk op vooruit gegaan!”

Week van de schildklier 2022


Wat kan er beter?

Daarentegen krijgen waarderingen voor een trage of snel werkende schildklier relatief vaker een score lager dan een 6,5. Waar komt dit lagere cijfer vandaan? De psychische klachten die een schildklieraandoening kan veroorzaken worden weleens verward met psychische klachten zonder lichamelijke oorzaak. Of de oorzaak van de klachten wordt niet herkend. Patiënten geven dan ook regelmatig in de toelichting aan dat klachten niet serieus worden genomen of dat de zorgverlener niet goed luistert.

Geen onderzoek naar oorzaak psychische klachten

“Er werd vooraf geen check gedaan of de oorzaak van mijn klachten daadwerkelijk psychisch waren. achteraf bleek dat niet het geval. De zorgverlener [psychologiepraktijk] had mij moeten door- of terugverwijzen en mij niet in behandeling moeten nemen. De zorgverlener draaide een standaardprogramma af.” 

Bijwerkingen niet serieus genomen

“Ik heb sinds enige tijd last van de medicijnen die ik gebruik. Toen ik hierover contact opnam, had de internist weinig oor voor mijn klachten en probeerde het direct af te schuiven dat er iets moet spelen in mijn privéleven. Ik gaf aan dat dit niet zo was. Ze werd boos, omdat ik me niet gerust voelde. (…) Ik mocht wel bloedonderzoek komen doen. Het bleek inderdaad dat mijn waarden buiten de marges waren en dat mijn medicijnen opnieuw moesten worden aangepast.”

Vermoeidheidsklachten niet erkend

“Een aantal jaren geleden heeft een niet opgemerkte schildklierwaarde die te hoog was bij mij gezorgd voor invaliderende vermoeidheid. De huisarts hield een te hoge waarde aan. De huisarts vond dat ik er maar geen energie in moest steken om te willen weten waar deze klachten vandaan kwamen. Ik was toen 48. Ik ben overgestapt naar een andere huisarts die mijn klachten wel serieus nam en ben daarna goed hersteld. (…)”

Minimaal 500.000 schildklierpatiënten

Ruim 500.000 mensen in Nederland slikken medicijnen voor een schildklieraandoening. Vermoedelijk hebben nog duizenden meer mensen een schildklier die niet goed werkt, maar bij wie nog geen diagnose is gesteld. Schildklier Organisatie Nederland (SON), lid van Patientenfederatie Nederland en organisator van de Week van de Schildklier, zet zich in voor de belangen van schildklierpatiënten.

Alle activiteiten zijn erop gericht de zorg en het welzijn van patiënten te verbeteren. SON pikt de signalen uit de achterban daarom actief op, onder andere aan de Schildkliertelefoon en middels een periodiek grootschalig patiëntenonderzoek.

Directeur Marlies Mohr vertelt over het belang van de themaweek en het werk van SON: “Achter de schermen zijn we continue alert. We hebben ook jaren gevochten om een eind te maken aan het ongevraagd wisselen van medicijnmerk. Met resultaat: schildklierhormoon levothyroxine staat eindelijk op de lijst niet-wisselen.” 

 

Waarderingen op ZorgkaartNederland geven direct inzicht in hoe patiënten en cliënten de zorg die u levert beoordelen. Meer waarderingen verzamelen voor uw zorgorganisatie? Lees hier onze tips.



Er is 1 reactie geplaatst

els hoogeveen-marks | 29 mei 2022

ik heb een te snelwerkende schildklier gehad behandeld met een jodium behandeling daarna heeft te traag gegaan bij een internist geweest ingesteld op goede medicatie en nu knap ik langzamerhand op krijg weer meer energie en kan weer lopen al mijn spieren waren verkrampt door dat de huisarts mij te heeft laten lopen .blij dat ik snel geholpen ben bij julli


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders