Naar de navigatie Naar de inhoud

Samenwerking met zelfstandige klinieken verlengd

Geplaatst op 7 februari 2023 door - 448 keer bekeken

Foto Samenwerking met zelfstandige klinieken verlengd

Branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) en ZorgkaartNederland hebben hun samenwerkingsovereenkomst verlengd voor een periode van 3 jaar. Het partnership heeft als belangrijkste doel dat patiënten op basis van keuzeinformatie over zorgaanbieders zoals waarderingen, wachttijden en aanwezigheid van een keurmerk, de snelste weg naar voor hen passende zorg kunnen vinden.

Hoe vind je als patiënt in Nederland goede zorg? Ruim 1 miljoen mensen per maand kijken daarvoor op ZorgkaartNederland.nl. Het is daarom van belang dat op ZorgkaartNederland voldoende betrouwbare patiëntervaringen te zien zijn om een zorgkeuze mede op te baseren. ZKN en ZorgkaartNederland slaan de handen ineen om te stimuleren dat er veel ervaringen over klinieken online staan.

Geverifieerd meten

In de samenwerkingsovereenkomst van ZorgkaartNederland en ZKN staat de ambitie dat over drie jaar 50% van de ZKN-leden geverifieerde waarderingen op ZorgkaartNederland heeft. Dit betekent dat de kliniek haar patiënten actief heeft uitgenodigd, via de PREM 3.0 vragenlijst, om een waardering achter te laten over de kliniek. 

Geverifieerde waarderingen maken het beeld van de zorgkwaliteit betrouwbaarder en representatiever doordat deze tot stand komt op basis van recente reviews van geïdentificeerde patiënten. Deze waarderingen vormen hiermee een belangrijke bron voor patiënten bij het maken van een zorgkeuze. Waarderingen die op deze manier worden verzameld, krijgen dan ook een groen vinkje mee op ZorgkaartNederland. Klinieken die geverifieerde waarderingen hebben, krijgen zelf ook een groen vinkje bij hun logo.

Om patiënten goed te kunnen helpen met kiezen, gaan beide partijen actief aan de slag met het meenemen van de ZKN-leden in het nut en voordeel van geverifieerd meten en de praktische inrichting in het bedrijfsproces.
“Als onderdeel van het ZKN-keurmerk, waar alle leden van ZKN aan voldoen, meten klinieken standaard patiëntervaringen. Dus is het logisch om deze patiëntervaringen ook te tonen op ZorgkaartNederland. De technische mogelijkheden om deze data eenvoudig te koppelen zijn er al volop. Zichtbaarheid van patiëntervaringen vergroot transparantie en draagt bij aan het keuzeproces van alle patiënten in de medisch specialistische zorg.” aldus Paulette Timmerman, directeur van ZKN.

Waarderingscijfer & ZKN-keurmerk zichtbaarder maken

Andere afspraken in de overeenkomst zijn korting voor ZKN-leden op de beheerpakketten van ZorgkaartNederland. Het ZKN-keurmerk is op ZorgkaartNederland te zien bij alle ZKN-klinieken en locaties die dit keurmerk hebben behaald. Het gemiddelde waarderingscijfer van elke klinieklocatie wordt getoond in de kliniekzoeker van de ZKN website.

“We zijn blij dat we de samenwerking met Zelfstandige Klinieken Nederland kunnen voortzetten en ons de komende periode gaan inzetten voor meer geverifieerde waarderingen. Voor de patiënt betekent dit meer inzicht in de ervaren kwaliteit en daardoor ook meer regie op zijn of haar zorgproces. En zo kunnen we met ZorgkaartNederland de patiënt steeds beter ondersteunen bij het keuzeproces,” aldus Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"