Naar de navigatie Naar de inhoud

Te vaak ingeleide bevalling in Nederland? Cijfers suggereren anders

Geplaatst op 27 november 2015 door - 3805 keer bekeken

Foto Te vaak ingeleide bevalling in Nederland? Cijfers suggereren anders

Worden er in Nederland meer bevallingen ingeleid dan in andere landen? In verschillende artikelen die onlangs in de media verschenen werd de suggestie gedaan dat Nederlandse vrouwen veel te vaak op een kunstmatige manier bevallen. De WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, maakt zich daar zorgen over, omdat zulke bevallingen extra risico’s met zich meebrengen. Maar een blik op de cijfers laat zien dat er eerder sprake is van een afname.

Wat is een ingeleide bevalling?

Maar laten we bij het begin beginnen. Want wat is een ingeleide bevalling? Bij een inleiding worden ontsluiting en weeën kunstmatig opgewekt door vliezen te breken en een infuus met weeënopwekkers te gebruiken. De beroepsgroep heeft landelijke richtlijnen opgesteld die aangeven wanneer een inleiding nodig is: bij een zwangerschap die langer duurt dan 42 weken, of als er risico's zijn voor moeder en/of kind, bijvoorbeeld een zwangerschapsvergiftiging van de moeder of een groeiachterstand van het kind.

Vragen om inleiding

Het Algemeen Dagblad suggereerde in haar artikel dat vrouwen zelf steeds vaker vragen om de bevalling te laten opwekken. Omdat artsen vaak nogal huiverig zijn voor complicaties, zouden zij daar wel voor voelen, met een toename van het aantal kunstmatige bevallingen als gevolg. Maar de gevolgen van een inleiding kunnen niet mals zijn: een verhoogde kans op pijnbestrijding (en dat kan nadelige gevolgen hebben voor de baby), de aanstaande moeder verliest de regie over een volkomen natuurlijke gebeurtenis, en een grotere kans op een keizersnede.

Golfbeweging

Een onnodig ingeleide bevalling brengt dus alleen maar meer risico met zich mee. Maar een nadere blik op de cijfers laat een genuanceerder beeld zien van de Nederlandse situatie dan wat de media suggereren: één op de vijf zwangere vrouwen bevalt thuis, en het opwekken van bevallingen gebeurt alleen in het ziekenhuis. Als we kijken naar alleen de vrouwen die in het ziekenhuis zijn bevallen, dan is er sprake van een soort golfbeweging die alweer aan het afnemen is: 26 procent van de ziekenhuisbevallingen werden ingeleid in 2000; dat percentage nam af naar 22 procent, bleef toen jaren stabiel, en nam tussen 2008 en 2012 weer toe naar 31 procent. Het percentage ingeleide bevallingen is sinds twee jaar weer aan het afnemen. Maar als we kijken naar álle zwangere vrouwen, dus ook de vrouwen die thuis zijn bevallen, dan zijn de percentages nog lager natuurlijk.
In vergelijking met andere Westerse landen zit Nederland in de middenmoot.

Hoge babysterfte

Maar wat is dan de verklaring voor de plotselinge stijging tussen 2008 en 2012? Er zijn in de afgelopen jaren een aantal redenen toegevoegd aan de richtlijnen voor het opwekken van een geboorte. De belangrijkste daarvan is: een hoge bloeddruk van de aanstaande moeder. Een verdere verklaring voor de stijging is waarschijnlijk de onrust die is ontstaan over de relatief hoge babysterfte in Nederland, in vergelijking met andere landen. Die babysterfte daalt gelukkig sinds een aantal jaren weer. Dat komt onder andere door een aantal maatregelen, waaronder het inleiden van de bevalling.

Op de hoogte van voor- en nadelen

Loop je nu als aankomende moeder het risico om van de ene ingreep in de andere te rollen? Want eigenlijk moeten artsen alleen ingrijpen als het leven van moeder en/of kind in gevaar is. Ingrijpen maakt een natuurlijk iets als een bevalling tot een technisch ingrijpen, en de keus daarvoor moet zorgvuldig worden afgewogen. Het is belangrijk dat zwangere vrouwen, hun partners maar ook verloskundigen, goed geïnformeerd zijn over wat het betekent als de bevalling ingeleid moet worden, wat de voor- en nadelen zijn. Op die manier kan een goede afweging gemaakt worden over de gevolgen, zoals verhoogde kans op pijnbestrijding, verlies van regie en grotere kans op keizersnede. Alleen een goed geïnformeerde aanstaande moeder kan een afgewogen keus maken, in het belang van haar eigen gezondheid en natuurlijk die van haar baby.

Dit artikel is geschreven door IQ healthcare in opdracht van ZorgkaartNederland.



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter