Naar de navigatie Naar de inhoud

Veel onvoldoendes voor spoedeisende hulp op ZorgkaartNederland

Geplaatst op 7 februari 2017 door - 6921 keer bekeken

Foto Veel onvoldoendes voor spoedeisende hulp op ZorgkaartNederland

De spoedeisende hulp (SEH) in het ziekenhuis zorgt voor veel klachten bij patiënten. Dat blijkt uit het lage gemiddelde en de vele onvoldoendes voor deze afdelingen op ZorgkaartNederland.

De spoedeisende hulp krijgt op ZorgkaartNederland gemiddeld een 7,1. Het gemiddelde voor ziekenhuizen is een 8,0. Vooral het grote aantal onvoldoendes voor de spoedeisende hulp valt daarbij op. In de ervaringen met de SEH krijgt 28,4 procent een onvoldoende. Bij de overige waarderingen voor ziekenhuizen op ZorgkaartNederland is dit 6,7 procent. De SEH krijgt dus meer dan vier keer zo vaak een onvoldoende.

In deze tabel alle cijfers voor de spoedeisende hulp in het ziekenhuis:

Accommodatie

Afspraken

Behandeling

Info

Luisteren

Medewerkers

Gemiddeld

7,37

7,06

7,03

6,74

6,94

7,34

7,1

Vooral de lage cijfers voor ‘informatie’ en ‘luisteren’ vallen op. Alle cijfers zitten duidelijk onder het gemiddelde voor ziekenhuizen op ZorgkaartNederland.

Wachttijden en bejegening zeer belangrijk

Waarom geven mensen een onvoldoende als ze bij de spoedeisende hulp zijn geweest? Om dat uit te vinden, hebben we de verhalen bij de onvoldoendes bekeken. Daarvoor hebben we niet alleen de ervaringen over de afdeling SEH bekeken, maar ook de ervaringen van andere afdelingen waarin de patiënt het over de spoedeisende hulp had. De top-3 van belangrijkste redenen is:

1 Lange wachttijd
2 Bejegening (onvriendelijke medewerkers)
3 Fout(e diagnose)

“Uren wachten”

In de toelichtingen is te lezen dat patiënten soms uren moeten wachten voor ze bij de spoedeisende hulp aan de beurt zijn. Patiënten geven daarbij vaak aan dat totaal niet duidelijk is waarom ze zo lang moeten wachten. Zo schrijft een zeer ontevreden patiënt “Je moet hier uren lang wachten voordat je geholpen bent. Ze laten je maar zitten in de wachtkamer en daarna in het kamertje op de spoedeisende hulp. Gemiddeld hebben we er acht tot negen uur gezeten (drie keer in een korte tijd).”
Een ander punt is de bejegening. Een bezoek aan de spoedeisende hulp is vaak erg spannend en dan vinden patiënten het vervelend als het personeel onvriendelijk of ongeïnteresseerd is.
Een voorbeeld is de ervaring van deze patiënt: “Zaterdagnacht van 24:00 tot 6:00 uur op de SEH zitten wachten. Niemand komt even kijken hoe het gaat. Ik vind het personeel ongeïnteresseerd, bot en zeer onvriendelijk, totaal gebrek aan meelevendheid, empathie..”

Bejegening en goede behandeling zorgen voor hoge cijfers

Aan de andere kant is het ook interessant om te kijken waarom mensen juist een heel hoog cijfer geven. Daarvoor hebben we gekeken naar de verhalen bij de ervaringen met een negen of hoger. De drie meest genoemde punten in de teksten van deze ervaringen zijn:

1 Vriendelijke bejegening
2 Geslaagde behandeling
3 Korte wachttijd

De eerste twee redenen komen heel vaak naar voren: vriendelijke bejegening en een geslaagde behandeling. Minder vaak komt het voor dat patiënten het in de tekst hebben over (een korte) wachttijd, bij de onvoldoendes juist de meest genoemde reden. Goede informatie/communicatie is een bijna net zo vaak genoemde reden bij ervaringen met een hoog cijfer. Deze ervaring laat precies zien waarom patiënten hun ziekenhuis juist een 10 geven: “Uiterst vlot, voorkomend en plezierig behandeld en onderzocht. Alles verliep bijzonder efficiënt en de communicatie was zonder meer goed. We konden meteen terecht en ik werd onmiddellijk behandeld. Klasse!”

Deel uw ervaring

Heeft u in de afgelopen tijd ook ervaring gehad met de spoedeisende hulp in het ziekenhuis? Laat een ervaring achter op ZorgkaartNederland. Daarmee helpt u het ziekenhuis én andere patiënten. Zij kunnen leren van wat u goed vond en wat beter kon bij de spoedeisende hulp.



Er zijn 2 reacties geplaatst

Jet | 4 maart 2018

Een paar maanden geleden was ik bij de eerste hulp van leeuwarden. Na de behandeling kon ik wachten in de wachtruimte. Maar de medewerker van de receptie zag mij liever gaan geloof ik. Want hij kwam bij me staan. Keek mij heel boos aan. Vroeg hoe lang ik nog nodig had. Ik legde uit dat mijn zoon mij zou ophalen. En dat ik telkens in slaap viel was ivm de medicijnen die ik had gebruikt. Door zijn gedrag en houding voelde ik mij zo ongemakkelijk en opgelaten en ongewenst. Dat deze situatie mij lange tijd heeft bezig gehouden. Aub doe niet zo tegen patiënten. Ze zitten niet voor niets bij de eerste hulp.

Veronique | 1 maart 2017

Ik heb persoonlijk geen goede ervaring(en) met SEH Stadskanaal. We gingen met onze dochter (1 jaar) naar de SEH,(ze heeft vernauwde luchtwegen) ik wou niet zo de nacht ingaan omdat ze naar mijn inzien momenten te weinig zuurstof kreeg, en een hele andere kleur kreeg daarbij. Ik kon haar in die momenten moeilijk weer "terug krijgen". Bij het SEH werd ze onderzocht, en er werd ons verteld vooral niet ongerust te zijn, dit was een "nieuw geluidje", opdat moment toen ons dat verteld werd hebben we gelijk gevraagd of we direct doorgestuurd konden worden naar een andere ziekenhuis, de medewerker belde gelijk naar een andere ziekenhuis, en daar zijn we ook direct heen gereden. Eenmaal daaraan gekomen werd onze dochter gelijk opgenomen! Toen ze aangesloten werd op alle apparatuur, zakte haar saturatie naar 32!!!! En kreeg ze weer die kleur die ze thuis ook bij me kreeg, uiteraad kreeg ze gelijk zuurstof. Ze heeft 2 weken in het ziekenhuis gelegen! We hebben doodangsten uitgestaan.


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"