Naar de navigatie Naar de inhoud

Verpleeghuiszorg stevent af op de Top 2022

Geplaatst op 4 oktober 2022 door - 578 keer bekeken

Foto Verpleeghuiszorg stevent af op de Top 2022

Blijvend applaus voor de verpleeghuiszorg blijkt uit de cijfers: met in totaal 160.669 waarderingen (september 2022) en een gemiddeld cijfer van 7,9, wordt de verpleeghuissector al enige jaren constant goed beoordeeld op ZorgkaartNederland.

Laten we eens verder kijken naar de data voor verpleeghuiszorg. Hoe staat de sector er nu voor, zo in aanloop naar de ZorgkaartNederland Top 2022?

Overigens vallen onder verpleegzorg twee typen organisaties: verpleeg- en verzorgingshuizen en particuliere woonzorgcentra. 96% van de waarderingen komt van verpleeg- en verzorgingshuizen. De overige 4% is van particuliere woonzorgcentra.

Stijgende lijn

Het aantal waarderingen voor verpleeghuiszorg zit sinds 2015 in de lift. Echter, het percentage geverifieerde waarderingen is met 47% aardig constant gebleven (75.243 van de 160.669 waarderingen). Voor veel verpleegzorgorganisaties ligt in geverifieerd meten dus nog een mooie kans. We weten immers dat geverifieerd meten voor meer waarderingen zorgt


Download hier de factsheet Verpleegzorg 


De weg naar de Top

Voor de vierde keer reikt ZorgkaartNederland begin december de ZorgkaartNederland Top uit: een lijst van de 10 best gewaardeerde zorgorganisaties uit één sector, zonder volgorde. De verpleeghuiszorg is ook anno 2022 weer van de partij.

Voor de samenstelling van de Top 2022, die dit jaar op dinsdag 6 december bekend wordt gemaakt, rekenen we met data vanaf januari 2022. Vanaf die maand zijn door de verpleegzorg 8.872 waarderingen opgehaald, waarvan 39% geverifieerd. Dit aantal is de optelsom van alle waarderingen voor de 513 organisaties (en 2.454 locaties) in de verpleeghuiszorg die momenteel op ZorgkaartNederland staan. Daarvan hebben tot dusver 79 organisaties voldoende waarderingen voor de Top (in het geval van verpleeghuiszorg zijn minimaal 30 waarderingen nodig).

Het merendeel van de verpleeghuissector heeft nog werk aan de winkel om een plek te veroveren in de Top 2022. Met name de organisaties die al bijna 30 waarderingen hebben, gooien hoge ogen. 


Direct aan de slag met de 7 beste tips voor het verzamelen van meer waarderingen


Positieve waarderingen

Welke onderwerpen vinden inzenders zoal belangrijk als het om verpleeghuiszorg gaat? In de momenteel best scorende organisaties komen opvallend vaak de volgende onderwerpen aan bod:

  • Goede zorg
  • Persoonlijke aandacht
  • Goed contact en goede communicatie met de naasten
  • Aanbieden van activiteiten
  • Nakomen van afspraken
  • Personeel dat de tijd heeft en goed op de hoogte is

Die pluspunten blijken bijvoorbeeld uit de volgende waarderingen: 

“Warm en betrokken mensen, beste keuze om de laatste maanden van mijn moeders leven door te brengen. Zeer kundig, maar ook betrokken en persoonlijk. Ik kon zelf ook prettig praten met een ieder die betrokken was bij mijn moeder. En mijn moeder voelde zich er veilig ondanks de grote overgang van haar huis naar dit ‘tehuis’. Grote complimenten voor de professionals die met dementerende ouderen in dit tehuis werken.”

"De verzorging van onze zus was uitstekend, het team was heel aardig en deskundig. De bewoner staat bij dit team centraal en niets is teveel om het de bewoners naar de zin te maken. De verpleging is deskundig en handelt adequaat. Ze heft het hier erg naar haar zin gehad en voelde zich al heel snel thuis. Er werden activiteiten samen gedaan , maar er was ook de mogelijkheid om even de eigen kamer op te zoeken om tot rust te komen.”

Verbeterpunten

De inzenders geven ook signalen voor verbeteringen in de verpleeghuiszorg. Zo wordt er meermaals geschreven over:

  • Communicatie: mantelzorg of familie wil regelmatig bijgepraat worden over de zorgsituatie van hun naasten
  • Invalkrachten: uit de zorg die ze geven, blijkt niet altijd dat invalkrachten zich goed inlezen in de individuele zorgrapporten van de patiënt
  • Thuisgevoel: in een zorginstelling ontbreekt soms de warmte van een thuisgevoel

Die verbeterpunten zien we bijvoorbeeld terug in deze waardering:

“Helaas ben ik niet zo tevreden over deze zorginstelling. De desbetreffende afdeling waar mijn moeder woont, vind ik geen warmte en een ''thuisgevoel'' uitstralen. Het zorgpersoneel zit vaak achter een bureau op hun mobieltje, of ze lopen naar de andere kant van de afdeling om daar met collega's te kletsen. Soms wordt er geeneens gedag gezegd als ik binnenkom.”

Gemiddelde score: 7,9

Het gemiddelde cijfer is samengesteld uit de cijfers voor verschillende onderdelen. De gehele verpleeghuissector krijgt gemiddeld een waardering van 7,9. Specifiek: voor verpleeg- en verzorgingshuizen ligt het gemiddelde op 7,9. Particuliere woonzorgcentra krijgen een 8,8.  

 

Gemiddeld cijfer verpleegzorg 2022

Hoe maak jij kans op een plek in de ZorgkaartNederland Top 2022?

Eigenlijk is dat vrij simpel: verzamel minimaal 30 waarderingen tot dinsdag 1 november 2022. Hier lees je hoe de ZorgkaartNederland Top 2022 precies werkt. 

 Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"