Naar de navigatie Naar de inhoud

Voorbeschouwing op de Top 2020

Geplaatst op 30 november 2020 door - 1054 keer bekeken

Foto Voorbeschouwing op de Top 2020

Straks vindt hét ZorgkaartNederland-evenement van het jaar plaats: de ZorgkaartNederland Top 2020. Deze feiten & cijfers helpen ons bij de voorpret.

In vier categorieën maken we de tien best gewaardeerde instellingen en organisaties bekend. Dit jaar doen we dat tijdens een interactieve online uitzending vanuit een professionele studio in Amsterdam.

Elk verpleeghuis en thuiszorgorganisatie met dertig of meer waarderingen in 2020 en elk ziekenhuis en kliniek met honderd of meer waarderingen in 2020 kwalificeerde zich automatisch voor een plek in de ZorgkaartNederland Top 2020. Hiertoe werden de waarderingen van de locaties van een organisatie bij elkaar opgeteld en voor de ziekenhuizen en klinieken ook de waarderingen van de zorgverleners die er werken.

Wijkverpleging

We zijn er trots op dat wijkverpleging dit jaar voor het eerst meedoet als categorie. Op sectorniveau spraken we af, dat de patiëntervaringen uit de wijkverpleging rechtstreeks op ZorgkaartNederland worden geplaatst. Dat leidde dit jaar al tot twee keer zoveel waarderingen.

Ruim 112 organisaties hebben hierdoor voldoende waarderingen om mee te dingen naar een podiumplaats. Hun cijfers variëren tussen de 7,9 en 9,8. Ter vergelijking: gemiddeld worden organisaties uit de wijkverpleging gewaardeerd met een 8,9.

(Het verhaal gaat onder de foto verder)

Cijfers over de wijkverpleging
Bij de 10 best gewaardeerde organisaties is opvallend dat de zorg van de medewerkers zeer wordt gewaardeerd.

- Cliënten vinden hen erg betrokken, ook naar hun naasten
- Vaste teams zorgen voor een vertrouwd gevoel bij de cliënten
- Ondanks corona ervaarden cliënten goede zorg 

Verpleging en verzorging

De verpleeghuiszorg is met bijna 5 miljoen paginabezoeken één van de best bezochte sectoren op ZorgkaartNederland. In deze sector doen ook particuliere woonzorgcentra, zorghotels en hospices mee. Bovendien staat er ook een keuzehulp voor verpleeghuiszorg op ZorgkaartNederland, om cliënten te helpen zoeken naar een passende instelling.

Zesentachtig organisaties nomineerden zich met minstens 30 waarderingen in 2020 voor de Top 2020. Gemiddeld werden zij gewaardeerd met een 9,3, flink hoger dan het totaalgemiddelde van 8,1.

De 10 best gewaardeerde organisaties worden vaak geprezen om:

- Persoonlijke aandacht en liefdevolle behandeling
- De tijd die ze nemen om te luisteren
- Bewoners die in hun waarde worden gelaten
- De aandacht voor leuke activiteiten voor de bewoners
- Oog hebben voor de naaste familie, ook in coronatijd

(Het verhaal gaat onder de foto verder)

cijfers over de verpleeghuiszorg

Ziekenhuizen

Ruim 300 ziekenhuislocaties worden gemiddeld gewaardeerd met een 8.3, op basis van ruim 40.000 waarderingen. De ziekenhuizen in de Top 2020 krijgen van hun patiënten gemiddeld maar liefst een 9,2.

Dit jaar plaatsten patiënten ruim 15.000 keer een waardering voor hun ziekenhuis. Ondanks die aantallen waren er toch maar 63 ziekenhuizen met meer dan de benodigde 100 waarderingen.

Uit de toelichtingen van de waarderingen blijkt waarmee de ziekenhuizen in de ZorgkaartNederland Top 2020 die plek hebben verworven:

- Het personeel wordt gezien als zeer betrokken, kundig en vriendelijk.
- Zij nemen nemen de tijd en geven duidelijke uitleg
- Zij luisteren goed naar de patiënten, waardoor die zich serieus genomen voelen.
- Ook in coronatijd is de communicatie goed en weten patiënten waar zij aan toe zijn.

(Het verhaal gaat onder de foto verder)

cijfers over ziekenhuiszorg

Iemand schrijft (uiteraard anoniem): “Dokter Verhoeven heeft ervoor gezorgd dat mijn vriend net op tijd op de ic was om geïntubeerd te worden voor corona. Als de dokter deze goede beslissing niet had genomen, dan was het niet goed afgelopen. Nu 13 dagen later is mijn vriend op de ic uit zijn coma ontwaakt met onbeschrijfelijk veel dank aan iedereen maar in het bijzonder deze lieve dokter Verhoeven!

Klinieken

De waardering voor de klinieken op ZorgkaartNederland stijgt al jaren. Gemiddeld krijgen klinieken een 9,0, waarmee ze één van de hoogst scorende sectoren op ZorgkaartNederland zijn. Cliënten zijn vooral positief over de ervaren deskundigheid en de medewerkers.

Voor de Top 2020 deden maar liefst 15 verschillende soorten klinieken mee. Uiteindelijk hadden 35 klinieken meer dan de benodigde 100 waarderingen. Daarvan lopen de scores uiteen van een 8,4 tot maar liefst een 9,6.

(Het verhaal gaat onder de foto verder)

Cijfers over klinieken

Waarom zijn cliënten juist over deze top 10 klinieken positief?

- Ze kunnen snel terecht en er zijn korte wachttijden
- De kleinschaligheid wordt als zeer persoonlijk ervaren
- Het personeel is betrokken en geeft duidelijke uitleg
- Ook in coronatijd ging veel zorg door

Zo schrijft iemand: “Ik kwam n.a.v het bevolkingsonderzoek darmkanker. Ik werd heel snel geholpen, geen wachttijden. Het was niet druk, dus ik voelde me ook in coronatijd prettig. Snelle uitslag van het onderzoek en deskundige medewerkers.

Schakel in

Welke instellingen staan in de top 10 van hun sector? Dat gaan we om 10.00 uur ontdekken. Houd deze website, LinkedIn en Twitter in de gaten. Alvast plezier gewenst en complimenten voor alle mooie waarderingen.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"