Vrijwilligerswerk geeft het leven kleur

Geplaatst op 13 maart 2020 door - 411 keer bekeken

Foto Vrijwilligerswerk geeft het leven kleur

De activiteiten van NLdoet zijn 14 en 15 maart weliswaar afgelast in verband met corona. Toch staan we stil bij de mensen die de rest van het jaar de handen uit de mouwen steken. Juist in de zorg, één van de sectoren waar dit het meest gebeurt én gewaardeerd wordt.

Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat heel veel zorggebruikers zich enthousiast uitlaten over de bijdrage van vrijwilligers aan de zorg die ze krijgen. Sinds 2015 zijn op ZorgkaartNederland ongeveer 6000 waarderingen achtergelaten over de bijdrage van vrijwilligers.

ZorgkaartNederland is de grootste ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Mensen vertellen er over hun ervaringen met het ontvangen van zorg. En dus ook over het ontvangen van vrijwillige zorg.

Dankbaarheid in verpleeg- en verzorgingshuizen

Patiënten en hun naasten spreken in deze waarderingen vooral over verpleeg- en verzorgingshuizen. 83% van de waarderingen waarin ook iets over de vrijwilligers staat, gaat over verpleeg- en verzorgingshuizen, op ruime afstand gevolgd door hospices (9%) en ziekenhuizen (3%).

Mensen schrijven bijvoorbeeld dat ze vrijwilligers missen wanneer er te weinig zijn. Maar ook dat het fijn is wanneer er wel genoeg vrijwilligers een handje helpen:

“Positief is dat er vrijwilligers 1 a 2 x per week koken. Dat is heel smakelijk, en een plezierige afwisseling.”

Door de hoge werkdruk lijkt er regelmatig tijd te ontbreken voor aandacht, zoals een praatje met bewoners. Vrijwilligers nemen deze taak vaak op zich. En ook dat wordt gewaardeerd:

“Uiteraard is het in de zorg geen vetpot, maar dankzij een groot aantal vrijwilligers is er aandacht voor iedereen.”

Zonder vrijwilligers nauwelijks activiteiten

Sociale activiteiten blijken goed te zijn voor cliënttevredenheid. Er is namelijk een verband tussen de hoogte van waarderingen en het activiteitenaanbod van verpleeg- en verzorgingshuizen. Dat die activiteiten goed in de smaak vallen, blijkt uit ook wel uit deze waardering:

“Er zijn nieuwe activiteitenbegeleiders (vrijwilligers) en die doen echt moeite voor leuke activiteiten. Ze werken met thema's. Zo was er onlangs een Franse week. Ze draaien Franse muziek, er is een Franse modeshow of er wordt een Eiffeltoren gehuurd. Ik vind dat erg leuk.”

Andere veel genoemde voordelen van vrijwilligersinzet zijn deze:

  • Vrijwilligers activeren de bewoners bij het organiseren van uitjes en activiteiten en enthousiasmeren ze om deel te nemen;
  • Vrijwilligers kijken wat bewoners leuk vinden en stemmen de activiteiten hierop af;
  • Vrijwilligers nemen bewoners mee naar een activiteit buiten de deur, bijvoorbeeld door te gaan wandelen of naar het zwembad te gaan.

Vrijwilligerswerk doen maakt gelukkig

Niet alleen het ontvangen van vrijwillige zorg levert een fijner leven op. Ook de levens van de vrijwilligers zélf worden er beter van. Het Centraal Bureau voor Statistiek deed hier de afgelopen jaren onderzoek naar. Uit dit onderzoek blijkt dat 91% van de vrijwilligers gelukkig is, tegenover 85% van de groep die geen vrijwilligerswerk doet.

De vrijwilligers zijn meer tevreden met hun eigen leven, hun sociale contacten en psychische gezondheid en scoren hoger op de persoonlijke welzijnsindex dan degenen die geen vrijwilliger zijn.

Kwaliteit van leven

Dat de levenskwaliteit door vrijwilligerswerk groeit wist de Patiëntenfederatie ook al. Op hun website Mijnkwaliteitvanleven.nl vulden bijna 25.000 mensen antwoorden in op vragen over zaken die het welzijn raken, zoals gezondheid, ouder worden én vrijwilligerswerk.

Ruim 6.500 van deze 25.000 mensen doen zelf vrijwilligerswerk. En dat draagt flink bij aan hun kwaliteit van leven. Het helpt sommigen in hun strijd tegen eenzaamheid en geeft zin aan het leven van velen.

“Aangezien mijn vrouw 14 jaar geleden is overleden wou ik niet in een zwart gat vallen. Daardoor ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Dat was een gouden greep. Ik ben wel regelmatig alleen, maar niet eenzaam.”


Wilt u meer weten?
Bekijk hier de uitkomsten van het onderzoek van de Patiëntenfederatie >

Doet u vrijwilligerswerk of overweegt u dit?
Breng in kaart wat dat doet met uw kwaliteit van leven >

Heeft u ook goede ervaringen met vrijwilligers in de zorg?
Laat een waardering achter op ZorgkaartNederland >
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland