Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat kost onze zorg?

Geplaatst op 4 december 2014 door - 5641 keer bekeken

Foto Wat kost onze zorg?

Het is voor patiënten lastig uit te zoeken wat de zorg kost. Uit onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF blijkt dat patiënten nauwelijks zicht hebben op de kosten van zorg. Is het bijvoorbeeld duurder als u met huis-, tuin-, en keukenaandoeningen naar de Spoedeisende Hulp (SEH) gaat in plaats van naar de huisarts? Hieronder het antwoord!

Eigen risico: wat wel en wat niet

In Nederland hebben we een eigen risico in de zorg. Iedereen moet een deel van de kosten van de zorg zelf betalen. Het eigen risico is de laatste jaren sterk gestegen. Op dit moment is het eigen risico 360 euro, vanaf volgend jaar is het 375 euro. Uit onderzoek van ECORYS blijkt dat niet iedereen weet hoe het eigen risico precies werkt. Zo weten veel mensen niet dat de SEH ook onder het eigen risico valt. Voor zorg van de huisarts en huisartsenpost geldt geen eigen risico. De zorgverzekeraar betaalt hier alles.

Spoedeisende hulp versus huisarts

Veel patiënten bezoeken de SEH voor zorg die de huisarts ook kan geven. Zoals het verwijderen van oorsmeer. Dit is nadelig voor de patiënt, omdat hij zelf voor de zorg moet betalen door het eigen risico. Dit is ook nadelig voor Nederland, omdat zorg in het ziekenhuis veel duurder is dan bij de huisarts. Een huisarts kan bijvoorbeeld veel goedkoper (maximaal een paar tientjes) een bloedneus stelpen dan een ziekenhuis (405 euro). Ook corticosteroïdinjecties (ontstekingsremmers, 190 tot 485 euro) kunnen huisartsen prima uitvoeren. Dure zorg in het ziekenhuis zorgt uiteindelijk voor een hogere zorgpremie.

Hoe kan ik zelf grip houden op mijn zorgkosten?

  1. Laat u goed voorlichten over de kosten van de zorg. U kunt hiervoor uw zorgverzekeraar bellen. U kunt ook kijken op de website www.opendisdata.nl. Op deze website staat voor elke behandeling in het ziekenhuis de gemiddelde prijs genoemd. Uit onderzoek van de NPCF blijkt dat patiënten veel kostenbewuster worden als ze de prijs van behandelingen kennen.    
  1. Ga met klein leed naar de huisarts of huisartsenpost. Bezoek het ziekenhuis of spoedeisende hulp niet wanneer dit niet nodig is. Veel ziekenhuizen hebben op de SEH een bordje hangen dat de zorg hier meer kost dan bij de huisarts.

Oorsmeergate: een voorbeeld van hoe het fout kan gaan

Herinnert u zich ’oorsmeergate’ nog? Een KNO-arts stuurde de verzekeraar een rekening van meer dan duizend euro voor het verwijderen van oorsmeer bij een patiënt. Normaal kost dat 110 euro in het ziekenhuis, of tien euro bij de huisarts. Volgens het ziekenhuis kwam de fout door het declaratiesysteem. Dat is te ingewikkeld; een veelgehoorde klacht.


Dit artikel is geschreven door IQ Healthcare in opdracht van ZorgkaartNederland.



Er is 1 reactie geplaatst

Allly | 28 mei 2015

Tja soms kan je ook gewoon een
oorpompje gebruiken. Deze gebruik ik namelijk al jaren. Zo hoef ik niet naar de huisarts voor het verwijderen van mijn oorsmeer. Dit scheelt mij maar ook de huisarts heel wat tijd! Ik snap ook wel dat dit natuurlijk niet voor alle oorsmeer-gevallen geldt, maar voor mij gelukkig wel. Geen oorsmeergate voor mij!


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"