Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat kosten infectieziekten de Nederlandse staat eigenlijk?

Geplaatst op 18 december 2015 door - 3295 keer bekeken

Infectieziekten hebben de Nederlandse staat in 2014 aardig wat geld gekost. Dat is te lezen in het jaarlijkse rapport van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu): ‘Staat van Infectieziekten in Nederland 2014’. Er staat o.a. in dat de laatste mazelenepidemie de staat 3,9 miljoen euro heeft gekost. De uitbraak van salmonella door gerookte zalm kostte Nederland 1,7 miljoen euro.

Kosten mazelenepidemie 2013

In 2013 kreeg ons land te maken met een mazelenepidemie, die pas uitgewoed was in de eerste maanden van 2014. Tijdens deze epidemie zijn er, door heel Nederland verspreid, 2700 ziektegevallen gemeld en heeft de overheid 3,9 miljoen euro uitgetrokken om de ziekte te bestrijden. Dit bedrag ging voor het grootste deel op aan het werk van de GGD’en (Gemeentelijke Gezondheidsdiensten) die hierbij betrokken waren, maar ook aan de kosten van de ziekenhuisopnames van ernstig zieke patiënten.

Kosten salmonella-uitbraak 2012

In 2012 werden 1149 mensen ziek door het eten van besmette zalm van visverwerker Foppen uit Harderwijk. Een van de grootste kostenposten bij deze uitbraak waren de kosten van de ziekenhuisopnames van ernstig zieke patiënten. Maar ook de inzet van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) om de bron van de besmetting op te sporen kostte veel geld. De ziektegevallen konden worden vastgesteld door gebruik te maken van laboratoriumdiagnostiek. Totale kosten waren 1,7 miljoen euro.

Kosten ebolabestrijding 2014

De infectieziekte die in 2014 het meeste aandacht kreeg in de hele wereld was ebola. Ondanks dat er in Nederland geen ebolapatiënten waren, heeft ons land tijd en geld besteed aan het treffen van voorbereidingen om ebolapatiënten te kunnen opvangen en verzorgen, en om de verspreiding van het besmettelijke virus te voorkomen. Verder beschrijft het rapport de aandacht die er was voor het MERS-coronavirus, een virus dat ernstige luchtwegklachten veroorzaakt. In 2014 werd dit virus voor het eerst in ons land vastgesteld, bij twee patiënten. Tot nu toe is het bij deze twee patiënten, in Nederland in ieder geval, gebleven.

Jaarlijkse berekeningen

Het RIVM maakt dit soort berekeningen elk jaar. Doel daarvan is om meer inzicht te krijgen in de kosten van de behandeling, het voorkomen en de bestrijding van infectieziekten bij de Nederlandse bevolking. Verder wordt er in het rapport ook geschreven over de ontwikkelingen op het gebied van de infectieziekten in het buitenland, die voor ons land belangrijk kunnen zijn. Door dit jaarlijkse rapport worden de beleidsmakers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) goed op de hoogte gehouden van de stand van zaken en de feitelijke kosten. De mazelenepidemie en de uitbraak van salmonella waren groot in omvang, en ook waren de ziektegevallen verspreid over het hele land. Om die redenen werden deze twee uitbraken gekozen om een inzicht in de kosten te krijgen, ondanks het feit dat de salmonella-uitbraak al in 2012 plaatsvond.

Het rapport geeft ook uitleg hoe de kosten en de opbrengsten van deze ingrepen met elkaar kunnen worden vergeleken. Hierdoor kan het ministerie beter besluiten hoe de budgetten voor de gezondheidszorg in Nederland op de meest efficiënte manier kunnen worden gebruikt. Want aan effectieve manieren om infectieziekten tegen te gaan hangt meestal ook een duur prijskaartje; denk maar aan het ontwikkelen van nieuwe vaccins. Met dit rapport heeft het ministerie in ieder geval weer meer munitie bij het opstellen van haar beleid, en heeft u ook weer meer inzicht gekregen in wat de gezondheidszorg ons land nu eigenlijk kost.  

Dit artikel is geschreven door IQ healthcare in opdracht van ZorgkaartNederland.



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"