Naar de navigatie Naar de inhoud

Wat zijn de oorzaken van MS?

Geplaatst op 12 april 2015 door - 67709 keer bekeken

De precieze oorzaak van MS is niet bekend. Wel zijn er enkele vermoedens. Zo denken wetenschappers dat bij MS het immuunsysteem heel erg in de war is. Volgens hen valt het immuunsysteem eigen zenuwcellen aan en beschadigt ze, terwijl het immuunsysteem tegen indringers van buitenaf moet beschermen. Andere vermoedelijke oorzaken zijn:

  • Een infectie met een virus.
  • Een erfelijke aanleg.


Wat zijn de symptomen van MS?

Niet iedere MS-patiënt krijgt met dezelfde klachten te maken. Welke klachten en symptomen u krijgt, hangt af van welke zenuwen zijn aangetast. Is uw oogzenuw aangedaan? Dan zult u problemen met uw zicht krijgen. Maar als bepaalde gedeeltes in uw hersenstam beschadigd zijn, dan kunt u bijvoorbeeld evenwichtsproblemen krijgen. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten klachten:

  • Oogklachten. U ziet minder goed met één of twee ogen; er zit een donkere waas voor uw ogen. Ook kunt u last krijgen van dubbelzien.
  • Vermoeidheid. Niet zo maar een beetje moe, maar echt doodop. Bij MS duurt de vermoeidheid langer dan bij gezonde mensen.
  • Problemen met horen. U kunt doof worden, maar dit komt niet vaak voor. Als u al lange tijd MS heeft, kan het zijn dat u hoge tonen niet meer hoort.
  • Krachtverlies. U heeft dat vooral in uw benen. Het begint met een moe gevoel in uw heupen of zware benen. Daardoor heeft u moeite om lange tijd te staan. Ook kunt u last krijgen van een ‘sleepvoet’. U kunt uw voet niet meer optillen, waardoor u met uw voet sleept en dus gemakkelijk struikelt over kleine oneffenheden.
  • Stijve spieren en krampen. Bij spierstijfheid zijn uw spieren zo strak aangespannen dat bewegen moeilijk of zelfs pijnlijk is. Ook kan het zijn dat u geen controle meer heeft over uw spieren. U maakt dan heftige, onwillekeurige bewegingen. U schopt bijvoorbeeld met uw been of strekt uw arm, terwijl u dat helemaal niet van plan was.
  • Plasproblemen. U kunt moeilijk uw urine ophouden. Zodra u voelt dat u moet plassen, moet u direct naar de wc anders gaat het mis. Bij MS heeft u ook eerder kans op een blaasontsteking.
  • Stoelgangproblemen. U heeft diarree of juist last van verstoppingen.
  • Slikproblemen. Vaak zijn mensen met MS zich hier helemaal niet van bewust, vooral in het begin niet. De aandacht gaat vooral uit naar andere klachten. Enkele voorbeelden van slikproblemen zijn:
    • Problemen met kauwen.
    • Voedsel dat in de keelholte blijft hangen.
    • Kwijlen.
    • Verslikken.
  • Stuurloosheid. U heeft moeite met praten (langzamer, met horten en stoten) en lopen (wijdbeens, geen evenwicht). U praat bijvoorbeeld langzamer of met horten en stoten.
  • Gevoelsstoornissen. Vaak begint het met tintelingen in uw ledematen. Later krijgt u ook last van koude handen en/of voeten, een brandend gevoel en een doof gevoel. Vooral dit laatste is vervelend en soms zelfs gevaarlijk. U voelt bijvoorbeeld niks als u een hete pan aanraakt. U loopt daardoor gemakkelijker ernstige brandwonden op.
  • Seksuele problemen. Door de lichamelijke problemen geeft de seks niet meer zo’n fijn gevoel als vroeger. Daarbij kunnen mannen moeilijker een erectie krijgen en vrouwen een droge vagina.
  • Pijn. Dit is het meest voorkomende en vaak ook het eerste symptoom. De pijn kan ’s nachts of bij warmte erger worden.
  • Geheugenproblemen. U kunt minder goed dingen onthouden. Vooral gebeurtenissen die recent hebben plaats gevonden. Verhalen uit het verleden kunt u zich nog prima herinneren. Ook neemt de snelheid van denken af en kunt u moeite hebben om u te concentreren.
  • Psychosociale problemen. MS heeft een grote invloed op uw leven. U kunt bepaalde dingen niet meer doen, hoe graag u het ook zou willen. Denk bijvoorbeeld aan werken of meerdere daagjes achter elkaar uit. U zult altijd rekening moeten houden met uw ziekte. Dat is zwaar en het vergt tijd om uw ziekte te accepteren. Belangrijk is om over uw gevoelens te praten.


In aanvallen

In het begin van de ziekte komen de klachten in aanvallen, ook wel schubs genoemd. Dit komt doordat de beschadiging in de beschermlaag rond de zenuwen ook heel plotseling ontstaat. De beschermlaag heeft tijd nodig om te herstellen, dit duurt een paar weken tot een paar maanden. Deze hersteltijd heet ‘remitting phase’.

Als de beschermlaag hersteld is, verdwijnen de klachten voor een deel of helemaal. U voelt zich even ‘beter’. Hoe langer u ziek bent, hoe lastiger de beschermlaag herstelt. De klachten verdwijnen niet meer; ze stapelen zich alleen maar op en worden alleen maar ernstiger. 

Overigens hebben sommigen MS-patiënten nooit aanvallen of periodes van verbetering. Bij hen nemen de klachten vanaf het begin langzaam toe.

Gebruikte bronnen: Nationaal MS Fonds, MS Vereniging, MS Web, Thuisarts.nl



Er zijn 6 reacties geplaatst

N.pijpers | 22 april 2022

Zo gauw als ik smorgens op sta begin de ellende alweer eerst in de onder rug daarna met lopen de benen de kuiten worden strak .
En eind vande dag wordt het helemaal moeilijk .
Snachts voel ik het in me kuiten .
Wat zou dat kunnen zijn .

A.v.D | 29 december 2019

Ik heb 6 witte/grijs stoffige plekjes in rechter helft hersenen.Mijn klachten zijn vermoeidheid.. Linker arm/been krachtverlies. tintelingen. Ruggemerg/hersenscan gehad. blaasprobleem

Wim Jongedijk | 12 december 2019

Hoi,

Dit is mijn eigen ervaring: ik kreeg 3x diagnose PPMS en was bij 3 neurologen en 2 psychologen. De hoofdoorzaak van MS is stress (of onderdrukken van angst en andere negatieve emoties.) Punt.

Sinds ik dit bedacht heb, gaan mijn energie omhoog, Verdwijnen spasmen en luister ik beter naar mijn lichaam en volg mijn gemoed. Ook negatieve emoties.

Ik voel mij in het geheel beter, completer mens.

U kunt mij eea vragen maar neem de tijd...
MVG, Wim Jongedijk

Jolanda | 12 september 2019

Hoi, enkele maanden geleden mijn eerste schub gehad, ben hersteld van enkele klachten, alleen mijn voeten blijven heel stijf. Heeft iemand een idee wat ik hier aan kan doen om dit te verbeteren?

T de Vries Sloots | 22 mei 2019

Hoe kan ik de spasmen (krampen) in de benen voorkomen? of verminderen\/ beteugelen?

Peter | 31 januari 2019

Wat kan ik doen aan die vermoeidheid?


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders