Willem zoekt een wijkverpleegkundige
Geplaatst op 27 december 2019 door Redactie ZorgkaartNederland - 2918 keer bekeken

Buurman Willem is geopereerd. Hij heeft een pittige buikoperatie achter de rug. Hij is nu thuis uit het ziekenhuis, maar heeft nog wel verzorging nodig voor de wond. Ook kan hij wat hulp gebruiken bij het douchen en aankleden. De wijkverpleging kan deze gespecialiseerde zorg thuis verlenen. Willem kijkt op ZorgkaartNederland en vindt informatie over organisaties die hem kunnen helpen. Willem neemt contact op met een organisatie om te overleggen of ze hem kunnen helpen. Dezelfde week staat wijkverpleegkundige Monique voor de deur.
Op ZorgkaartNederland staan - naast praktische informatie over organisaties - ook steeds meer ervaringen van cliënten vermeld. Daar heeft u als cliënt baat bij. U leest wat andere mensen vonden van de zorg die ze kregen. Dat helpt u bij het kiezen van passende zorg. We werken er hard aan om u ook met andere keuze-informatie te kunnen informeren.
Hoe ervaart u de wijkverpleging?
Om de kwaliteit van de wijkverpleging inzichtelijk te maken, zijn er in 2018 op landelijk niveau afspraken gemaakt (zie kader). De organisaties bevragen hun cliënten over hoe zij de zorg ervaren. Dat kan vanaf 1 juni 2019 via ZorgkaartNederland. Het vragenformulier is daarvoor aangepast. Er zijn een paar specifieke vragen toegevoegd die van belang zijn in de wijkverpleging: vragen die gaan over aandacht, bejegening en het omgaan met de aandoening. Aan het eind van het formulier kan de patiënt doorgeven of hij de instelling zou aanbevelen bij mensen met dezelfde aandoening of klachten. Ook kan er een rapportcijfer worden gegeven.
En Willem? Die voelt zich met de dag beter. Wijkverpleegkundige Monique en haar team waren een schot in de roos. Willem gaat opnieuw naar ZorgkaartNederland en schrijft een review. Zo helpt hij andere mensen die op zoek zijn naar wijkverpleging.
Meer weten?
Het kwaliteitskader voor de wijkverpleging is op 18 juni 2018 officieel opgenomen in het Register van Zorginstituut Nederland (ZiNL). Het kwaliteitskader geeft duidelijkheid over wat goede wijkverpleging is en wat de samenleving ervan mag verwachten. Het kwaliteitskader bevat ook een ontwikkelagenda. Een van de onderwerpen uit de ontwikkelagenda gaat over het ontwikkelen van kwaliteitsinformatie wijkverpleging. De betrokken organisaties ActiZ, ZorgthuisNL, Patiëntenfederatie Nederland, V&VN en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn aan de slag gegaan met het vaststellen van concrete uitkomstindicatoren en meetinstrumenten voor kwaliteit. In 2019 meten alle zorgorganisaties (bij voorkeur via een meetbureau) patiëntervaringen met de PREM-vragenlijst (Patient Reported Experience Measurement). Alle ingevulde PREMs worden doorgeleverd aan ZorgkaartNederland. Aankomende cliënten kunnen zo op ZorgkaartNederland zien hoe andere cliënten de zorg van een organisatie ervaren. Meer informatie? Mail naar adviseurs@zorgkaartnederland.nl
Gerelateerde artikelen
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter
Nog geen reacties geplaatst
Laat een reactie achter

-
Lees ook
-
Redactie ZorgkaartNederland 30 september 2015
Amandelen knippen bij kinderen: een 'verstandige keuze'? -
Redactie ZorgkaartNederland 4 december 2014
Kans op operatie verschilt tussen woongebieden -
Redactie ZorgkaartNederland 31 maart 2022
De zorgprofessional is eigenaar van goede zorgkwaliteit -
Redactie ZorgkaartNederland 25 oktober 2022
Wat vind jij van je zorgverzekeraar? -
Redactie ZorgkaartNederland 4 december 2014
Lange wachttijden poliklinieken: Wat kunt u doen?