7 tips om een behandelaar voor eetstoornissen te kiezen die bij je past

Geplaatst op 17 augustus 2018 door - 419 keer bekeken

Foto 7 tips om een behandelaar voor eetstoornissen te kiezen die bij je past

Als duidelijk is dat je hulp nodig hebt voor een eetstoornis, dan is de volgende stap het vinden van een passende hulpverlener, hetzij een ervaringsdeskundige in bijvoorbeeld een zelfhulporganisatie, een psychotherapeut en/of diëtist. En dan het liefst eentje die bij je wensen past. Maar hoe doe je dat? Deze zeven stappen kunnen je helpen bij jouw zoektocht.

1. Bepaal wat je belangrijk vindt

Bij een eenvoudig ondersteuningstraject kan wachttijd een rol spelen. En als je vaak naar een hulpverlener moet, wil je niet te ver reizen. Zet daarom voor jezelf op een rijtje welke eisen je stelt aan een hulpverlener en de hulpverlenende instantie.

2. Zoek naar betrouwbare, objectieve informatie

Heb je je wensen op een rijtje? Zoek dan informatie passend bij deze wensen. Op zowel de website van een ziekenhuis, sites van eetstoornisklinieken, GGZ-instellingen en/of zelfhulporganisaties of via ZorgkaartNederland vind je meestal de actuele wachttijden. Verder vind je op ZorgkaartNederland  welke kwaliteitskeurmerken een organisatie heeft. Zoek hiervoor op de betreffende instelling en kijk bij Wachttijden of Kwaliteit.  

Heb je geen idee wat je wensen zijn? Dan kun je stap 1 en 2 ook omdraaien. Je zoekt eerst objectieve informatie en kiest daarna waaraan de zorg minimaal moet voldoen.

3. Lees ervaringen van anderen

Door algemene informatie te combineren met ervaringen van patiënten/cliënten, krijg je een completer beeld. Bij de aandoening eetstoornis  lees je  hoe medepatiënten de zorg rondom een eetstoornis door bijvoorbeeld psychotherapeuten en diëtisten waarderen. Kijk of hun ervaringen aansluiten bij de punten die jij belangrijk vindt. Bij positieve reacties ga je met meer vertrouwen naar de diëtist of psychotherapeut. Vallen de reacties tegen? Bespreek dan met je omgeving en huisarts wat verstandig is om te doen.

4. Bespreek met je huisarts wat voor jou telt

Geef bij je huisarts aan dat je wilt meedenken over de beste specialist en de beste organisatie voor jou. Vertel dat reisafstand voor jou geen enkel punt is, of juist wel. Of dat je op zoek bent naar een specialist die veel ervaring heeft met de behandeling die je krijgt of dat je meerwaarde ziet in begeleiding door een ervaringsdeskundige. Voordat jouw huisarts je doorverwijst, besluit je zo samen welke specialist goed bij je past.

5. Informeer bij je zorgverzekeraar

Je hebt het recht om zelf een behandelaar en/of praktijk te kiezen. Maar zorgverzekeraars sluiten contracten met behandelaars en maken hierin steeds vaker keuzes. Zo kan het voorkomen dat je een behandelaar hebt  gevonden, maar dat je zorgverzekeraar geen contract met hem heeft. Dan moet je waarschijnlijk bijbetalen of een andere behandelaar kiezen. Kijk in je polis of informeer bij je verzekeraar.

6. Maak zo mogelijk eerst kennis

Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij jouw behandelaar en praktijk. Zeker als je vaak naar hem of haar toe moet. Bespreek in het eerste gesprek altijd zaken die je belangrijk vindt. Heb je ook nog vragen voorbereid? Geef dit dan aan het begin van het gesprek duidelijk aan. De behandelaar kan hier dan rekening mee houden. Stel de vragen die je hebt opgeschreven en schrijf de antwoorden op. Na de afspraak kun je dan alles nog even rustig nalezen. Helpend is vaak ook dat je iemand die je vertrouwt, meeneemt naar een eerste gesprek.

Als het eerste contact niet prettig verloopt, kun je om een andere behandelaar vragen.

7. Second opinion

Het kan voorkomen dat je al een arts hebt, maar dat je twijfelt over de diagnose of behandeling die hij of zij voorstelt. Je kunt dan om de mening van een andere arts vragen. Je vindt het misschien lastig om jouw arts te vertellen dat je een tweede mening wilt, maar bedenk dat zo'n gesprek voor artsen heel gewoon is. Hoe een second opinion in zijn werk gaat, lees je hier.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland