Flink meer geverifieerde waarderingen PREM Paramedie
Geplaatst op 19 november 2020 door Redactie ZorgkaartNederland - 1485 keer bekeken
Dankzij ruim twintig procent meer geverifieerde waarderingen voor de ‘PREM Paramedische zorg’ wordt ZorgkaartNederland in 2020 steeds waardevoller.
Sinds halverwege 2020 is het voor zorgverleners in de eerstelijns paramedische zorg mogelijk om patiëntervaringen door een meetbureau automatisch op ZorgkaartNederland te laten plaatsen, via de ‘PREM paramedische zorg’. De PREM (Patiënt Reported Experience Measurement) is een methode voor het meten van patiëntervaringen middels vragenlijsten. Voor de paramedische zorg is deze specifieke vragenlijst gemaakt.
Waarderingen die op deze manier op ZorgkaartNederland worden geplaatst, noemen we geverifieerde waarderingen. Geverifieerd betekent namelijk dat wij er ons door controles van verzekeren dat de schrijvers van de waarderingen echt zorg hebben gehad van de zorgaanbieder die ze waarderen. Dat maakt de waarderingen en ook ZorgkaartNederland waardevoller.
Op ZorgkaartNederland zijn de geverifieerde waarderingen te herkennen aan het groene vinkje.
(Het verhaal gaat onder de foto verder)
Vooral huidtherapie en fysiotherapie
Sinds de aangepaste versie van de PREM paramedische zorg, afgelopen zomer, is het aandeel van deze geverifieerde waarderingen met 20% toegenomen. Die ontwikkeling is terug te zien in de grafiek.
Onder paramedische zorg vallen onder andere Logopedie, Ergotherapie, Oefentherapie, Fysiotherapie en Huidtherapie. Vooral de laatste twee zijn op ZorgkaartNederland ruim vertegenwoordigd.
Huidtherapiepraktijk Laserkliniek Zwolle schakelde meetbureau Onderzoekdoen.nl in, om de ervaringen van hun cliënten uit te vragen.
Eigenaresse Anouk Bliekendaal: “Voorheen stuurden we na de behandeling een kaartje met de uitnodiging om een review te plaatsen. Maar we hebben gemerkt dat het direct na de behandeling makkelijker is, wanneer de mensen nog bij ons in de praktijk zijn. Daarom hebben wij in onze praktijk een enquête-zuil staan, waarop onze cliënten een waardering achterlaten.”
Behalve huidtherapiepraktijken, zoals die van Anouk, zijn vooral fysiotherapiepraktijken op ZorgkaartNederland vertegenwoordigd, zoals te zien is in de tabel. Zij zijn goed voor 90% van de geverifieerde waarderingen via de PREM paramedische zorg. Op de derde plek volgen de logopediepraktijken.
(Het verhaal gaat onder de foto verder)
ZorgkaartNederland en de PREM Paramedische zorg
De vragenlijsten van PREM Paramedische zorg en ZorgkaartNederland verschilden lange tijd ten opzichte van elkaar. Landelijk is samen afgesproken om de vragenlijsten van ZorgkaartNederland en de PREM paramedische zorg uniform te maken. De PREM voor de paramedische sector vraagt patiënten nu onder andere naar bejegening, deskundigheid en samen beslissen, maar ook: voortgang bespreken, informatievoorziening, bereikbaarheid en de behandeling.
De PREM Paramedische zorg 3.0 staat sinds afgelopen zomer op ZorgkaartNederland. En de eerste meetbureaus leveren de PREM-data nu door aan ZorgkaartNederland.
Meetbureaus
Eén van die meetbureaus is ZorgDNA.
Joris Stavenuiter, van ZorgDNA: “Al in 2001 schreef ik in Nijmegen mijn scriptie over ‘cliënt preferenties in een vraaggestuurd zorgstelsel’, zegt Stavenuiter. “En inmiddels bieden wij al weer tien jaar onafhankelijk onderzoek en advies voor kwaliteitsvraagstukken en cliëntervaringen in de zorg. Onze software QDNA helpt zorgaanbieders om data te verzamelen zodat zij kunnen leren en verbeteren.”
(Het verhaal gaat onder de foto verder)
Gecertificeerde meetbureaus zoals ZorgDNA hebben een belangrijke rol. Zij voeren de PREM-meting uit onder patiënten van de zorgaanbieder en kunnen vervolgens de antwoorden op de PREM-vragenlijst bij ZorgkaartNederland aanleveren. Een groot voordeel van deze werkwijze is dat de websitebezoeker van ZorgkaartNederland zo zeker weet dat de patiënt die de waardering achterlaat écht een patiënt is van de betreffende zorgaanbieder.
Koppeling
De laatste stap in de keten voor het plaatsen van geverifieerde waarderingen is het aanleveren van de geverifieerde waarderingen aan ZorgkaartNederland.
“Dat kan alleen door een digitale koppeling te maken tussen de databanken van de meetbureaus en van ZorgkaartNederland”, legt Stavenuiter uit. “ZorgkaartNederland wil bovenal de patiënt en zorgaanbieders beschermen. Zij accepteren dus alleen antwoorden van patiënten die expliciet toestemming hebben gegeven voor online plaatsing.”
“Wij hebben het zo gebouwd dat de gebruikers van QDNA met slechts één vinkje toestemming geven voor doorsturen naar ZorgkaartNederland. Na het aanvinken ziet de patiënt extra vragen van ZorgkaartNederland, waarmee de patiënt expliciet toestemming geeft. Dat is dan weer om de zorgaanbieder te beschermen, bijvoorbeeld tegen onjuist of lelijk taalgebruik. Wij controleren in ons kwaliteitscontrolesysteem op de spelregels van ZorgkaartNederland. Daarna sturen we het naar hun redactie voor plaatsing op ZorgkaartNederland.nl.”
Geverifieerde waarderingen dragen bij aan de betrouwbaarheid van ZorgkaartNederland als kwaliteitsinstrument. Verzamel ook geverifieerde waarderingen, door deze stappen te volgen.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter
Nog geen reacties geplaatst
Laat een reactie achter
-
Lees ook
-
Redactie ZorgkaartNederland 12 april 2023
Maak kennis met Marjolein Bosman, manager Producten en Diensten -
Redactie ZorgkaartNederland 24 januari 2023
Waarom waarderingen je verder brengen: 7 verhalen uit de praktijk -
Redactie ZorgkaartNederland 10 september 2020
“Ieders mening telt” – Zorgboerderij Mariën Zathe -
Redactie ZorgkaartNederland 26 april 2022
De kracht van interview- en belteams: alles wat je nog niet wist over je eigen zorgverlening -
Redactie ZorgkaartNederland 24 juli 2023
Arthur Schellekens nieuwe directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland